Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cokół

DANIEL1111

Recommended Posts

Po wyrównaniu terenu będzie na 25 cm wystawać z ziemii. Czy w związku z tym jak dam na to cegłę ceramiczną a nie jak chce majster bloczek betonowy to czy normalnie będzie można tą cegłę zabezpieczyć jakimś mazidłem styropianem itd. chodzi o to czy ta warstwa cegly może służyć jako cokół?

Po wyrównaniu terenu będzie na 25 cm wystawać z ziemii. Czy w związku z tym jak dam na to cegłę ceramiczną a nie jak chce majster bloczek betonowy to czy normalnie będzie można tą cegłę zabezpieczyć jakimś mazidłem styropianem itd. chodzi o to czy ta warstwa cegly może służyć jako cokół?

Możesz teraz podmurować dwa rzędy cegły, ale po co chcesz to czymś smarować nie wiem. Izolację przeciwwilgociowe robi si w gruncie a nie nad nim. Ale jak chcesz to smaruj.

Hydroizolację daje się również w strefie cokołowej, chyba że komuś nie przeszkadza woda rozbryzgowa. Mnie przeszkadza.

Ale kolega chce budować już ścianę parteru a nie cokół !!! uparł się i błędnie używa tego określenia, po kiego grzyba nad izolacją pozioma izolacja pionowa ścian - nie wiem. Chętnie się dowiem.

Reasumując: Chudziak wylany razem z wieńcem na ścianie fundamentowej (oczywiście zazbrojony dookoła jak to wieniec) i teraz kierownik budowy stwierdził że jednak jest za nisko o jakieś 25 cm i pasowało by podlać bo będzie teren podniesiony. Jak w tej sytuacji to ogarnąć? Czy w takiej sytuacji szalować dookoła znowu i lać na ten chudziak czy bloczkiem dookola i w środku lać beton.?

Albo zrobię tą rolkę i do środka na Chudziak izolacja podlogówka i właściwa wylewka z tym że boję się że to mostek termiczny będzie? No nie mam wiedzy jak to ogarnąć -i tak chcial majster zrobić. A jakby na ten Chudziak wylać kolejną warstwę Chudziaka A dookoła bloczek betonowy? Wtedy by nie było Chudziak w zaglebieniu. Tak to jest jak się człowiek nie zna i dopilnował. Powiedzcie jak to najlepiej zrobić bez szkód w przyszłości.

Wyznaczył mniej więcej bo ciężko było to zrobić, za chwilę będzie remont drogi gdzie napewno droga będzie wyżej. A kierownik mówi że cokół czyli wymurowanie ścian fundamentu ponad poziom ziemii miało być na 47 cm A jest 26 po delikatnym zasypaniu tak żeby od ławy było zasypane 80 cm. Ziemii dosypać zawsze mogę tak żeby od domu były spadki a po wybudowaniu już nic nie zrobię A teren gliniasty zresztą 3 klasa ziemii więc pozostanie wtedy odprowadzenie wody . Edytowane przez DANIEL1111

Jak geodeta mógł mniej więcej wyznaczyć poziom zero ?

Przecież to masz określone w projekcie i musi się raczej zgadzać.

U mnie poziom zero nabił na ławicach, z jednej strony specjalnie musiałem załatwić dluższe pale bo poziom zero miałem prawie 1.5 m powyżej gruntu.

Majster Ci powie, że to wina geodety jak wyzaczył mniej więcej.

Wyznaczył mniej więcej bo ciężko było to zrobić, .

Co ty piszesz? Geodeta wyznaczył mniej więcej............. Geodeta wyznacza co do milimetra a nie mniej więcej.

Maz burdel na budowie każdy robi co che geodeta ma soje poziomy majster swoje wiec masz wynik tego. Ty płacisz za ich błędy.

Pomyśl o tym a nie piszesz głupoty że sie nie dało, to weż takiego geodetę co potrafi a nie partacza.

Oczywiście zaznaczył ale nie wiedział że będzie nowa droga a mysle ze to teraz ma znaczenie (źle się wyraziłem pisząc mniej więcej) Natomiast prosiłbym o wskazówki z waszej strony na co się ewentualnie zgadzać A na co nie. Bo to co zostało źle zrobione to już teraz można jedynie poprawić.

Czyli zrobione jest zgodnie z projektem czy nie ?

Skoro zaznaczył to majster pewnie tak zrobił, a to, że droga będzie to raczej w Twojej kwestii było dopilnowanie i poinformowanie go o tym wcześniej.

Wychodzi na to, że zrobione jest zgodnie z projektem. Z tym, że Ty chciałeś mieć poziom zero wyżej i podnieść dom o dwa bloczki.

Czyli do tego co Ty chcesz w tym momencie brakuje ile ? 25 cm + około 20 cm