Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tradycyjna wielka płyta, czy rama H?

Recommended Posts

Próbuje dowiedzieć się czegoś więcej o tym budownictwie. Sporo czytałem o technologii wielkiej płyty i ramy H. Zgodnie z tym co wyczytałem technologia ramy H polega na zastosowaniu prefabrykowanych ram żelbetowych w kształcie litery H uzupełnianych cegłą, bądź pustakiem, charakterystyczne są też słupy i podciągi widoczne w mieszkaniach. Wiem, że w tym budynku są mieszkania w których widoczne są podciągi. Jednocześnie, na zdjęciach, widać, że na najwyższej kondygnacji stoją płyty. Widać też szalunki, co być może wskazywałoby na wylewkę betonu?

Czy jest to jakaś kombinacja tych technologii?

Będę wdzięczny za wszelką sugestię.

Tam widac szalunki, to wygląda na "monolit" wykonany tradycyjnymi metodami. To co traktujesz jako płyty, to mogą być wcześniej wylane ściany po zdjeciu szalunków np. klatka schodowa i szyb windowy. Rama H, a na ścianach wielka płyta jak na słynnym w 1966r. budynku na Placu Grunwaldzkim we Wrocławiu -> https://dolny-slask.org.pl/543475,Wroclaw,1966_Katastrofa_budowlana_na_pl_Grunwaldzkim.html

Na fotkach technologia, jest tam też link do genezy katastrofy.

Czyli betonowe ściany, być może teraz ocieplone styropianem. Mniej więcej jakbyś jaskinie ocieplił styropem. Niedawno widziałem apartamentowce budowane tą metodą. Różne lokalizacje, lecz prawdopodobnie ten sam inwestor , o ile dobrze w necie zlokalizowałem. Zaletą do sprzedaży są duże przeszklenia. Jakie to będzie dla mieszkańców to sie okaże, zależy choćby od jakości plastikowej lub aluminiowej stolarki.

Edytowane przez Bertha