swierol 18.03.2019 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Witam.Gratuluję potomka, gratuluję piany, gratuluje pięknego domku. Kurcze ta piana mnie kręci bo chciałbym zastosować jak najcieńszą izolacje na dachu ale ta cena.....Czekam na fotki po opianowaniu poddasza:) Jeszcze raz gratuluje! Piona! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 30.03.2019 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2019 (edytowane) Dzięki za miłe słowa Siwerol, ostatnio budowa mnie wykańcza, więc to budujące..taa budujące to dobre słowo . Żeby uzyskać cieńszą warstwę musiałbyś użyć piany ZK, a tego coś się ludzie w Polsce boją i cena faktycznie wysoka. Piana otwarta, to tak naprawdę 1:1 z wełną, żeby być naprawdę uczciwym. Jestem bardzo zadowolony z wylewek i mogę polecić ekipę. Jest super równo, nic nie popękało. Po wylewkach nie było w ogóle wilgoci w domu - byłem na oględzinach na trzeci dzień po. Słyszałem historie o wodzie cieknącej po oknach, nic z tych rzeczy, było i jest sucho jak pieprz w środku. Robiąc ocieplenie posadzki coś mnie zaćmiło i zamiast liczyć od markerów na wysokości 1m naniesionych przez montażystów okien, liczyłem od chudziaka, efekt jest taki, że piany co prawda mam te 15-16cm, ale to było i tak za nisko i wylewka wyszła nawet miejscami do 12cm zamiast 8cm. W sumie spoko, bo dążę do dużej akumulacyjności, ale 2400zł trzeba było dopłacić (45zł / m2). W minonym tygodniu nakleiliśmy z zaprzyjaźnionym, poleconym majstrem XPSa na murłacie od wewnątrz i zaciągnęliśmy siatką i klejem, do tego zamontował uchwyty ESP na krokwiach. zajęło to 4 dni, dzisiaj odpoczywam w biurze, a Majster przygotowuje otwory na puszki elektryczne, tzn otwory są, ale dopieszecza je, tu podkuć, tam rozwiercić, żeby kabel luźno wchodził, montuje kable do ściany. To stary tynkarz, widać że fach ma w ręku i mówi, że w jego storonach puszki tylko po tynkach i tak też zrobię. Teraz wszystko dopasujemy, na tynkowanie gazeta do puszki, tynkarz ma zrobić palcem dziurę w miejscu każdej dziury, a potem osadzamy. Co z tego wyjdzie nie wiem, ale bardziej mnie to przekonuje niż osadzanie teraz. Jak to jest, że facet koło 70 lat 4 dni po 8-10 godzin lata po budowie bez czapki, bez rekawiczek, skacze po rusztowaniu i nic mu nie jest (a na poddaszu wieje jak cholera) , a ja ledwo ponad 30 w czapce itp wracam do domu przemarznięty . Do jego wieku to chyba w ogólę nie dożyję.. Tynkarze wchodzą 15 kwietnia, robię Knaufem Diamant, CW w łazienkach, garaż i kotłownę narazie odpuszczam, w garażu otynkują tylko ścianę na której będzie brama. Kolejny etap po tynku to obróbka okien dachowych, koncepcja mojego Majstra to dolna zabudowa jak największy kąt rozwarty w dół, a nad oknem płyta lekko w górę, wydaje mi się, że to ma sens? Po obróbce okien przyjdzie czas na pianę, okna muszą być już wtedy zabudowane, bo wtedy piana ładnie otuli płytę, robiąc najpierw pianę trzeba by ją docinać i nie byłoby to tak jak trzeba. A tu moja koncepcja ocieplenia murłaty: pzdr, Edytowane 30 Marca 2019 przez Robaczywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 30.03.2019 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2019 No właśnie ze względu na grubość chciałbym ZK. Z tego co czytałem na deskowaniu masz membrane. Można zapytać jaką? Po prostu lepszą (droższą) czy jakaś dedykowaną na pełne deskowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 30.03.2019 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2019 Sprawdzę i dam znać co to było konkretnie, w każdym razie jakaś VENTIA dedykowana na pełne deskowanie, ale nic super drogiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 07.04.2019 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Sprawdziłem, ciękzo sie było dokopać . Moja membrana to VENTIA PLATINIUM PLUS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 09.04.2019 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Sprawdziłem, ciękzo sie było dokopać . Moja membrana to VENTIA PLATINIUM PLUS Wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 26.04.2019 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2019 Powitać. Dotarła dzisiaj do mnie nowa zabawka - rozdzielacz DZ do pompy ciepła. Sprawia bardzo dobre wrażenie, mała rzecz, a cieszy: Koszt 1030zł z dostawą. Narazie wciąż nie mam prądu, przełożyłem tynki, które miały się zacząć 15 kwietnia, bo tynkarz płakał, że na agregacie to słabo, mało chętnie i w ogóle...Nawet informacja, że to diesel 30kW go nie uspokajała. Już mi się cierpliwość do Tauronu powoli się kończy...według najnowszych informacji w pierwszym tygodniu maja będzie prąd..zobaczymy. Tak cyz tak tynkarza umawiam na już, czyli 'najwcześniej za dwa tygodnie'. Jak tylko będą tynki i prąd to montujemy kotłownie, wygrzewamy wylewki, bo trzeba wreszcie coś do przodu ruszyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 28.04.2019 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Hej. Powiedz ile już czekasz na ten prąd od podpisania umowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 28.04.2019 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 oo Panie to jest długa historia. Pierwszą umowę podpisaliśmy w lipcu 2016 (Dodam, że sąsiad, który nadal czeka i będzie podpięty równo z nami, podpisał umowę pod koniec 2015..). Czekaliśmy na budowę stacji transformatorowej, ktora miała już już ruszyć i nie ruszyła do dzisiaj. W miedzyczasie podwykonawca Taurona, który dostał zlecenie na wykonanie pzyłącza od nieistniejącej stacji! do naszej skrzynki stracił nadzieję, że ta budowa ruszy w najbliższych latach i przeforsował zbudowanie około 500-600 metrowego odcinka do podłączenia naszych działek z innego transformatora. Co się facet za tym nachodził to masakra, ale dzieki niemu prąd będzie na dniach,a tak to nadal byśmy czekali..Minus taki, ze tamten transformator też nie ma zapasu mocy i mamy tylko 7kW trójfazowo. Aby ten odcinek mógł powstać, musieliśmy złożyć w czerwcu 2018 wniosek o zmianę warunków przyłączenia i podpisać nowa umowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 29.04.2019 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Byłem dzisiaj przed pracą w Tauronie, montaż licznika już umówiony bardzo konkretnie, czyli na 2 maja, międyz 7:30 a 9:00 Wzięliśmy taryfę G12, zastanawiałem się nad opcją weekendową, ale wyjdzie w praniu, najwyżej za rok się zmieni. Odczyt co dwa miesiące, żadnych dziwnych prognoz. Nadszedł czas zakupów. Kupiłem zasobnik na CWU "Zasobnik emaliowany do pomp ciepła z 1 wężownicą 4m2 400 l., WEBER WS 15 400". 2800zł z dostawą. Glikol zamówiony, 300l 99% etylenowego za 2000zł z przesyłką. Teraz muszę wykombinować wodę destylowaną / demineralizowaną do sporządzenia roztworu. Jakby nie liczyć, wychodzi, że najtaniej będziekupić 110 butelek 5l w Auchan, bo tam koło 2,50 kosztuje, albo i mniej. Ciekawe czy mi tyle sprzedadzą. Elektryk dzisiaj podłączył tymczasową rozdzielnię,Tynkarz wchodzi za tydzień (oby). Montaż pompy ciepła planuję na koniec maja / początek czerwca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 02.05.2019 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 (edytowane) Nikt nie pisze, ale chyba ktoś czyta, więc kontynuując moje wywody...mam prąd!! Dzisiaj ranao pojawił się licznik. Zamówiłem części do alarmu, dwie chińskie kamery z alliexpress na próbę, trzecią Hikvision już mam, switcha PoE znalazłem na allegro nówka sztuka z Gigowym uplinkiem 8 portów poe za 220zł, więc nie opłacało się ściągać z Chin. Jak tylko to wszyskto przyjdzie to montuję monitoring i alarm, ale w tym celu potrzebuję....internet, a jakże. Orange nie ogarnia tematu bez numeru domu, nie da się. Lokalny radiowy dostawca daje uplink maks 2Mbit, LTE w budynku łapie słabo, ale teoretycznie zasięg jest, więc planuję przetestować modem LTE z zewnętrzną anteną. Znalazłem nawet ciekawą ofertę Playa 'Net Box' z opcją testowania przez 30 dni i chyba się skuszę, jeśłi isę sprawdzi to zobaczymy cyz będe z tego korzystał czy sklecę własny zestaw na prepaid. Zdałem sobie sprawę, że nie mam płytkarza, a to przecież już już będzie można (trzeba!) robić...muszę szukać, a nie lubię suzkać nie mająć żadnych namiarów na poleconych fachowców. Problem pogłębia fakt, że do zrobienia jest tylko jedna mała łazienka, więc nie wiem czy będą zainteresowani. Myślę intensywnie o zbiorniku na deszczówkę, na mojej wszechobecnej glinie jest to spory problem. Jeśli nie będę odpworadzłą deszcżówki to woda będzie stała na trawniku, jeśli odprowadzę do zbiornika, to choćby były to tylko betonow ekręgi to i tak ciężko będzie z przeisakaniem, bo glina, więc trzeba będzie wypompowywać, tylko jeszcze, żeby było gdzie.. Edytowane 2 Maja 2019 przez Robaczywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 02.05.2019 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Pamiętaj tylko, że play nie nadaje się do alarmu. Trochę info w necie o tym jest. Poza tym playa nie chciałbym za darmo nawet W miejscach gdzie u innych operatorów wyciągam ~50Mbps, a nawet ~100, w playu czasem nawet... <1Mbps. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 02.05.2019 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Muszę poczytać, bo nie słyszałem o tym. Ogólnie to bym się na Playa ani zadne mobilne rozwiązania nie decydował, gdyby nie to że nie mam za bardzo wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 02.05.2019 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Ogólnie to w regulaminie mają zakaz wykorzystania do telemetrii i z tego co czytałem, egzekwują go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 03.05.2019 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 Czytamy! U mnie play na kartę z alarmem działa ponad rok i wszystko OK. Nawet konsultanci od razu wiedzą do czego się wykorzystuje "Play bez limitu ważności konta". (Jak nie ma płatnej aktywności, 2zł/msc pobierają). A co do prędkości internetu mobilnego - po prost przetestuj, nie ma zasady że zawsze play najgorszy. Testowałem u siebie każdego operatora, wygrał play bo jego nadajnik najmniej obciążony i wspiera najlepiej agregację. Sprawdź jakie częstotliwości są na nadajniku obok Ciebie, jacy operatorzy (na btssearch zlokalizujesz nadajnik, ale tym co piszą o częstotliwościach już nie możesz się kierować, musisz ręcznie na modemie wymuszać i sprawdzać). Kup modem z agregacją który działa z tymi pasmami( tak wiem, problem jajka i kury) i zewnętrzną antenę. Osobiście po analizie i nakierowaniu przez sprzedającego zakupiłem zestaw 2x ATK-400, 17dB. Z 1 kreski w jednym miejscu na działce, osiągnąłem max zasięg i stabilne prędkości 50Mb/s+. Mam nadzieję że u Ciebie też będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 03.05.2019 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 Oni nawet tych 2zł za nieaktywność nie pobierają już. Mam taką nieużywaną kartę i cały czas na koncie tyle samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 04.05.2019 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 Wezmę chyba tego NET-BOXa z Playa, przetestuję, dam znąć czy się sprawdza. W zestawie jest antena kierunkowa, Biorąc od nich taki zestaw wychodzi to 14żł /mc drożej niż sama karta SIM i o 100GM więcej limitu, więc nie opłaca się kupowanie własnego sprzętu, jeżeli ten ich będzie się sprawdzał. Do najbliższego nadajnika mam ok. 3km, na nim są wszyscy operatorzy.Nie będzie to też net tylko do alarmu, ale też na potrzeby monitoringu, a później pewnie zostanie jako docelowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 04.05.2019 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 Ostatnie deszcze przypomniały mi, ze koniecznie musze pomysleć o zbiorniku na deszczówkę. Tylko jakim? Już widzę, ze plastikowe są dużo droższe niż betonowe. Plastikowy 2-3m3 to około 1500zł. Betonowy 4m3 to 1000zł. Czy betonowe mają jakieś wady? Jakich używacie u siebie? A może wstawić tylko betonowe kręgi jak na studnie? Zasadniczo to nawet lepiej, zeby ta woda powoli przesiąkąła w ziemię (chociaz pewnie na mojej glinie/ile stałaby nawet w takim bez dna... Inna sprawa, że nei weim co zrobię z ta wodą jak już sie zbiornik napełni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.05.2019 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 Zrób studnie chłonne, jak tylko warunki na to pozwalają.Podlewanie deszczówka ma mały sens, bo mamy długie okresy suche i długie mokre. W mokrych nie ma co zrobić z wodą, a w suchych i tak trzeba podlewać z innego źródłaMi do zapełnienia deszczówką szamba 10m3 wystarczył ulewny weekend. A nie była do niego specjalnie odprowadzana woda - zwyczajnie spływała z działkibo kominek jeszcze był poniżej poziomu terenu a dostawca piasku załamał dekiel. A co dalej? I tak trzeba robić jakieś rozsączenie.Koszt nawadniania z dwóch źródeł jest na tyle duży, że nie ma sensu ekonomicznego. Taniej wyjdzie ciągnąć całą wodę z wodociągu. Co do monitoringu, to chcesz zdalnie zapisywać obrazy z kamer? Bo jak tylko podglądać od czasu do czasu, to trudno 1GB zużyć w miesiącu. Kamery kodują dwa strumienie - wyższej jakości do zapisu na dysk i niższej do zdalnego dostępu. Więc prędkość też nie ma większego znaczenia. Przez dłuższy czas miałem Play ze zwykłym modemem Huawei, bez zewnętrznej anteny. Ale jak przeniosłem ze strychu do pomieszczenia technicznego, to zasięg mi się rwał i zmieniłem operatora. Więc nie patrz na ilości GB ani na nazwę operatora - patrz jaki ma najlepszy zasięg i w miarę tanie utrzymanie karty. Chyba, że to będzie też docelowy internet - to jeszcze patrz na możliwość kumulowania GB. W warunkach budowlanych brałbym też najtańszy sprzęt. Szkoda, żeby ktoś zniszczył czy sprywatyzował coś porządnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 05.05.2019 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Zrób studnie chłonne, jak tylko warunki na to pozwalają. Podlewanie deszczówka ma mały sens, bo mamy długie okresy suche i długie mokre. W mokrych nie ma co zrobić z wodą, a w suchych i tak trzeba podlewać z innego źródła Chciałbym, ale mam iły, geolog nie dowiercił się do warstwy przepuszczalnej / chłonnej, także cieżka sprawa, z drugiej strony również uwazma, że wykorzystywanie deszczówki do podlewania to przerst formy nad treścią, wystarczy podlicznik. Ogólnie na tej mojej ziemi będzie problem. Co do monitoringu, to chcesz zdalnie zapisywać obrazy z kamer? Bo jak tylko podglądać od czasu do czasu, to trudno 1GB zużyć w miesiącu. Kamery kodują dwa strumienie - wyższej jakości do zapisu na dysk i niższej do zdalnego dostępu. Więc prędkość też nie ma większego znaczenia. Zapis będzie lokalnie, na zewnątrz będą tylko zrzucane screeny, np, przy wykryciu ruchu w momencie gdy alarm jest zazbrojony, jeszcze muszę o tym pomyśleć. Przez dłuższy czas miałem Play ze zwykłym modemem Huawei, bez zewnętrznej anteny. Ale jak przeniosłem ze strychu do pomieszczenia technicznego, to zasięg mi się rwał i zmieniłem operatora. Więc nie patrz na ilości GB ani na nazwę operatora - patrz jaki ma najlepszy zasięg i w miarę tanie utrzymanie karty. Chyba, że to będzie też docelowy internet - to jeszcze patrz na możliwość kumulowania GB. W warunkach budowlanych brałbym też najtańszy sprzęt. Szkoda, żeby ktoś zniszczył czy sprywatyzował coś porządnego. Na ilość GB oraz uplink patrzę ze względu na to, że to łącze będzie już docelowe po zamieszkaniu. Sprzęt sieciowy będe montował jednoczęsniej z alarmem i monitoringiem, więc łudzę się, że będzie w miarę bezpieczny .W zasadzie po tynkach jedyną obcą ekipą, która mogłaby sobie coś pożyczyć będzie facet od płytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts