Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na pellet jaka moc

Recommended Posts

Cześć!

Dzwoniłem dziś trochę po różnych handlowcach od pieców. I jestem głupszy niż byłem.... ;)

Dom 112 metrów + 21 garaż, 15cm czarny styropian, 23cm styropian na podłodze, 25cm wata, 3 szyby. Ciepło właściwe liczy zapotrzebowanie na 12KW

Jak chciałem iść w ekogroszek to miałem SKAMP-PV 13 i problem z głowy.

Teraz jednak jestem bliżej pelletu. Wpadły mi w oko kotły TEKLA BIO COMPACT z uwagi na wymiary. Niestety MOC do wyboru to 10KW lub 18KW.

10 będzie za mało?

18 nie będzie za dużo? para nie będzie szła za bardzo w gwizdek?

Handlowiec z tekli poleca 18 w moim przypadku, albo draco D bio 15KW.

Handlowiec z Kostrzewy (chociaż jakoś nie mam do nich przekonania) zarzeka się, że 10KW wystarczy za świat.

Czy draco D bio jest lepszy od compacta? który piec się lepiej u mnie sprawdzi?

Gość Arturo72
Cześć!

Dzwoniłem dziś trochę po różnych handlowcach od pieców. I jestem głupszy niż byłem.... ;)

Dom 112 metrów + 21 garaż, 15cm czarny styropian, 23cm styropian na podłodze, 25cm wata, 3 szyby. Ciepło właściwe liczy zapotrzebowanie na 12KW

Jak chciałem iść w ekogroszek to miałem SKAMP-PV 13 i problem z głowy.

Teraz jednak jestem bliżej pelletu. Wpadły mi w oko kotły TEKLA BIO COMPACT z uwagi na wymiary. Niestety MOC do wyboru to 10KW lub 18KW.

10 będzie za mało?

18 nie będzie za dużo? para nie będzie szła za bardzo w gwizdek?

Handlowiec z tekli poleca 18 w moim przypadku, albo draco D bio 15KW.

Handlowiec z Kostrzewy (chociaż jakoś nie mam do nich przekonania) zarzeka się, że 10KW wystarczy za świat.

Czy draco D bio jest lepszy od compacta? który piec się lepiej u mnie sprawdzi?

10kW będzie za dużo jak na potrzeby domu.

Szacun dla handlowca z Kostrzewy bo widać,że jarzy temat.

Zeby uzmysłowić kretynstwo handlowca z Tekli,mój dom przy grzaniu ciągłym potrzebuje kotła o mocy 3,5kW żeby zagrzal dom przy -20st.C do 22st.C zatem 18kW po to żeby zagrzal osiedle takich domków...

Edytowane przez Arturo72

Żaden piec z tych dwóch firm które podałeś.Kostrzewa mimo jako pierwsza wprowadzała kotły na pelet do dnia dzisiejszego nie ma w żadnym kotle nawet ręcznego mechanizmu czyszczenia wymiennika.W Draco compact wymiennik poziomy też bez czyszczenia tzn.jest (wyciorowy) :) jest chyba opcja zakupu czyszczenia palnika.Aby otworzyć drzwiczki musisz ściągnąć tą rurę na środku z której wysypie ci się pelet.No lipa panie ,tam tylko cena przyciąga jak magnes nic więcej.Jeśli chodzi o moc szukaj 10-15kW

Pytanie jak jest ta sprawa pilna

Skamp-PV 13kW (12,9) o którym myślałeś jako konstrukcja wymiennika myślany był o przyszłym zastosowaniu palnika pelletowego

Aktualnie trwaja testy i poprawki pod niższą moc z ecodesign (węgiel) a do jesieni nowe badania z pelletem

Ten wymiennik ma pionowe ciągi z czyszczakami i dużą komorę osadczą na pyły unoszone przez dany palnik i nie trzeba nurkowac z tyłu czy za kosz a przewidziane jest to raz na koniec sezonu i dostęp od klapki od frontu przez dolne duże drzwiczki

Do tej konstrukcji zamysł był/jest taki,że palnik pelletowy ma być dokładany w miejsce palnika SV200/200n ekogroszkowego, który pracuje i spala na zasadzie rurowych palników pelletowych (tyle,że jest do węgla)

Po zastosowaniu przekładki montować się będzie zestaw pelletowy - tu jeszcze trwają testy,zaczynam się skłaniać do dwóch zestawów do wyboru, ale za wcześnie aby o tym pisać. Może będzie dużo jaśniej w okolicach końca maja

Gość Arturo72
Chodziło mi o zakres modulacji kotła który podał Karoka bo nie ma nic o tym w DTRce, albo przeoczyłem.

8kW jest na tyle "słabym" kotłem,że przy podlogowce nie odczuje się nadmiaru mocy czego nie można powiedzieć o kotłach 12kW wzwyż.

Żaden piec z tych dwóch firm które podałeś.Kostrzewa mimo jako pierwsza wprowadzała kotły na pelet do dnia dzisiejszego nie ma w żadnym kotle nawet ręcznego mechanizmu czyszczenia wymiennika.W Draco compact wymiennik poziomy też bez czyszczenia tzn.jest (wyciorowy) :) jest chyba opcja zakupu czyszczenia palnika.Aby otworzyć drzwiczki musisz ściągnąć tą rurę na środku z której wysypie ci się pelet.No lipa panie ,tam tylko cena przyciąga jak magnes nic więcej.Jeśli chodzi o moc szukaj 10-15kW

Barliniak, Kostrzewa była firmą która "własną piersią" broniła dostępu do polskiego rynku kotłom na pellety. Z czystej zemsty na tych pionierach, którzy wprowadzali palniki na pellety w Polsce - Kostrzewa stworzył standard palników retortowych - jako tych na węgiel i pellety.

Pierwszym polskim producentem kotłów na pellety był Cichewicz z kotłami Picus z palnikami szwedzkimi eurofire ( 2005 r.). A na rynku pierwszymi kotłami pelletowymi były czeskie Wernery i Atmosy.

pzdr

Pello aż tak wnikliwie się nie zagłębiałem :) sugerowałem się tym co na stronie Kostrzewy podają .Zresztą jakie to ma znaczenie Atmos największy producent kotłów w Europie co tam ma ciekawego w swojej ofercie na pellety? To samo Cichewicz czy Kostrzewa "pionierzy na polskim rynku"nic godnego na dzisiejsze czasy do domu.Jak widać sprawdza się że pierwsi będą ostatnimi :)

Pello aż tak wnikliwie się nie zagłębiałem :) sugerowałem się tym co na stronie Kostrzewy podają .Zresztą jakie to ma znaczenie Atmos największy producent kotłów w Europie co tam ma ciekawego w swojej ofercie na pellety? To samo Cichewicz czy Kostrzewa "pionierzy na polskim rynku"nic godnego na dzisiejsze czasy do domu.Jak widać sprawdza się że pierwsi będą ostatnimi :)

Atmos robi takie kotły, które się dobrze sprzedają w Europie. To samo robi Verner. I o takie kotły pytali się klienci na Agrotechu w Kielcach - o kotły na drewno ze zgazowaniem w klasie 5 z palnikiem na pellety najsłabszej jakości, albo jeszcze lepiej na olej przepracowany. Może to jednak oni wyczuwają bardziej rynki.

Małe kociołki we włoskim stylu pokazywało tylko Defro, ale naród zebrany na ich stoisku rechotał tylko z malarstwa nowoczesnego ;)

pzdr

pello ale targi Agrotech to trochę inny klient i na trochę inne produkty ukierunkowany. Małe urządzenia we włoskim stylu są kierowane bardziej dla mieszczuchów a nie wieśniaków beż urazy dla jednych i drugich. Wystarczy rzucić okiem na ofertę verner-a u nich najmniejsze urządzenia to 25 kW. A ogólnie Czesi specjalizują się w drewnie- holzgas ale włoskie piecyki na pellet i małe włoskie kotły są u nich bardzo popularne i to od wielu lat. Dużo się sprzedaje też piecyków powietrznych bo mają sporo domków letniskowych i tam często są montowane ( osobiście wynajmowałem domek w miejscowości turystycznej ogrzewany piecykiem na pellet powietrznym z rozprowadzeniem fajnie przyjemnie cieplutko. Edytowane przez Puławiak

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!

Gdzie mogę sprawdzić jak moduluję DRACO D BIO?

Tak na chłopski rozum wydaje mi się, że draco D bio będzie lepszy niż compact ponieważ pieca jest więcej i mniej pary pójdzie w komin. Mam rację czy się mylę? Dodatkowo Draco D bio ma nowszy sterownik i nowej generacji palnik.

Zdaje sobie sprawę z czyszczenia itd, dam radę! ;)

na 99% wybieram coś od tekli, mam dobrą cenę na to po prostu. Więc będę wdzięczny za rady co od tego producenta wybrać. ;)