Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki budulec ? cegła ceramika,ytong,silka?

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich użytkowników, jestem tu nowy - i zielony jeśli chodzi o budowlankę ;] Jaki budulec polecacie do budowy domu o powierzchni użytkowej maks 130m2 ? Cegła ceramiczna,silka a może ytong? co z kosztami ? jaki najlepszy i najtańszy budulec? :) proszę o wymianę doświadczenia gdyż wiadomo , że dom to inwestycja na całe życie... Pozdrawiam!

człowieku - takie pytania średnio zakładane są raz w tygodniu.

Nie oczekuj wielkiej dyskusji nad tematem, który został przewałkowany na wszystkie sposoby, bo ludziom się po raz setny nie chce pisać tego samego. Odszukaj po prostu stare tematy i zobacz co ludzie tam wypisywali (dział ściany, stropy, kominy).

Technologia aż tak bardzo do przodu nie poszła.

Najtańszy materiał nośny na ściany, wymagany projektowanymi obciążeniami a najlepsza (najgrubsza) izolacja.

Chyba, że masz jakieś specyficzne potrzeby.

• 2 months później...
  • 1 month później...
To żeby nie zakładać nowego wątku. Pytanie zastanawiam się na zmianę betonu komurkowyego na silikat. Budynek to mała stajnia na 4konie. Pytałem jednego kierownika budowy to mówi że to zamiana w dobrą stronę (z gorszego na lepszy materiał) nie wymagająca zmian w projekcie. Zastanawiam się tylko jak to jest od strony konstrukcyjnej. Budynek będzie miał dość duże wyjścia z boksów, a silikat jest ciężki. Czy nie trzeba przeprojektowac nadprozy i całej konstrukcji?

Kiedyś używano tylko cegły piaskowo-wapiennej do budowania stajni, ze względu na naturalne składniki. Ponoć ma to jakiś pozytywny wpływ na zwierzęta, lepiej się czują, mniej chorują. Może i tak jest, nie wiem. Drugim argumentem była niska cena takiej cegły ... stajnia miała być tania w budowie ;). Do mnie przemawia bardziej naturalność składników silikatu, niż jego niska cena - ehm jest tani pozornie, oszczędzasz na samej cegle/bloczku a tracisz na transporcie, układaniu i robociźnie. Tak czy owak bierz silikat, ale to musisz skonsultować z architektem/projektantem czy nie będzie problemów nie tylko z nadprożami, ale i fundamentami.