maciacho 28.03.2018 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Witam,jak w temacie, czy ktoś może napisać bez bzdur chodzi o teoretyczne rozważenie ustawienia podłogówki.Nigdzie nie można zleźć info na ten temat bo bardzo porozrzucany i brednie. A więc:1.Czy jeśli mam projekt i przepływy obliczone na daną pętle to tak ustawiamy aby było dobrze i ekonomicznie?2.Czy rotametry służą do obniżenia temperatury w pokojach /pomieszczeniach?3.Czy do rozdzielacza podłogówki należy podłączyć zawory elektryczne i jak czy NO czy NC, które lepsze i dlaczego?4.Czy przepływy ustawione na rotametrach wpływają na koszty ogrzewania i czy zwiększają moc pompy obiegowej?5.Czy temperatura powrotu musi być różna od temp. zasilania i jaka powinna wynieść dla standardowego budynku dobrze ocieplonego np. z pompą ciepła? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.03.2018 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 1 Jak masz dobry projekt to ma samo działać...2 Rotametry służą do pomiaru przepływu...3 Można ale nie ma to większego sensu...4 wpływają...5 Temperatury zasilania i powrotu cały czas się zmieniają i nie ma jednej słusznej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 28.03.2018 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 ad 1 . do tego służy projekt.ad 2. nie , służą do wyregulowania zgodnie z projektem.ad 3 Najlepiej nie montować , a jak montowac to tylko tam gdzie konieczne, NO pobieraja mniej prądu w dobrze wyregulowanej instalacji ( nie maja nic do roboty)ad 4 Wpływają tak jak np. srednica rur .ad 5. jakby zasilanie miało tę sama temperaturę co powrót to co robiłby kocioł (PC)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 27.11.2018 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 1 Jak masz dobry projekt to ma samo działać... 2 Rotametry służą do pomiaru przepływu... 3 Można ale nie ma to większego sensu... 4 wpływają... 5 Temperatury zasilania i powrotu cały czas się zmieniają i nie ma jednej słusznej... Ok. Szkoły są różne. Ja właśnie przegryzam się przez temat. A że mam sprzęgło i drugą pompę obiegową (jedna w PC), mam nieco utrudnione zadanie. Na 5 biegu pompy obiegowej (na 7,5 możliwych) ustawiłem rotametry, tak jak radził instalator na max przepływy w każdym pomieszczeniu. I tak grzałem cały ubiegły sezon, nie było czasu na zabawę z ustawieniami. Było cieplutko, krzywa 15/23 i -20/33. Jedyne co zauważyłem, a właściwie usłyszałem to to, że ta druga pompa obiegowa, jakby przeciąga wodę z tej w PC. w rezultacie, zanim ta druga Wilo nie obniżyła sobie mocy (ma taki tryb w zależności od oporów) PC dosyć często modulowała mocą. W tym roku, obniżyłem bieg na 4 i dalej wszystko jest ok, ale mam wrażenie, że PC pracuje stabilniej. Oczywiście zmniejszyły się przepływy na rotametrach. Jak dojść do perfekcji i najlepszych ustawień? Zmniejszając przepływy i podbijając nieco temp zasilania, czy tak jak opisałem powyżej, a może sztywno trzymać się projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.11.2018 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Rotametry służą do pomiaru przepływów ale jeśli posiadają regulację to umożliwiają wyrównanie temperatur na pętlach o innej długości. Odnośnie zapytania to jeśli przeżyłeś pierwszy sezon i ogólnie byłeś zadowolony to temperatury zasilania nie podbijać bo jest ona wystarczająca.Pytanie raczej czy w związku z ustawieniami pompy i przepływów nie jest ona za wysokaOdnośnie samej regulacji przepływu na rotametrach to należy ustawić je zgodnie z projektem bo tylko tam uwzględniona jest długość poszczególnych pętli i funkcja pomieszczeń.Odnośnie samej pompy to jeśli ustawienie jej powodowało modulowanie mocą to obniżenie biegu pompy było dobrym posunięciem gdyż spowodowało ono wyrównanie strumienia zasilającego i obiegowego na sprzęgleNa takim biegu pompy próbował bym skorygować ustawienia na rotametrach według danych z projektu natomiast jeśli będzie to nie możliwe to ustawienia projektowe będą możliwe po przełączeniu pompy na 5 bieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts