dlugilong 31.03.2018 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 (edytowane) Witam,Proszę o poradę, mam taras nad pomieszczeniem ogrzewanym i bardzo ucieka z niego ciepło. Na tym tarasie mam położoną papę, która nie przecieka i jest szczelna.Chciałem zrobić taras z desek drewnianych lub kompozytowych oparty na legarach, ale uprzednio chciałem go jeszcze ocieplić.Mam zamiar położyć styrodur na papę i bezpośrednio na styrodur legary pod deskę tarasową.Proszę o pomoc czy powinienem coś położyć między papą a styrodurem oraz czy mogę położyć legary i deskę bezpośrednio na ten styrodur czy muszę coś jeszcze położyć?Dawid. Edytowane 31 Marca 2018 przez dlugilong Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.03.2018 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Proszę o poradę, mam taras pod pomieszczeniem ogrzewanym Po co komplikować? Normalnie legary na podkładkach jak masz szczelną hydroizolację i na to dechy. A na strop nad tarasem chyba dałeś styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 31.03.2018 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Witam, Proszę o poradę, mam taras pod pomieszczeniem ogrzewanym i bardzo ucieka z niego ciepło. Na tym tarasie mam położoną papę, która nie przecieka i jest szczelna. Chciałem zrobić taras z desek drewnianych lub kompozytowych oparty na legarach, ale uprzednio chciałem go jeszcze ocieplić. Mam zamiar położyć styrodur na papę i bezpośrednio na styrodur legary pod deskę tarasową. Proszę o pomoc czy powinienem coś położyć między papą a styrodurem oraz czy mogę położyć legary i deskę bezpośrednio na ten styrodur czy muszę coś jeszcze położyć? Dawid. Poczekaj, bo nie łapię - chcesz ocieplać pod dechami podłogowymi taras, który masz POD pomieszczeniem ogrzewanym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlugilong 31.03.2018 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 No właśnie chodzi o to, że nie ma ocieplenia i ciepło ucieka. To stary dom i taras nigdy nie był używany. Teraz chcę aby był używany i nie było samej papy tylko ładne deski i przy okazji chcę ocieplić pomieszczenie pod nim. Nie chcę komplikować, dlatego myślę nad położeniem jakiejś folii paroizolacyjnej na tę papę, potem styrodur i na to bezpośrednio legary. To dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlugilong 31.03.2018 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Poczekaj, bo nie łapię - chcesz ocieplać pod dechami podłogowymi taras, który masz POD pomieszczeniem ogrzewanym? Nie, pomieszczenie ogrzewane jest elementem wysuniętym z części piętrowego domu, nad którym to akurat nie ma piętra jest tylko dach pokryty papą. Ma barierki i służy jako taras. Ale że to stary dom ten dach nie jest ocieplony tylko strop betonowy pokryty jest papą. Na tę papę chcę położyć deskę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.03.2018 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Skoro taras jest nad pomieszczeniem ogrzewanym, to poczytaj o dachu odwróconym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlugilong 31.03.2018 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Z tego co czytałem o dachach odwróconych to jest to bardziej pod dachy z roślinnością lub pod żwir. Nigdzie nie znalazłem informacji o tym czy bezpośrednio bez żadnej dodatkowej izolacji można na styrodur położyć legary - stąd moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 31.03.2018 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 A jakie wymiary tego tarasu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlugilong 31.03.2018 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 A jakie wymiary tego tarasu ? 21 mkw (7m x 3m) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 31.03.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Czyli bez podpór pośrednich (oprócz tych na końcach) się nie obejdzie. Odwrócony dach to nie taki zły pomysł - choć jest dużo niewiadomych (konstrukcja obecnego stropu, stan wylewki spadkowej pod papą itp czynniki ) - nie znamy wytrzymałości. Najlepiej poradzić się konstruktora. Bezpośrednio na styrodur legarów bym nie kładł - będzie się kruszył od pracującego drewna. Jak już, to pod legarem daj deskę, która rozłoży nacisk - ale to tylko taki pomysł "na szybko". Musisz dobrze przemyśleć kwestię mocowania izolacji termicznej, odprowadzenia wody (dodatkowa membrana na izolację termiczną?), zabezpieczenia przed zwianiem całej konstrukcji i jednocześnie jak najmniejszej ilości dziur w istniejącej papie. Potrzebujesz doświadczonego budowlańca na miejscu - my tu możemy tylko podpowiadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlugilong 01.04.2018 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Problemu ze spadkiem nie ma, bo jest zachowany, dookoła jest też system rynien. Wytrzymałościowo strop spokojnie wytrzyma obciążenie drewnianego tarasu. Kwestia zwiania, nie wchodzi w grę jest balustrada a pod nią będą deski. Mnie tylko interesuje czy na papę mogę położyć styrodur? Czytałem że papa ma właściwości, które wchodzą w reakcję i niszczą go. Dlatego chcę położyć dodatkową folię pod styrodur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wtct 13.03.2019 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Mam podobny problem, więc uznałem, że się podłączę. Może uda się uzyskać odpowiedź na zasadnicze pytanie, czy styrodur można kłaść na izolację przeciwwilgociową, a na styrodur legary pod deski tarasowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelwol 20.03.2019 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 Dach odwrócony.Podstawowe informacje znajdziecie tutaj. https://www.protan.pl/aktualnosci/dach-odwrocony-konstrukcja-i-warstwy/ jezeli chcecie klasc cokolwiek bezposrednio na ocieplenie, to musi byc XPS.Jezeli jest miejsce na jastrych, to moze byc EPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts