kuba91 28.03.2018 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 (edytowane) Witam. Właśnie skończyli robić mi dach , cały szczelnie pokryty papą, chodziłem i lepiłem papiaki, i zgrzewałem papę w koszach. Chciałbym się was doradzić jak zrobić wentylację dachu kopertowego, bedzie dachówka Brass Rubin 9v , i mam problem bo papa jest do samej kalenicy i tam dana na zakładkę, z tego co wyczytałem to będę musiał wyciąć papę w kalenicy żeby była szczelina 5cm, odkręcić łaty i na kontrłaty nałożyć pas papy ,żeby zachodził min 15cm na strone.Od strony zewnętrznej murłaty dokleiłem styropian 5cm i zostawiłęm od szczyty 2cm prześwitu, będę robił podbitkę i w niej dam kratkę żeby powietrze miało dojście. Co myślicie o tym rozwiązaniu? Może taśma kalenicowa będzie lepsza niż odkręcanie łat ? Szczelinę robić po całej długości kalenicy? , tam gdzie są kapliczk,i też wyciąć w szczycie szczeline? Edytowane 28 Marca 2018 przez kuba91 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 29.03.2018 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 papę w kalenicy przetną jak będą robić dach (dachówka) bo teraz będzie lecialo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba91 29.03.2018 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Szczelinę w kalenicy robić po całości ? na jaskółkach też jest potrzebna?.Jak wytną papę w kalenicy to później nakładać następny pas góra , żeby szczelina była osłonieta górą, czy wystarczy sama taśma kalenicowa pod gąsiory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 31.03.2018 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 papę w kalenicy przetną jak będą robić dach (dachówka) bo teraz będzie lecialo Taa, ja ze swoją ekipą byłem tak ugadany. Jednak wolałem wejść i sprawdzić. I co się okazało? Nic nie ruszyli i papa szczelnie połączona tak, że dach nie miał żadnej wentylacji. Oczywiście musieli wszystko rozbierać i poprawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba91 31.03.2018 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Jak rozetną lub sam to zrobię ,jak zrobię szczelinę, dawać na gorę pas papy czy wystarczy jak da sie pod gąsiory taśme kalenicową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.04.2018 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2018 Sama taśma pod gąsiory nie wystarczy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 21.04.2018 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2018 Może głupie pytanie, ale dopiero wdrażam się w temat więźby i dachu. Czym "reguluje się" wysokość szczeliny wentylacyjnej? Ja mam zalecenie 4cm dla mojego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.04.2018 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2018 Której szczeliny? Pomiędzy pokryciem a kryciem wstępnym grubością kontrłaty. Pomiędzy poszyciem krycia wstępnego a warsytwą izolacji cieplnej dystansami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 21.04.2018 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2018 Dzięki za informację. Chodziło mi o szczelinę między wiatroizolacją (czyli, o ile dobrze rozumiem, membraną wysokoparoprzepuszczalną) a pokryciem dachu. OK, czyli już wiem, że kontrłaty muszą mieć wysokość 4cm. Ponadto "powierzchnia wlotu w okapie i wylotu w kalenicy musi stanowić minimum 1/200 powierzchni wentylowanej". Czy tutaj chodzi o powierzchnię dachu?Dodatkowo muszę mieć gąsiory wentylacyjne w kalenicy, ale to pewnie normalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.04.2018 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Zasada jest inna nie 1/200 powierzchni a 200 cm2 na 1 mb okapu. Natomiast szczelina wentylacyjna w kalenicy (wylot) minimum 50 cm2 na 1 mb czyli w dachu dwuspadowym 100 cm2. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 22.04.2018 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 OK, mam nadzieję, że zaczynam łapać temat tej wentylacji. Czyli ta szczelina nad membraną (u mnie zakładam 4cm) istnieje pod całym dachem, ale wyloty są rozmieszczone w okapie (czyli w podbitce?) i w kalenicy? Zakładając, że okap ma ok. 80mb, to w okapie potrzeba otworów na łączną powierzchnię ok. 1,6m2. Czy takie otwory mogą być rozmieszczone właśnie co 1mb okapu czy jest tu pewna dowolność i mogą być np. co 5 metrów, ale wtedy odpowiednio większe? Jaka jest praktyka? U mnie będzie akurat dach 4-spadowy z garażem w bryle - Dom w Werbenach 8 G2PN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 22.04.2018 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 chyba nie doprecyzowałeś co chcesz - są dwa miejsca które potrzebują przepływu powietrza - izolacja - potrzebuje szczeliny wentylacyjnej między 3cm i więcej, im mniejszy spadek dachu tym większa optymalnie jest 5cm ! jest ona wymagana gdy mamy pełne deskowanie i papę , nie jest konieczna gdy na dachu jest tylko membrana . Wlot powietrza znajduje się najczęściej w podbitce a wylot w kalenicy gdzie łączy się z wentylacją połaci !. Najlepiej jak są to szczeliny po całości obrysu dachu a nie dziury ponieważ powietrze musi dostać się między wszystkie krokwie ( w podbitce wystarczy szczelina 8mm zabezpieczona siatką na owady , gryzonie nie wejdą . W kalenicy 5cm szerokości przykryta membraną by woda się tam nie dostawała. - połać potrzebuje wentylacji , tam występuje bardzo dużo wilgoci ze skroplin i z nieszczelności ( wentylujemy nawet jak jest membrana) tam przestrzeń wynosi ok 6cm (kontrłata i łata ) wlot powietrza w pasie pod rynnowym lub nadrynnowym ,zależy od zastosowanego pokrycia .Wylot w kalenicy , stosuje się taśmy kalenicowe które są perforowane i odprowadzają powietrze , jeżeli jest konieczność można użyć specjalnych dachówek wentylacyjnych a nawet kominków .Dużo zależy od pokrycia dachowego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 22.04.2018 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Nie mam pełnego deskowania, więc chodzi mi o drugi z podanych przez Ciebie rodzajów wentylacji. Analizy wskazują, że muszę tam mieć minimum 4cm. Stąd było moje pytanie. Czy te 4 cm uzyskam grubością kontrłat? Andrzej Wilhelmi twierdzi, że tak, natomiast Ty piszesz, że jest to kontrłata+łata, więc jest pewna rozbieżność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.04.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 W Twoim przypadku kontrłata musi mieć grubość (wysokość) 4 cm. Wlot powietrza pod pokrycie zapewni kratka wentylacyjna okapu najlepiej ze stopką. Na tej kratce opiera się pierwszy rząd dachówek. Przy zastosowaniu folii wysokoparoprzepuszczalnej w podbitce żadne otwory nie są potrzebne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts