Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odplyw pod wanna

fatoom87

Recommended Posts

Wszystko zależy, jak kratka została zainstalowana - jak bardzo ktoś się przyłożył i jaką miał na zbyciu zaprawę. Jak już rozbiłeś, to musisz brnąć dalej - delikatnie rozkuwaj dookoła, nawiercaj beton wiertarką z udarem (nie za mocno), ale uprzedź sąsiada, że możesz do niego wpaść :)

Tu masz poglądowo podobną ale okrągłą kratkę/syfon:

kratka1.jpgkratka2.jpg

Na zdjęciu widać że szlifierką naciął syfon....więc musi brnąć dalej bo zacznie okrutnie śmierdzieć z instalacji. Jeśli pod syfonem jest okrągły wlot(zdarza się) to może udać się wkleić rurkę Q50 odprowadzenia z "liniówki"....inaczej tylko wizyta u sąsiada i wymiana bo odpływ z "kesonu" na 100% jest u sąsiada.

Delikatnie wydłubac żeliwne kawałki byłego syfonu i dostac sie do kielicha kolanka w grubości stropu i stop, następne kolanko widać już pod stropem. Osadzenie plastikowego syfonu to pikuś wobec starannego uszczelnienia połaczenia stary żeliwny kielich / PCV. Oczyścić żeliwo wewnątrz kielicha i chyba silikon obojetny (NIE KWAŚNY !!! Kwaśny nie trzyma się plastiku i będzie SMRÓD!). Resztę zalewasz zaprawą i po ptokach. Króciec z wanny powinen celować w nową kratkę, po co ma zamakać to co tam jest (beton? lastriko?) na podłodze.

Ooops, teraz zauważyłem że ma być odpływ liniowy,nie kuj za głęboko stropu bo spadniesz sąsiadowi do wanny i porysujesz akryl w jaccuzi :lol2:

Edytowane przez Bertha

Delikatnie wydłubac żeliwne kawałki byłego syfonu i dostac sie do kielicha kolanka w grubości stropu i stop, następne kolanko widać już pod stropem. Osadzenie plastikowego syfonu to pikuś wobec starannego uszczelnienia połaczenia stary żeliwny kielich / PCV. Oczyścić żeliwo wewnątrz kielicha i chyba silikon obojetny (NIE KWAŚNY !!! Kwaśny nie trzyma się plastiku i będzie SMRÓD!). Resztę zalewasz zaprawą i po ptokach. Króciec z wanny powinen celować w nową kratkę, po co ma zamakać to co tam jest (beton? lastriko?) na podłodze.

Ooops, teraz zauważyłem że ma być odpływ liniowy,nie kuj za głęboko stropu bo spadniesz sąsiadowi do wanny i porysujesz akryl w jaccuzi :lol2:

Zastanawia mnie tylko czy NAPEWNO jest laczenie kielichowe w stropie. A kolejne juz ponizej stropu u sasiada. Jesli tak to byloby super, w tym momencie to stapanie po cienkim lodzie.

Powinno być jeszcze u Ciebie....zobacz jak to mniej więcej wygląda:

Nie mam pojecia jaka jest grubosc stropu. Dno kratki nie bedzie raczej jednoczesnie sufitem u sasiada, prawda?

Powolu po kawalku bede rozkuwal i dam znac. Wlasciwie dobrze ze jest ta kratka, byldby tylko ja bezpiecznue usunac i wpiac sie rurka pcw.

Wyjdż na klatkę schodową, porównaj podest na piętrze który powinien być zbliżony grubościa do grubości stropu. Powinien, aczkolwiek bywa różnie:eek: Może być tylko różnica dolnej ścianki pustaka stropowego. Nie rozkuwaj żadnych metalowych elementów stropu !!!!!!!

Zbrojenia nie mam zamiaru ruszac. Mialo byc szybko lekko i przyjemnie a bedzie chirurgiczne rozkuwanie.

Kratka odcięta i wykuta. Został odpływ prawie pionowy w doł w stropie. Nie widać w nim żadnego łączenia ale w sumie nie dziwne, po tylu latach. Nawet jeśli jest to zarośnięty brudem i korozją. Zatem więcej nie kułem.

Mam plan żeby w ten odpływ wrzucić rurkę fi32 możliwie jak najgłębiej. Powinno się udać około 10cm bo tyle ma prosty odcinek. Czy to dobry pomysł? Wedlug mnie idealny bo spad jest około 60 stopni. IMG_20180323_180925818.jpgIMG_20180323_180937996.jpgIMG_20180323_180941777.jpg