Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ławy czy płyta proszę o doradzenie

Tojek84

Recommended Posts

Zrobiłem dzisiaj wykop na działce 70cm, 40cm humusu, 30cm piasek i zaczęła nachodzić woda gruntowa. Stoi teraz woda na 40cm czyli 40cm humusu i woda. Badanie geologiczne w przyszłym tygodniu. Zastanawiam się jakie bedzie najlepsze wyjscie odnośnie fundamentów czy ława czy płyta jak to najlepiej rozwiązać i wykonać. Słyszałem ze jeżeli płyta to wyjdzie dużo drożej tylko o ile drożej, ktoś może wie jakie są różnice w cenie między ławą a płytą. Powierzchnia zabudowy 230m2. Prosze o radę.

• Odpowiedzi 182
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cena zależy od wielu czynników. Co chcesz uzyskać itd. Z powietrza nikt Ci wyceny nie zrobi ale faktem jest, że wraz ze wzrostem powierzchni zabudowy rośnie różnica w cenie fundamentów na niekorzyść płyty.

Zrobiłeś pełny wykop pod fundament? Po co przed badaniami? Jeśli cały wykop zaszedł wodą to całkiem możliwe, że będziesz musiał kopać głębiej, robić drenaż, osuszać, pompować przynajmniej na czas budowy....

Gość grend
Tak obecnie wygladaja wody gruntowe

[]

To chyba nie sa wody gruntowe bo nikt by takiej działki nie kupił ? Na takim gruncie pływającym to bym zrobił płyte. Jeszcze kwestia jest taka czy to pływa bo 0,5 metra nizej jest nie przepuszczająca wartswa czy po prostu to takie jest

Te powycinane krzaki to ne jest wierzba ? Przecież po roślinności widac co to jest za grunt

Działkę dostaliśmy w darowiźnie, także nie narzekaliśmy, a dookoła są pobudowane domu, pytałem się sąsiadów to robili ławy, a roślinność to nie wiem jaka to jest (takie jakieś suche krzaki). Wykop zrobiłem na 70cm, 40cm taki czarnoziem a pod nim, 30cm piasek przepuszczalny i zaczęła nachodzić woda i teraz tak stoi. Badanie geologiczne w tym tygodniu, to bede wiedział coś więcej. Tylko się zastanawiam jak tej wody się pozbyć żeby posadowić fundamenty i czy lepsza bedzie ława czy płyta i o ile płyta jest droższa.

http://i3.fmix.pl/fmi2309/cd98ae86002b51cb5ac22962/zdjecie.jpg

http://i3.fmix.pl/fmi1294/c9599f45000081875ac22958/zdjecie.jpg

http://i2.fmix.pl/fmi256/5391d44e002b6f415ac223b7/zdjecie.jpg

http://i2.fmix.pl/fmi1328/f0094eb8001209f95ac223a7/zdjecie.jpg

http://i3.fmix.pl/fmi2896/3fd7c1790026e1fc5ac223a5/zdjecie.jpg

Tak, jest podmokły bo działka jest położona niedaleko jeziora (ok.1km)

Edytowane przez Tojek84

Gość grend

Ja bym zrobił badania gruntu i czekał az bedzie sucho (bo kiedys bedzie?) - bym się nie spieszył i dobrze podliczył koszty drenazu i czy bedzie gdzie ta wode się pozbywać....

Znam przypadek że musiały być robione 2 studnie na 10 metrów do tego drenaz terenu - nie polecam. Sąsiedzi się z tego śmiali i pytali po co to sie robi... do czasu aż kontrola nie wykryła że sa nielegalnie podłaczenia do studzienek (syfon nie pomógł)- teraz maja problem do rozwazania i mandat na 5000 do zapłacenia

Popytaj sąsiadów jak oni rozwiazali ta sytuacje

Jeżeli mowa o płycie z XPS pod płytą, jako głównym albo jedynym izolatorem termicznym, to bym wybrał ławy. I z pół metra nad poziomem gruntu poziom zero.

Wbrew temu co twierdzą producenci XPS nasiąka wodą (poYouTubuj testy). A pod płytą w takim terenie będzie on zanurzony w wodzie.

Przy ławach na chudziaku (dopilnuj, żeby poziom chudziaka był równo z końcem ściany fundamentowej - czyli jedna płaska powierzchnia, jak przy płycie) i żeby to było to chociaż ze 20 cm ponad poziomem gruntu. Na to dobra hydroizolacja (albo dobre mazidło, kilka warstw z zatopieniem siatki, czyli praktycznie arkusz papy zrobiony na miejscu, albo papa zgrzana na zakładach) aż do końca izolacji termicznej.

Z usuwaniem wody to ostrożnie - jak zaczniesz wypompowywać z wykopu, to będzie dalej napływała i wypłukiwała sobie drogę i rozmiękczała dno wykopu. Trzeba obniżyć poziom wód gruntowych igłofiltrami albo głębszym wykopem obok.

Jeżeli jednak nie tylko woda, ale też nośność gruntu jest problemem, to pewnie płyta lepiej się sprawdzi - ale z hydro i termoizolacją na płycie. "Trochę" zaryzykowałeś kupując tę działkę bez badania geotechnicznego, a brzozy powinny zapalić lampkę ostrzegawczą.

Tak jak pisałem Działkę dostaliśmy w darowiźnie, także nie narzekaliśmy. Dzięki za wstępne wytłumaczenie jak za to się zabrać. Też czytałem że są płyty XPS ID z rowkami drenażowymi plus do tego rura drenażowa może to by zdało egzamin przy ławach, też spełnia to rolę termoizolacji jak i hydroizolacj, tylko że jest troche drogi :( Czy może taki styropian wystarczy TERMONIUM fundament. A tak w ogóle to ławy fundamentowe potrzebuja termoizolacji, czy tylko hydroizolacja wystarczy? Edytowane przez Tojek84

Też czytałem że są płyty XPS ID z rowkami drenażowymi plus do tego rura drenażowa może to by zdało egzamin przy ławach, też spełnia to rolę termoizolacji jak i hydroizolacj, tylko że jest troche drogi :( Czy może taki styropian wystarczy TERMONIUM fundament.

XPS wciąga wodę. Nie jest też hydroizolacją, choć producenci takie "fakty" co najmniej "sugerują".

I drugi filmik:

Fundamenty potrzebują termoizolacji, bo inaczej będą przemarzały i ciepło przez mury będzie tam uciekało. Do tego przy zamarzaniu i rozmarzaniu nastąpi erozja betonu. W sumie, to też mokry grunt i beton ma gorszą lambdę - ale jak na chudziaku masz z 15 czy 20cm EPS, to nie robi zauważalnej różnicy.

Edytowane przez Kaizen

Gość grend

Kaizen nie znasz sie

jakikolwiek styro rzucone pod płyta nie naciaga wodą i jest doskonała izolacja termiczna

natomiast jezeli styro połozysz na chudziaku w środku pomieszczenia to zeby nie naciagnął wodą to musisz dac albo 4 warstwy folii albo 2 warstwy papy aby w jakikolwiek sposób stanowiło izolacje termiczna

Gość grend
Ty o płycie, a ja pytam o dowód tych szalonych teorii. Napisałeś przecież, że jakikolwiek styro rzucone pod płyta nie naciaga wodą. No chyba, że to ironia?

nie ironia tylko sarkazm lub/i szydera :)

To sa wnioski z czytania forum. Na temat płyty znam jeszcze jeden

Jak pod płytę wrzucisz styropian "setkę" to możesz wrzucic na niego cały dom z poddaszem i dach z karpiówką łacznie grubo ponad 100ton , a jezeli na XPS 300 postawisz ścianę działową ważacą 400kilo to będziesz miał katastrofe budowlaną

Fundamenty potrzebują termoizolacji, bo inaczej będą przemarzały i ciepło przez mury będzie tam uciekało. Do tego przy zamarzaniu i rozmarzaniu nastąpi erozja betonu. W sumie, to też mokry grunt i beton ma gorszą lambdę - ale jak na chudziaku masz z 15 czy 20cm EPS, to nie robi zauważalnej różnicy.

To jakiej termoizolacji użyć do ław i ścian fundamentowych?