adrianopel 02.04.2018 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Witam, jestem w trakcie budowy domu w Łodzi na działce rolnej (klasa V gruntu, niecałe 1500m2), do której zostały wydane warunki zabudowy i która została wyłączona z produkcji rolnej. Otworzyłem ten temat bo zastanawiam się nad tematem podatku rolnego/od nieruchomości, który będe płacił w przyszłosci (w tej chwili nie płacę nic ze względu na ziemię rolną i V klasę gruntu). Z tego co wiem gdy budowa będzie zbliżać się do końca to geodeta dokonuje odpowiedniego wpisu w dzienniku budowy, który potem (bez)pośrednio wpływa na to za jaką część gruntu będę płacił podatek. Obiło mi się bowiem o uszy, że może zrobić tak, żeby płacić tylko za część utwardzoną a nie za całą działkę, gdzie zresztą planuję zasadzić różne rzeczy na własne potrzeby. Gdy zapytałem geodetę o to to powiedział mi że w Łodzi raczej wyłącza się całe działki i że można złożyć wniosek na część ale pewnie i tak zostanie odrzucony. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tej kwestii także z innych rejonów Polski? Chciałbym być pewny, że rzeczywiście prawnie jestem zobligowany płacić podatek za całą powierzchnię działki a nie tylko część utwardzoną (nieutwardzona byłaby zwolniona ze względu na klase gruntu) ale ciężko jest mi znaleźć jakieś informacje na ten temat. Z góry dziękuję za informacjęPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 02.04.2018 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Geodeta mierzy powykonawczo budynek, wykonuje dla ciebie odbitki powykonawcze jako część dokumentacji do NB, załącza Twój wniosek o "ujawnienie zmiany w EGiB" plus mapa zmian i wykaz zmian w EGiB (zmiana użytku z RV na B. Obszar wyłączenia (kiedyś według utwardzenie i zabudowy) obecnie określa się według decyzji o WZiZT (lub według MPZP jeśli jest). Podpytaj geodetę jakie sa u was zwyczaje. Polska jest podobno jedna, za to powiatów chyba ze 388 i lokalne interpretacje bywają róóżne. Ostatnio przeważa jednak opcja, że cała działka po budowie ma byc B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts