Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe i ustawienie, rotametry co i jak?

maciacho

Recommended Posts

Witam,

jak w temacie, czy ktoś może napisać bez bzdur chodzi o teoretyczne rozważenie ustawienia podłogówki.

Nigdzie nie można zleźć info na ten temat bo bardzo porozrzucany i brednie.

A więc:

1.Czy jeśli mam projekt i przepływy obliczone na daną pętle to tak ustawiamy aby było dobrze i ekonomicznie?

2.Czy rotametry służą do obniżenia temperatury w pokojach /pomieszczeniach?

3.Czy do rozdzielacza podłogówki należy podłączyć zawory elektryczne i jak czy NO czy NC, które lepsze i dlaczego?

4.Czy przepływy ustawione na rotametrach wpływają na koszty ogrzewania i czy zwiększają moc pompy obiegowej?

5.Czy temperatura powrotu musi być różna od temp. zasilania i jaka powinna wynieść dla standardowego budynku dobrze ocieplonego np. z pompą ciepła?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

ad 1 . do tego służy projekt.

ad 2. nie , służą do wyregulowania zgodnie z projektem.

ad 3 Najlepiej nie montować , a jak montowac to tylko tam gdzie konieczne, NO pobieraja mniej prądu w dobrze wyregulowanej instalacji ( nie maja nic do roboty)

ad 4 Wpływają tak jak np. srednica rur .

ad 5. jakby zasilanie miało tę sama temperaturę co powrót to co robiłby kocioł (PC)?

• 7 months później...
Gość TwojPan
1 Jak masz dobry projekt to ma samo działać...

2 Rotametry służą do pomiaru przepływu...

3 Można ale nie ma to większego sensu...

4 wpływają...

5 Temperatury zasilania i powrotu cały czas się zmieniają i nie ma jednej słusznej...

Ok.

Szkoły są różne. Ja właśnie przegryzam się przez temat. A że mam sprzęgło i drugą pompę obiegową (jedna w PC), mam nieco utrudnione zadanie.

Na 5 biegu pompy obiegowej (na 7,5 możliwych) ustawiłem rotametry, tak jak radził instalator na max przepływy w każdym pomieszczeniu. I tak grzałem cały ubiegły sezon, nie było czasu na zabawę z ustawieniami. Było cieplutko, krzywa 15/23 i -20/33. Jedyne co zauważyłem, a właściwie usłyszałem to to, że ta druga pompa obiegowa, jakby przeciąga wodę z tej w PC. w rezultacie, zanim ta druga Wilo nie obniżyła sobie mocy (ma taki tryb w zależności od oporów) PC dosyć często modulowała mocą.

W tym roku, obniżyłem bieg na 4 i dalej wszystko jest ok, ale mam wrażenie, że PC pracuje stabilniej. Oczywiście zmniejszyły się przepływy na rotametrach.

Jak dojść do perfekcji i najlepszych ustawień?

Zmniejszając przepływy i podbijając nieco temp zasilania, czy tak jak opisałem powyżej, a może sztywno trzymać się projektu?

Rotametry służą do pomiaru przepływów ale jeśli posiadają regulację to umożliwiają wyrównanie temperatur na pętlach o innej długości.

Odnośnie zapytania to jeśli przeżyłeś pierwszy sezon i ogólnie byłeś zadowolony to temperatury zasilania nie podbijać bo jest ona wystarczająca.

Pytanie raczej czy w związku z ustawieniami pompy i przepływów nie jest ona za wysoka

Odnośnie samej regulacji przepływu na rotametrach to należy ustawić je zgodnie z projektem bo tylko tam uwzględniona jest długość poszczególnych pętli i funkcja pomieszczeń.

Odnośnie samej pompy to jeśli ustawienie jej powodowało modulowanie mocą to obniżenie biegu pompy było dobrym posunięciem gdyż spowodowało ono wyrównanie strumienia zasilającego i obiegowego na sprzęgle

Na takim biegu pompy próbował bym skorygować ustawienia na rotametrach według danych z projektu natomiast jeśli będzie to nie możliwe to ustawienia projektowe będą możliwe po przełączeniu pompy na 5 bieg.