Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domidea58 - czy da się tu coś zrobić z kuchnią?

lostdesper

Recommended Posts

Witam ponownie.

Potrzebuję Państwa pomocy, gdyż jesteśmy na etapie szukania wymarzonego projektu domu (z mieszkania zrezygnowaliśmy). Po przejrzeniu niezliczonej ich ilości bardzo spodobał nam się projekt Domidea58. W zasadzie ma wszystko czego potrzebujemy:

1.Gabinet/pokój na dole

2.Trzy sypialnie na górze, z czego nasza małżeńska z dość dużą garderobą

3. Cena budowy domu nie wygórowana - taka, która pozwoli nie pakować się w kredyt 30letni.

Tak naprawdę byliśmy już zdecydowani na ten projekt, ale znalazłem osobę, która w danym domu mieszka i popytałem o parę spraw, a także dostałem kilka zdjęć. Tutaj pojawił się problem, bo otwarta kuchnia na salon, gdzie jest to taki po prostu kwadrat zupełnie nam nie leży, dlatego zwracam się do Was z prośbą, może coś uradzicie. Kuchnia z salonem w tym projekcie który nam się podoba wygląda tak:

ee2210e1292f8954gen.jpg

Salon z kuchnią jest całikiem spory, a nam bardzo podoba się rozwiązani takie, żeby ta kuchnia w jakiś sposób miała jednak swoją autonomię i nie drażniła np gości w salonie dźwiękami smażenia na patelni itd. Rozwiązanie, które bardzo nam się podoba wygląda mniej więcej tak: (tak jakby wnęka na kuchnię):

497544faaa4aaf34gen.jpg

Za wszelkie porady serdecznie dziękuję:)

Układu nr 2 nie da się odwzorować w tym projekcie ze względu na kształt pomieszczeń.

Na kuchnię jest "wydzielony" osobny kąt. A w Dominea wszystko jest jako jedna bryła.

Można spróbować podzielić przestrzeń liniowo:

- od góry część dzienna,

- środek to część jadalniana np. z wyspą/ barkiem i dostawianym do niego stołem,

który można potem przesunąć w razie imprezy do narożnika,

- ostatnim elementem jest kuchnia. I tutaj duży plus jeżeli będzie na całej długości, bo zyskujesz blat roboczy,

jest zachowany ciąg roboczy a dodatkowy barek, stół można traktować jak dodatkowy blat. Wystarczy się obrócić.

Niczego nie omijasz w dziwny sposób żeby np. usiąść do stołu jak to jest zrobione w oryginalnym projekcie.

Stół jest tam wepchany w kąt i nie jest wcale reprezentacyjny. Szkoda.

I przy takim układzie, klarują się trzy strefy i żadna sobie nie przeszkadza a dają poczucie jedności.

70e8f8b8bf3b.jpg

I trochę przykładów rozwiązania aneksu:

221843_8c5569dd-48cc-4108-a07a-7be603d9c60e_max_900_1200_aneks-kuchenny-z-barkiem-i-stolem-kuchnia-styl-nowoczesny.jpg

http://kuchniemoderna.pl/wp-content/uploads/2016/05/st%C3%B3%C5%82_i_wyspa-%E2%80%94-kopia.jpg

http://kuchniemoderna.pl/wp-content/uploads/2016/05/Design_Wyspa_kuchenna_01-830x323.jpg

http://www.dobrzemieszkaj.pl/kuchnia_i_jadalnia/oswietlenie/108/wyspa_w_kuchni_tak_mozesz_ja_oswietlic_zobacz_pomysly_architektow,101655-131500.html

Ja bywam u koleżanki, która ma podział domu tj. na drugim projekcie, zwłaszcza jeśli chodzi o kuchnię, jadalnie i salon i muszę powiedzieć, że jest to super praktyczne rozwiązanie, bardzo ustawne, ponieważ jest miejsce zarówno na duży stół z krzesłami i osobny kąt na sofę i np.kominek z tv.