Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,przeglądam projekty domów i wpadło mi coś takiego : https://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-cytrynowej-4.html

Tam jest materiał silka + styropian, czy to dobre połaczenie ? bo z tego co się naczytałem to podobno nie bardzo styropian do silki... więc czemu projektanci robią takie połączenie? . A może ktoś ma silke + styropian u siebie i może napisać swoje odczucia co do tego duetu. Pozdrawiam!

Ja jeszcze nie mam ścian z siliki, ale będę miał za jakiś miesiąc i będą ocieplone styropianem. Faktycznie kiedyś czytałem, że do silki styropian nie bardzo, się nadaje, ale była ot taka bzdura, że już nawet nie pamiętam o co chodziło :). Chyba o oddychanie?

W projekcie "jaki wybudowałem", też był styropian i silka. Pasuje i dobrze się ma. "oddychanie" ściany to marketingowe bzdury, każdy materiał absorbuje wilgoć, im wolniej chłonie tym wolniej oddaje. Zaletą silki jest poza wytrzymałością, duża akumulacja cieplna. Jak dobrze zaizolujesz to będziesz zadowolony.

Aby zwiększyć przyczepność styropiany, przed klejeniem kazałem zaciągnąć ściany klejem - taki wymysł.

Silka, z Xelli

Ceramiki z powodu ogromu jej wad nie brałam nigdy pod uwagę.

Chciałam wspierać polską grupę Silikaty, ale nikt ich w okolicy nie oferował. A Xella ma fabrykę 20 km od nas.

Styropian grafitowy 20 cm , płyta fundamentowa 20 styropianu, 35-60 cm styropianu dach + teriva styropianowa.