Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek w DOMU PASYWNYM

Kominki Piotr Batura

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A czemu miałby nie uzyskać? Żaden przepis nie zabrania urządzeń z otwartą komorą spalania przy zrównoważonej wentylacji mechanicznej. Możesz mieć kominek z cegły jak w starym pałacu.

Wyłącznie przy wywiewnej jest zakaz.

Normalnie - podciśnienie wewnątrz zwiększy automatycznie nawiew (zmniejszy opory), zmniejszy wywiew (zwiększy opory) i zbilansuje.

Mam nadzieje, ze inwestor pomyslal o nagrzewnicy, gdzyz rozmrazanie przez wylaczenie nawiewu nie bedzie juz wentylacja zrownowazona.

Remiksie. Napisałem że o ilość i długość rur dopytam (może to też większa średnica?). Nie ma ich na całej powierzchni. "Dużo i strasznie"? Nie wydaje mi się. Inwestor zakupił rury, sam je rozłożył, z zewnątrz połapał taśmami i przypilnował lanie betonu, żeby ciśnieniem z węża nie zepsuli. Dopytam, bo mnie to też interesuje...

O jakie ładowanie akumulatora Ci chodzi? Może nie kumam, ale ten dom nie startuje od 0 stopni. Głównie dlatego, że ciężko go wyziębić, o czym pisałem. Słońce robi swoje. Silikaty w ścianach, beton z dołu i z góry do tego 1000 kg szamotu. W tym domu napełnienie wanny ciepłą wodą podnosi temperaturę o jedną-dwie dziesiąte stopnia! Co się dziwić, jeśli policzysz energię jaką przeznaczono na jej podgrzanie...Najlepiej nie spuszczać wody do rana! :)

Impreza na 12 osób dostarcza ciepła zgodnie z zapotrzebowaniem budynku. Tym bardziej zdziwienie moje budził fakt nie przegrzewania domu najtańszym piecokominkiem z pojedynczą szybą o wymiarach ok 20x30 cm...Siedziałem ze 3 godziny u człowieka, napalił 15 minut przed moim przyjazdem...Najcieplej zrobiło się w pomieszczeniu technicznym za łazienką. Tam gdzie rury, turbinka, rekuperator. Rury miały zostać zaizolowane, ale zanim to zrobili, doszli do wniosku, że łazienka o 2 stopnie cieplejsza to ich marzenie...

Pisałem dużo rur ze względu na ich średnicę bo ona powoduje zwiększenie grubości płyty, płyta fundamentowa jest częścią konstrukcji budynku i musi przenieść odpowiednie obciążenia. Sam mam płytę i myślałem o takich kanałach ale zdecydowanie mniej kosztowne było wpakowanie tam wody tzn PEX-a, nie trzeba było zwiększać grubości płyty. Co do lania betonu to ciekawe jak zapobiegli unoszeniu się rur z powietrzem ale to już szczegóły techniczne lania płyty.

Jak będziesz dopytywał to dopytaj też ile mb i na jaką powierzchnię poszło i z jakim rozstawem instalowano rury, to pytanie tak z ciekawości a nie złośliwości;-)

Płyta to dla mnie akumulator, u mnie 16m3 betonu, szkoda że można go ładować do max 24stopni. Wiem że dom od zera nie startuje, mój też nie;-) pytałem o to ile paleń potrzeba było w okresie rozpoczęcia ogrzewania by płyta uzyskała optymalną temperaturę. Temat jest interesujący więc troszkę pytań.

" Co do lania betonu to ciekawe jak zapobiegli unoszeniu się rur z powietrzem ale to już szczegóły techniczne lania płyty."

Kładziesz na spodzie i na wierzchu zbrojenie i wiążesz.

"Płyta to dla mnie akumulator, u mnie 16m3 betonu, szkoda że można go ładować do max 24stopni."

Dlaczego tylko do 24 oC ?

" Co do lania betonu to ciekawe jak zapobiegli unoszeniu się rur z powietrzem ale to już szczegóły techniczne lania płyty."

"Płyta to dla mnie akumulator, u mnie 16m3 betonu, szkoda że można go ładować do max 24stopni."

Dlaczego tylko do 24 oC ?

Zbrojenie na rurach, tylko jakie to rury, wytrzymałość na zgniatanie do tego chodzenie przy jego wiązaniu no i dystans od rur by zbrojenie odpowiednią otulinę betonu miało. Dlatego 24 bo na niej są kafle i po tym chodzisz więc lepiej by 40 nie miała;-)

Zbrojenie na rurach, tylko jakie to rury, wytrzymałość na zgniatanie do tego chodzenie przy jego wiązaniu no i dystans od rur by zbrojenie odpowiednią otulinę betonu miało. Dlatego 24 bo na niej są kafle i po tym chodzisz więc lepiej by 40 nie miała;-)

Kiedy leją na legalett, chodzą po wsiem, bez krępacji :)

Te 24 stopnie to za mało może być, i jak je uzyskać grzejąc ciepłem tłoczonym turbinką z kominka ?

Mam nadzieje, ze inwestor pomyslal o nagrzewnicy, gdzyz rozmrazanie przez wylaczenie nawiewu nie bedzie juz wentylacja zrownowazona.
To poważne pytanie, czy syndrom fotohobby? ;)

Ja się na reku nie znam, mogę zapytać....

Te 24 stopnie to za mało może być, i jak je uzyskać grzejąc ciepłem tłoczonym turbinką z kominka ?

Remiks ma inny dom. To nie pasywniak. W eksperymencie 22 mierzone na podłodze już działa....

Tak tak chodzą tylko może popatrz jak to tam jest robione, rury na zbrojeniu dolnym a nie jak pisałeś pod zbrojeniem, na to zbrojenie górne na kobyłkach i już biegać można tylko z uwagą by kopytka nie skręcić;-) Rury chyba innej średnicy niż w przykładzie Piotra.

Może chociaż pooglądaj kilka filmików jak nie widziałeś takiej płyty w praktyce.

24 to nie temperatura czynnika grzewczego a temperatura płyty.

Są dwa poziomy zbrojenia. dolne i górne, pomiędzy nimi są rury grzewcze.

Jak uzyskać nie więcej niż 24 sopnie grzejąc powietrzem z kominka ?

A co ja napisałem.

Jak uzyskać 24, tak jak w podłogówce grzanej wodą.

Jakaś dziwna ta dyskusja.

To z Twojego #44

Pisałem dużo rur ze względu na ich średnicę bo ona powoduje zwiększenie grubości płyty, płyta fundamentowa jest częścią konstrukcji budynku i musi przenieść odpowiednie obciążenia. Sam mam płytę i myślałem o takich kanałach ale zdecydowanie mniej kosztowne było wpakowanie tam wody tzn PEX-a, nie trzeba było zwiększać grubości płyty. Co do lania betonu to ciekawe jak zapobiegli unoszeniu się rur z powietrzem ale to już szczegóły techniczne lania płyty.

Jak będziesz dopytywał to dopytaj też ile mb i na jaką powierzchnię poszło i z jakim rozstawem instalowano rury, to pytanie tak z ciekawości a nie złośliwości;-)

Płyta to dla mnie akumulator, u mnie 16m3 betonu, szkoda że można go ładować do max 24stopni. Wiem że dom od zera nie startuje, mój też nie;-) pytałem o to ile paleń potrzeba było w okresie rozpoczęcia ogrzewania by płyta uzyskała optymalną temperaturę. Temat jest interesujący więc troszkę pytań.

Tam jest chyba tak, że każde palenie to jakby start od zera, ale to zero jest na poziomie kilkunastu stopni - opisywałem jak zachowywał się dom podczas 2 tygodniowej nieobecności mieszkańców, bez jakiegokolwiek ogrzewania z wyjątkiem słonecznego przez szyby.

A co ja napisałem.

Jak uzyskać 24, tak jak w podłogówce grzanej wodą.

Jakaś dziwna ta dyskusja.

To z Twojego #44

To z mojego;

pisałem dwa razy to samo, że tak się układa, co w tym dziwnego ?

Pomiar temp.; sonda w beton, sterownik on/off do turbinki.

Dziwne jest to:

Płyta to dla mnie akumulator, u mnie 16m3 betonu, szkoda że można go ładować do max 24stopni.

dlaczego szkoda ?

To z mojego;

pisałem dwa razy to samo, że tak się układa, co w tym dziwnego ?

Pomiar temp.; sonda w beton, sterownik on/off do turbinki.

Dziwne jest to:

dlaczego szkoda ?

Najpierw pytasz dlaczego tylko do 24 a teraz dlaczego szkoda. Masz jakiś problem z przelewaniem myśli na tekst. Tak jak najpierw zbrojenie było na rurach potem rury znalazły się między zbrojeniem. Twoje wpisy nic nie wnoszą do dyskusji tylko służą chyba nabijaniu postów.

Napisałem że o ilość i długość rur dopytam (może to też większa średnica?). Nie ma ich na całej powierzchni. "Dużo i strasznie"? Nie wydaje mi się. Inwestor zakupił rury, sam je rozłożył, z zewnątrz połapał taśmami i przypilnował lanie betonu, żeby ciśnieniem z węża nie zepsuli. Dopytam, bo mnie to też interesuje...

.

Niechby dopowiedział o łączeniu taśmą; czy rury kleił na "zakrętach" - doklejał kolanka ? Jaki rozstaw rur i sposób kładzenia; meander, spirala ? Czy słychać pracę nadmuchu ?

Najpierw pytasz dlaczego tylko do 24 a teraz dlaczego szkoda. Masz jakiś problem z przelewaniem myśli na tekst. Tak jak najpierw zbrojenie było na rurach potem rury znalazły się między zbrojeniem. Twoje wpisy nic nie wnoszą do dyskusji tylko służą chyba nabijaniu postów.

Zastanów się nad tym co piszesz. Problem w tym przypadku leży po twojej stronie. Niestety, ale jak nie rozumiesz tego co czytasz i piszesz, wpisy stają się męczące. Zadawałem pytania, byś wyjaśnił o czym piszesz.

Już nie pytam.

Edytowane przez dbx

• 1 year później...