Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poziom wód gruntowych a drenaż

tilnen

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

Tym razem mam do Was pytanko czy zasadne jest robienie drenażu w przypadku, gdy poziom wód gruntowych znajduje się na 2 metrach, odwierty jednak były robione w sierpniu przy niskim ich poziomie? Przy odwiercie na 3m, było 30 cm humusu, potem same piaski drobne na pograniczy średnich. W jednym miejscu na 2,7m pojawił się piasek gliniasty. Dom niepodpiwniczony, poziom zero części mieszkalnej wyniesiony +50 cm, niemieszkalnej +20 cm, poziom posadowienia ław - 1m.

Jak dla mnie drenaż bezzasadny przy takim budynku i poziomie wód - nawet jak się podniesie woda o 1m w jakimś ekstremalnym okresie to ledwie sięgnie dolnej krawędzi ławy i będzie to zapewne bardzo krótkotrwałe - w okolicy dużo piachów, jest nawet parę kopalni piasku.

Proszę nie odsyłajcie mnie do KB albo projektanta, chcę poznać Wasze zdanie

Tak mówię o drenażu opaskowym. Tak na mój rozum to chyba dobrze wykonana izolacja przeciwwodna typu średniego ścian fundamentowych i będzie gitara.

Drenaż do infiltracji powierzchniowej wody z dachu będę musiał zrobić napewno bo nie mam kanalizacji burzowej ani rowu melioracyjnego w pobliżu.

Projekt przewiduje dysperbit jako warstwa gruntująca + 2 x papa. Przewiduje tez drenaż opaskowy. Projekt jest jednak do dupy - w sensie nie sam projektowany budynek ale jego adaptacja w konkretnych warunkach glebowych. Raz, że był kupiony przez poprzedniego właściciela byle taniej (miał znajomą projektantkę co mu sprzedała i zaadaptowała po taniości projekt, który robiła akurat dla kogoś innego), dwa był wykonany przed badaniami gruntu. Tak się składa, że projektowany dom nam z żoną odpowiada i jest na niego wydane pozwolenie na budowę. Mam właśnie wątpliwości z kierbudem o sens ładowania się w izolację przeciwwodną typu ciężkiego i drenaż i chyba od tego odstąpimy. Na izolację od zewnątrz pójdzie np. izoplast RW (grunt) + izoplast BW x 2 i będzie izolacja przeciwwodna typu średniego a od środka izoplast RW x 2 (izolacja tylko przeciwwilgociowa). Rezygnuję też ocieplenia od wewnątrz fundamentów (a jest w projekcie 10 cm) za które wyszłoby mi zapłacić "pierdylion" (dużo wewnętrznych nośnych) a z tego czytałem zaoszczędziłbym ze 150-200zł rocznie na ogrzewaniu...

Kolego Surgi, dziękuję za poradę, szanuję Twoje zdanie ale mam także swój pogląd na ten temat który trakuje ocieplenie fundamentów opartych na ławach tylko od wewnątrz wręcz jako herezję:)

Idealnie byłoby odciąć się w ogóle od fundamentów jakims Izomurem po całości wymurowanym na poziomie styropianu na chudziaku i nie robić żadnego ocieplenia fundamentów zeby ich nie grzać...niestety kasa, kasa, kasa:)

• 1 month później...