Owczar 24.03.2018 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Witam, Szukałem podobnego tematu, ale nie znalazłem nic co by pasowało. Otóż w tym roku zaczynamy budowę tytan 3 według pracowni mgprojekt. Ławy fundamentowe zamieniliśmy na płytę.Będzie izolacja 20cm pod płytą. Grzanie głównie ścienne. Podłoga będzie tylko w kotłowni, łazience kuchni - czyli tam gdzie terakot/gres. Podczas adaptacji architekt zapytał o izolację wewnątrz i w sumie na szybko powiedziałem że nie będzie potrzebna. Ale zapomniałem o garażu.Zależy mi żeby garaż był jak najwyższy, ale obawiam się ogromnego mostka termicznego. Ściany będą izolowane od wewnątrz styropianem 10cm. Brama garażowa unitherm montowana w świetle otworu. Czy rzeczywiście będzie mocno podciągało płytą? Czy jest ryzyko, że podłoga będzie nieprzyjemnie zimna? Czy dla świętego spokoju zrobić 10cm XPS w garażu i na to posadzka? Tylko w zasadzie to sufit w garażu też powinienem zaizolować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.03.2018 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Będzie. Zrób osobne płyty odizolowane od siebie (mury oczywiście też odizolowane, nie połączone). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.03.2018 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 W przypadku tego budynku chyba trochę skomplikowana sprawa osobnych płyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pompeo 24.03.2018 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 ... i piętro będzie się opierało częściowo na jednej i częściowo na drugiej płycie? Projektowałeś i liczyłeś coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.03.2018 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Dołożę chyba 10cm xps na podłodze.. Po pierwszym roku podejmiemy decyzję czy izolować dwie pozostałe ściany i sufit. W ten sposób odizolujemy garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts