Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rok do budowy

Recommended Posts

Gość Arturo72
I niech Bóg Ci błogosławi. Problem nie w tym, że wybrałeś jakieś rozwiązanie i jesteś z niego zadowolony. Problem w tym, że nazywasz "babolami" rozwiązania, które u kogoś innego mogą być dużo lepszym i bardziej ekonomicznym rozwiązaniem. A w budowlance tak już jest, że nie ma jednego idealnego rozwiązania, które sprawdzi się u wszystkich.

Dla przykładu: gdy zapytałem specjalistę od instalacji o pompy powietrze-woda, to odpowiedział: "to ma sens na małej działce albo gdy warunki gruntowe są słabe. Ale u Pana to byłoby wyrzucanie pieniędzy w błoto.".

No cóż,pozdrów tego instalatora,który wciska nieświadomym drogie rozwiązania a to tylko dla własnej kasy :)

Roczne zużycie na c.o i cwu mam ok.3500kWh czyli jakiś 1000zl gdzie przy gruntowej miałbym ok.2700kWh czyli o 210zl rocznie mniej przy różnicy w inwestycji 15000zl ;)

Oczywiście,że kominy,kotłownie i paliwa stałe w nowych domach uważam za głupotę bo nie dość,że bardzo drogie rozwiązania bo juz na stracie 50tys.zl to jeszcze trujące.

Studnia kopana - IMO bez sensu. Jakość wody co najwyżej nadająca się do podlewania ogródka. Na wierconą miałem ofertę 120zł/m ze wszystkim od solidnie wyglądającej firmy (skończyło się na odwiercie próbnym za 450zł bo wody do 30m nie było)..

Studnia oczywiście wiercona, gdyż wyniesie mnie taniej niż zrobienie wodociągu. No chyba, że woda będzie 100m w dół. Co do ceny to muszę szukać dalej, bo firma z mojej okolicy zawołała 200zł/m.

Studnia oczywiście wiercona, gdyż wyniesie mnie taniej niż zrobienie wodociągu. No chyba, że woda będzie 100m w dół. Co do ceny to muszę szukać dalej, bo firma z mojej okolicy zawołała 200zł/m.

Wydaje mi się, że 200,- jeśli z materiałem to wcale nie dużo. Ja rok temu rozmawiałem z facetem z Kielc, który wiercił już mojej okolicy (piachy) i powiedział 250-300. W moim przypadku nawet jeśli woda pitna pokazała by się na głębokości ok 30m to i tak bym za tą inwestycję zapłacił kilkukrotnie więcej niż za wodociąg. Tym bardziej, że 1m3 to 1,76 zł brutto.

Aha, okolice Przedborza, Łódzkie.

Zapytaj o warunki przyłączenia do wodociągu.

W moim przypadku nawet jeśli woda pitna pokazała by się na głębokości ok 30m to i tak bym za tą inwestycję zapłacił kilkukrotnie więcej niż za wodociąg.

Warunki przyłączenia - 369zł

Projekt przyłącza - 500zł

Wykonanie przyłącza - 450zł

Tyle, że fizycznie przyłącze zrobił poprzedni właściciel - była studzienka, zasuwa. 450zł kosztował licznik, reszta gratów zgodnie z projektem i robocizna. Gdybym musiał robić jeszcze studzienkę i faktycznie budować przyłącze - to podłączenie do wodociągu kosztowałoby więcej, niż studnia z całkiem przyzwoitą pompą i hydroforem. A koszt używania nawet z uzdatniaczem dużo niższy, niż wody z wodociągu. No i podlewanie ogródka prawie darmowe.

Otrzymałem już warunki przyłączenia i musiałbym budować na swój koszt ok. 100 m przyłącza, a potem oddać go za darmo wodociągom. W tej sytuacji uparłem się na wiercenie studni, gdyż będzie to tańsze rozwiązanie zarówno na początku jak i potem w trakcie korzystania.

W warunkach napisali Ci budowa przyłącza czy rozbudowa sieci (chodzi o dosłowne sformułowanie) ?

PS

Myśl też o ogrodzie - warto wcześniej posadzić np duże drzewa (jeśli planujesz).

Co to znaczy na własny koszt? Ja musiałem kupić materiał tzn rury, zasowy, licznik, zawory i materiał na studzienkę wodomierzowa. Koparkę i robociznę dawała gmina. Oczywiście trzeba było zrobić projekt. Koszt inwestycji był podzielony na wszystkich dotychczasowych właścicieli działek, resztę dołożyła osoba która działki sprzedawała ( jak mniemam on na tym jeszcze dobrze zarobi). Pamietam ze było ok 120mb rury plus reszta akcesoriów co kosztowało ok 4000,00 i projekt chyba 1200.

Rozumiem ze w różnych częściach kraju jest inaczej.

Nie instaluj RB bo będziesz bulił za taryfę budowlaną.

Zrób skrzynkę odbiorczą pod np. domeko kempingowy - przejdzie do założenia licznika na G11

W zeszłym roku to przerabiałem

Kolego a czy nie jest tak, ze na taki czy inny domek rekreacyjny dostaniesz max 5kw/1f ? Pewnie do samej budowy w zupełności wystarczy ale nie wiem czy facet w zakładzie energetycznym nie zarobił mnie w ...... bambuko :) Później oczywiście można zawiekszyc „przydział” mocy i przejść na 3 fazy. Tylko od razu pociągnij sobie do tej erbetki kabel na 3 fazy jeśli w ogóle będzie Ci tyle potrzebne.

Tak czy owak możesz sobie taka erbetke zamontować. Ja właśnie taka mam w garażu.

Nie instaluj RB bo będziesz bulił za taryfę budowlaną.

Zrób skrzynkę odbiorczą pod np. domeko kempingowy - przejdzie do założenia licznika na G11

W zeszłym roku to przerabiałem

Kolego a czy nie jest tak, ze na taki czy inny domek rekreacyjny dostaniesz max 5kw/1f ? Pewnie do samej budowy w zupełności wystarczy ale nie wiem czy facet w zakładzie energetycznym nie zarobił mnie w ...... bambuko :) Później oczywiście można zawiekszyc „przydział” mocy i przejść na 3 fazy. Tylko od razu pociągnij sobie do tej erbetki kabel na 3 fazy jeśli w ogóle będzie Ci tyle potrzebne.

Tak czy owak możesz sobie taka erbetke zamontować. Ja właśnie taka mam w garażu.

W ZK jest założony licznik 3 faz, i zabezp. na moc 20kW.

Nie mają prawa odmówić zasilania 3 fazowego.

Po co zostawać z tą RB po budowie

Wszystko się zgadza ale, u nie których dystrybutorów w ogólnych warunkach jest zapis, ze przy mocy 5 lub 7,5kw jest możliwość zamówienia tylko jednej fazy a przy zamówieniu np 12kw to już z trzema nie ma problemu. Ja mam 5kw i mam rozdzielkę w garażu. Jeśli będę coś budował to mi wystarczy i pewnie z niej przeciągnę dalej do budynku.

wojciech_pi To napisz jaką skrzynkę trzeba zamontować do np. campingu??? Bo jak dla mnie RB-tka nie ma nic wspólnego z taryfą C11 czy G11. Ciekaw jestem jak chcesz ciągnąć prąd z głównej skrzynki w granicy???

A co do studni to nie rozumiem w ogóle na forum co za różnica czy wiercona czy kopana. Zrozumiem w mieście ale na wsi. U teścia jest 14 kręgów i woda jest bardzo czysta i przebadana. Więc ja też taką będę miał i nie dam się namówić na wierconą bo nie tylko mój teść na wodę z takiej studni u nas na ulicy.

Edytowane przez wojtf23

Oczywiście,że kominy,kotłownie i paliwa stałe w nowych domach uważam za głupotę bo nie dość,że bardzo drogie rozwiązania bo juz na stracie 50tys.zl to jeszcze trujące.

Spróbuj ogrzać basen powietrzną pompą ciepła.

Sam głupcem jesteś, bo nie potrafisz zrozumieć, że ktoś może mieć inne potrzeby, niż ogrzewanie domku podobnego do Twojego. Taką klitkę, jeśli jest dobrze ocieplona, możesz grzać nawet prądem. Przy większych budynkach czy np. basenie, rozwiązania które nazywasz "głupotą" to jedyna droga.

Edytowane przez Marian_D

W warunkach napisali Ci budowa przyłącza czy rozbudowa sieci (chodzi o dosłowne sformułowanie) ?

Chodzi oczywiście o rozbudowę sieci - dociągnięcie od ostatniego punktu do mojej działki sieci wodociągowej. Jest to odległość ok. 110-120m. Niestety nie miałbym z kim podzielić się kosztami, w okolicy nikt się nie buduje, nawet na wznawianiu granic nie pojawili się właściciele sąsiednich działek.

Jeśli masz w WZ napisane "rozbudowa sieci" nie "przyłącze do budynku") to możesz spróbować mojego sposobu. Zirytowany odbijanie od ściany i propozycjami typu "Pan zapłaci, i przekaże nam sieć nieodpłatnie) - my potem 30% rozliczymy w opłatach za wodę Poszedłem do prawnika z tematem, ten na papierze firmowym swojej kancelarii napisał pismo do Wójta Gminy w moim imieniu, powołując się na ustawę "o obowiązku zaopatrzenia w wodę... ", coś typu: "w związku z wydanymi przez gminny Zakład Usług Komunalnych warunkami zabudowy dot. rozbudowy sieci wodociągowej do budynku xx na działce yyy przeznaczonej przez Wójta Gminy zz w MPZP pod budownictwo jednorodzinne, zgodnie z ustawą nakładającą obowiązek zaopatrzenia w/w terenów w wodę pitną, proszę o realizację rozbudowy Państwa sieci zgodnie z wydanymi warunkami. Planowany termin zasiedlenia budynku to...".

Po tygodniu dostałem telefon z pytaniem, czy mogą zacząć za 3 dni, i o co ta afera z prawnikiem, przecież oni bez problemu to zrobią (o moich wcześniejszych interwencjach bez prawnika już zapomnieli :) ).

Edytowane przez przemo1