Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taras drewniany na styrodur

dlugilong

Recommended Posts

Witam,

Proszę o poradę, mam taras nad pomieszczeniem ogrzewanym i bardzo ucieka z niego ciepło. Na tym tarasie mam położoną papę, która nie przecieka i jest szczelna.

Chciałem zrobić taras z desek drewnianych lub kompozytowych oparty na legarach, ale uprzednio chciałem go jeszcze ocieplić.

Mam zamiar położyć styrodur na papę i bezpośrednio na styrodur legary pod deskę tarasową.

Proszę o pomoc czy powinienem coś położyć między papą a styrodurem oraz czy mogę położyć legary i deskę bezpośrednio na ten styrodur czy muszę coś jeszcze położyć?

Dawid.

Edytowane przez dlugilong

Witam,

Proszę o poradę, mam taras pod pomieszczeniem ogrzewanym i bardzo ucieka z niego ciepło. Na tym tarasie mam położoną papę, która nie przecieka i jest szczelna.

Chciałem zrobić taras z desek drewnianych lub kompozytowych oparty na legarach, ale uprzednio chciałem go jeszcze ocieplić.

Mam zamiar położyć styrodur na papę i bezpośrednio na styrodur legary pod deskę tarasową.

Proszę o pomoc czy powinienem coś położyć między papą a styrodurem oraz czy mogę położyć legary i deskę bezpośrednio na ten styrodur czy muszę coś jeszcze położyć?

Dawid.

Poczekaj, bo nie łapię - chcesz ocieplać pod dechami podłogowymi taras, który masz POD pomieszczeniem ogrzewanym?

No właśnie chodzi o to, że nie ma ocieplenia i ciepło ucieka. To stary dom i taras nigdy nie był używany. Teraz chcę aby był używany i nie było samej papy tylko ładne deski i przy okazji chcę ocieplić pomieszczenie pod nim. Nie chcę komplikować, dlatego myślę nad położeniem jakiejś folii paroizolacyjnej na tę papę, potem styrodur i na to bezpośrednio legary. To dobry pomysł?

Poczekaj, bo nie łapię - chcesz ocieplać pod dechami podłogowymi taras, który masz POD pomieszczeniem ogrzewanym?

Nie, pomieszczenie ogrzewane jest elementem wysuniętym z części piętrowego domu, nad którym to akurat nie ma piętra jest tylko dach pokryty papą. Ma barierki i służy jako taras. Ale że to stary dom ten dach nie jest ocieplony tylko strop betonowy pokryty jest papą. Na tę papę chcę położyć deskę.

Czyli bez podpór pośrednich (oprócz tych na końcach) się nie obejdzie. Odwrócony dach to nie taki zły pomysł - choć jest dużo niewiadomych (konstrukcja obecnego stropu, stan wylewki spadkowej pod papą itp czynniki ) - nie znamy wytrzymałości. Najlepiej poradzić się konstruktora.

Bezpośrednio na styrodur legarów bym nie kładł - będzie się kruszył od pracującego drewna. Jak już, to pod legarem daj deskę, która rozłoży nacisk - ale to tylko taki pomysł "na szybko". Musisz dobrze przemyśleć kwestię mocowania izolacji termicznej, odprowadzenia wody (dodatkowa membrana na izolację termiczną?), zabezpieczenia przed zwianiem całej konstrukcji i jednocześnie jak najmniejszej ilości dziur w istniejącej papie. Potrzebujesz doświadczonego budowlańca na miejscu - my tu możemy tylko podpowiadać.

Problemu ze spadkiem nie ma, bo jest zachowany, dookoła jest też system rynien. Wytrzymałościowo strop spokojnie wytrzyma obciążenie drewnianego tarasu. Kwestia zwiania, nie wchodzi w grę jest balustrada a pod nią będą deski. Mnie tylko interesuje czy na papę mogę położyć styrodur? Czytałem że papa ma właściwości, które wchodzą w reakcję i niszczą go. Dlatego chcę położyć dodatkową folię pod styrodur.

• 11 months później...