Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry.

Ojciec posiada dużą działkę z której część chce mi przekazać w formie darowizny. Działka w planie zagospodarowania jest budowlana.

Skontaktowaliśmy się już z geodetą, który ma nam wytyczyć naszą część ok 27arów.

1.Czy jeszcze przed przepisaniem działki u notariusza geodeta może zrobić nam mapę do celów projektowych- czy nie będzie to później przeszkadzało, że podczas jej wytyczania nie byliśmy jej właścicielami?

2. Czy może wtedy być taniej? Za wytyczenie działki geodeta bierze 2tys. Ile mniej więcej powinna nas kosztować mapa do celów projektowych?

3.Jaka mniej więcej może być opłata u notariusza za przepisanie tej działki? Czytałam, że jest to zależne od wartości działki, ale przecież jest to darowizna, więc jak oszacować tę wartość? Podatku chyba nie powinniśmy płacić ponieważ jest to I linia Ojciec-córka.

4. Czy jeśli chciałabym aby mąż był później współwłaścicielem działki, bo na niego będzie brany kredyt na budowę domu to wystarczy jeśli później włączę działkę do majątku wspólnego? Czy wiążą się z tym jakieś opłaty?

Będę wdzięczna za każdą informację.

Ad1. Nie. Po wykonaniu podziału mdcproj stanie się nieaktualna - brak nowej granicy i numeracja działek niezgodna ze stanem z EGiB.

Ad2. Nie wiem . Cene za usługę geodezyjną określa umowa między stronami.

Ad3. Darowizna posiada wartość rynkową. Podatku od wzbogacenia nie zapłacisz, zapłacisz opłatę notarialną i podatek od czynności cywilno-prawnych - ile, to naliczy notariusz.

Ad4. Musi to mieć formę aktu notarialnego, koszt określi notariusz. Potem niebieski druk i opłata za czynności w księgach wieczystych (chyba 70.-) .

Edytowane przez Bertha

Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze dwa pytania w takim razie.

Ad3 i Ad4

Czy te opłaty u notariusza będą różne zależnie od kancelarii? Chodzi mi o to, czy pochodzić do różnych notariuszy i popytać o wycenę czy raczej wszędzie kwota jest stała?

Rozumiem, że wartość rynkowa darowizny jest jakoś z góry założona na podstawie lokalizacji itp, czy mogą to być jakieś spore widełki, w których można się poruszać?

Przedzwoń do kilku notariuszy i się dowiesz. Ja ostatnio szukałem notariusza do darowizny mieszkania (mama darowała mnie) żeby było jak najtaniej to ceny oscylowały od 1,5 do 2 tysięcy a znalazłem za 900 zł. Wartość mieszkania 130 tys. Nie było tylko opłaty sądowej za księgę wieczystą.

Dowiedz się jeszcze u notariusza albo notariuszy czy przy jednym akcie możesz zrobić drugą darowiznę tzn. Ojciec na ciebie a potem ty połowę działki na męża. Bo wielu notariuszy to inne zdanie bo niektórzy się zasłaniają prawem i chcą zarobić bo 2 akty notarialne a niektórzy bez problemu to zrobią. Zaoszczędzisz czasu, kasy i przy okazji księga wieczysta będzie na was oboje no i przy okazji nie będzie potem kłopotu z kredytem i PnB.

Przedzwoń do kilku notariuszy i się dowiesz. Ja ostatnio szukałem notariusza do darowizny mieszkania (mama darowała mnie) żeby było jak najtaniej to ceny oscylowały od 1,5 do 2 tysięcy a znalazłem za 900 zł. Wartość mieszkania 130 tys. Nie było tylko opłaty sądowej za księgę wieczystą.

Dowiedz się jeszcze u notariusza albo notariuszy czy przy jednym akcie możesz zrobić drugą darowiznę tzn. Ojciec na ciebie a potem ty połowę działki na męża. Bo wielu notariuszy to inne zdanie bo niektórzy się zasłaniają prawem i chcą zarobić bo 2 akty notarialne a niektórzy bez problemu to zrobią. Zaoszczędzisz czasu, kasy i przy okazji księga wieczysta będzie na was oboje no i przy okazji nie będzie potem kłopotu z kredytem i PnB.

Czyli wpisanie działki do wspólnoty majątkowej jest tak naprawdę darowizną połowy tej działki na męża?

Tak naprawdę dziwne, że skoro nie mamy intercyzy to wszystko nie dzieje się automatycznie. :)

Dzięki, podzwonię w takim razie, bo zawsze jakby miała zostać kasa w kieszeni...

Nie jest to darowizna.

Każda rzecz nabyta w drodze spadku lub darowizny ustawowo jest majątkiem odrębnym.

Wg mnie w przypadku gdybyś darowała część działki mężowi to Ty zapłacisz podatek od tej części ponieważ zostanie zbyta przed upływem 5 lat od momentu nabycia czyli od chwili kiedy została darowana Tobie.

Warto zasięgnąć rady dobrego notariusza.

Nie jest to darowizna.

Każda rzecz nabyta w drodze spadku lub darowizny ustawowo jest majątkiem odrębnym.

Wg mnie w przypadku gdybyś darowała część działki mężowi to Ty zapłacisz podatek od tej części ponieważ zostanie zbyta przed upływem 5 lat od momentu nabycia czyli od chwili kiedy została darowana Tobie.

Warto zasięgnąć rady dobrego notariusza.

to nie jest zbycie tylko darowizna, a to dwie różne rzeczy. Darowizny można sobie darować kiedy się chce, trzeba tylko powiadomić US o tym fakcie.