DANIEL1111 25.03.2018 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Po wyrównaniu terenu będzie na 25 cm wystawać z ziemii. Czy w związku z tym jak dam na to cegłę ceramiczną a nie jak chce majster bloczek betonowy to czy normalnie będzie można tą cegłę zabezpieczyć jakimś mazidłem styropianem itd. chodzi o to czy ta warstwa cegly może służyć jako cokół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.03.2018 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Po wyrównaniu terenu będzie na 25 cm wystawać z ziemii. Czy w związku z tym jak dam na to cegłę ceramiczną a nie jak chce majster bloczek betonowy to czy normalnie będzie można tą cegłę zabezpieczyć jakimś mazidłem styropianem itd. chodzi o to czy ta warstwa cegly może służyć jako cokół? Możesz teraz podmurować dwa rzędy cegły, ale po co chcesz to czymś smarować nie wiem. Izolację przeciwwilgociowe robi si w gruncie a nie nad nim. Ale jak chcesz to smaruj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 26.03.2018 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Hydroizolację daje się również w strefie cokołowej, chyba że komuś nie przeszkadza woda rozbryzgowa. Mnie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.03.2018 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Hydroizolację daje się również w strefie cokołowej, chyba że komuś nie przeszkadza woda rozbryzgowa. Mnie przeszkadza. Ale kolega chce budować już ścianę parteru a nie cokół !!! uparł się i błędnie używa tego określenia, po kiego grzyba nad izolacją pozioma izolacja pionowa ścian - nie wiem. Chętnie się dowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL1111 30.03.2018 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Reasumując: Chudziak wylany razem z wieńcem na ścianie fundamentowej (oczywiście zazbrojony dookoła jak to wieniec) i teraz kierownik budowy stwierdził że jednak jest za nisko o jakieś 25 cm i pasowało by podlać bo będzie teren podniesiony. Jak w tej sytuacji to ogarnąć? Czy w takiej sytuacji szalować dookoła znowu i lać na ten chudziak czy bloczkiem dookola i w środku lać beton.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro128 30.03.2018 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Jeśli już to bloczek,zrobić coś na zasadzie dawnej rolki tylko z bloczka betonowego,będziesz miał podwójną izolację poziomą-na pewno nie zaszkodzi.Szkoda że tak wyszło ale lepiej teraz poświęcić trochę czasu i środków niż żałować resztę życia że się tego nie zrobiło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL1111 30.03.2018 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Czemu podwójną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro128 30.03.2018 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Taka jest zasada rolki,teraz dajesz papę czy folię,murujesz warstwę z bloczka,ponownie papa i pustak docelowy.Kiedyś tak właśnie budowało się domy,tylko za rolkę służyła cegła murowana na sztorc(12,5cm) i to było świetne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 30.03.2018 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 czym będziesz wypełniał te 25 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL1111 30.03.2018 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Albo zrobię tą rolkę i do środka na Chudziak izolacja podlogówka i właściwa wylewka z tym że boję się że to mostek termiczny będzie? No nie mam wiedzy jak to ogarnąć -i tak chcial majster zrobić. A jakby na ten Chudziak wylać kolejną warstwę Chudziaka A dookoła bloczek betonowy? Wtedy by nie było Chudziak w zaglebieniu. Tak to jest jak się człowiek nie zna i dopilnował. Powiedzcie jak to najlepiej zrobić bez szkód w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.03.2018 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Mi sie wydaje że za chwile albo będziesz do domu po drabinie wchodził albo w dolku będzie stał. Pytałem już o to ale przemilczałeś - masz wyznaczone zero budynku przez geodetę - to się tego pilnuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL1111 30.03.2018 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 (edytowane) Wyznaczył mniej więcej bo ciężko było to zrobić, za chwilę będzie remont drogi gdzie napewno droga będzie wyżej. A kierownik mówi że cokół czyli wymurowanie ścian fundamentu ponad poziom ziemii miało być na 47 cm A jest 26 po delikatnym zasypaniu tak żeby od ławy było zasypane 80 cm. Ziemii dosypać zawsze mogę tak żeby od domu były spadki a po wybudowaniu już nic nie zrobię A teren gliniasty zresztą 3 klasa ziemii więc pozostanie wtedy odprowadzenie wody . Edytowane 30 Marca 2018 przez DANIEL1111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaromkv 30.03.2018 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Jak geodeta mógł mniej więcej wyznaczyć poziom zero ?Przecież to masz określone w projekcie i musi się raczej zgadzać. U mnie poziom zero nabił na ławicach, z jednej strony specjalnie musiałem załatwić dluższe pale bo poziom zero miałem prawie 1.5 m powyżej gruntu. Majster Ci powie, że to wina geodety jak wyzaczył mniej więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.03.2018 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Wyznaczył mniej więcej bo ciężko było to zrobić, . Co ty piszesz? Geodeta wyznaczył mniej więcej............. Geodeta wyznacza co do milimetra a nie mniej więcej. Maz burdel na budowie każdy robi co che geodeta ma soje poziomy majster swoje wiec masz wynik tego. Ty płacisz za ich błędy. Pomyśl o tym a nie piszesz głupoty że sie nie dało, to weż takiego geodetę co potrafi a nie partacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL1111 31.03.2018 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Oczywiście zaznaczył ale nie wiedział że będzie nowa droga a mysle ze to teraz ma znaczenie (źle się wyraziłem pisząc mniej więcej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL1111 31.03.2018 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Oczywiście zaznaczył ale nie wiedział że będzie nowa droga a mysle ze to teraz ma znaczenie (źle się wyraziłem pisząc mniej więcej) Natomiast prosiłbym o wskazówki z waszej strony na co się ewentualnie zgadzać A na co nie. Bo to co zostało źle zrobione to już teraz można jedynie poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaromkv 31.03.2018 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Czyli zrobione jest zgodnie z projektem czy nie ?Skoro zaznaczył to majster pewnie tak zrobił, a to, że droga będzie to raczej w Twojej kwestii było dopilnowanie i poinformowanie go o tym wcześniej. Wychodzi na to, że zrobione jest zgodnie z projektem. Z tym, że Ty chciałeś mieć poziom zero wyżej i podnieść dom o dwa bloczki. Czyli do tego co Ty chcesz w tym momencie brakuje ile ? 25 cm + około 20 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL1111 31.03.2018 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Brakuje 22 cm wg projektu. Powinno być 47 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaromkv 31.03.2018 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Brakuje 22 cm wg projektu. Powinno być 47 chodzi mi ile Ci brakuje do poziomu zero czyli tego po czym będziesz chodził (podłogi, posadzki) jak masz nabite ławice jeszcze, to rozwieś sznurek i zmierz ile brakuje do poziomu zero jak geodeta go naniósł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL1111 31.03.2018 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 (edytowane) 22 cm i na to izolacja podłogi itd Edytowane 31 Marca 2018 przez DANIEL1111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts