Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chudziak a ściany

agnesss1

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim, zwracam się do Was z pytaniem czy mocno mi ekipa zepsuła fundament nie wiem co już mam o tym myśleć. Chudziak czyli ta warstwa z góry została zalana razem z wieńcem oczywiście wieniec na ścianach fundament? I druga sprawa nie mam pewności czy zostały wykonane zbrojenie pod kominy za bardzo nie wiem jak to sprawdzić (raczej nie wykonalne jeśli jest wszystko zalane) pamiętam że pod chudziakiem jakąś tam kratkę ze zbrojenia włożono ale czy to nie powinno być na wybudowanym fundamencie.Komin mam jeden z boku a drugi od kominka czy w takiej sytuacji powinno być 2 takie fundamenty? NIe wiem jak to sprawdzić.

Proszę o jakieś wskazówki.

Jak zalali wieniec i chudziaka tzn płytę razem to masz nie chudziaka a strop, niezbrojony strop. Od takich spraw jest kierownik budowy, zanim się coś zaleje betonem to powinien być odbiór w jego obecności i Twojej (o ile chcesz), no i oczywiście ma być zgodnie z projektem. Więc jak masz w projekcie ??

Komin mam jeden z boku a drugi od kominka czy w takiej sytuacji powinno być 2 takie fundamenty? NIe wiem jak to sprawdzić.

Proszę o jakieś wskazówki.

Kupujesz/pożyczasz czujnik i sprawdzasz, gdzie jest zbrojenie, jeśli trzeba, rozkuwasz.

A fundament powinien być pod kominami natomiast nie wiem czy jakieś zbrojenie pod chudziakiem nie załatwi sprawy niech się wypowiedzią fachowcy.

Zbrojenie masz na planie. Jeśli to są ławy, pewno jest rozrysowane, może być sam opis, ale jest.

Odbiór powinien zrobić kierownik. Zbrojenie nie pod chudziakiem, ale w betonie, więc położone chociaż na cegiełkach przed zalaniem. Jak widzę, robi się gęstej siatki z grubszego pręta i wystarcza.

Kierownik powinien wiedzieć, za to ma płacone. Ty się nie znasz, więc nie dopilnujesz. Pomyśl o kimś do kontroli albo o zmianie kierownika.