Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty związane z pompą ciepła

galanu

Recommended Posts

przeglądy gwarancyjne pomijam , ponieważ w innych systemach grzewczych też trzeba je wykonywać)

Mam gwarancję na 20 lat bez żadnych przeglądów.

- Ep z projektu 27,35

To nie niesie żadnej informacji o ilości kWh potrzebnych do ogrzania domu. Do tego często jest liczone na kolanie, nierealne i nikt tego nie sprawdza. Tak niski wskaźnik sugeruje tylko, że przyjęto do obliczeń kocioł na biomasę albo masz w projekcie solary. Bo nawet przy PC takiemu domowi niewiele brakuje do pasywnego, a skoro masz WG to niemożliwe.

Co do meritum - droższy zasobnik (z dłuższą wężownicą, niż przy źródłach wysokotemperaturowych czy zwykłej grzałce). Albo zasobnik zintegrowany - warto zbierając oferty porównać koszt wymiany, gdyby padł po gwarancji.

Co do przeglądów gwarancyjnych - zbierz oferty. Ja nie dostałem żadnej z gwarancją bez przeglądów (1-2 w roku 300-350 zł każdy).

Niektóre PC już łapią się na f-gazy, i wtedy masz obsługę obowiązkową. Co będzie w przyszłości - można przypuszczać, że poprzeczka będzie obniżana i ceoraz więcej pomp będzie wymagało rejestracji i obsługi.

Kolejna rzecz - to żywotność pompy. To nie jest tak, że wydasz kasę raz i na 50 lat masz spokój. Mitsubishi twierdzi, że przewidywana żywotność i PC to 15 lat i w tym czasie zapewnia dostęp do części zamienny. Zapytaj, jak tego typu deklaracja wygląda w przypadku Twoich oferentów. Nie daj się zbyć "nie mieliśmy problemu tego typu". Nawet, jak zrezygnujesz z przeglądów gwarancyjnych, to pewne, że wcześniej czy później trzeba będzie coś wymienić, naprawić.

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Wracając do tematu-myślę , że jak zbierze się już wszystkie oferty na PC , to trzeba po prostu przebrnąć przez wszystkie warunki gwarancji (i wszystkie * )

Co do żywotności sprężarki w PC P/W , to zobaczymy za 5-8 lat...

Osobiście uważam , że w okresie 15 lat eksploatacji część z nich pewnie szlag trafi-z innej strony kupę lat pracują klimatyzatory i co 5 lat się ich nie wymienia...

Ja 5 lat temu wyrzuciłem lodówkę Silesja. Cały czas pracowała od 40 lat.

PC to przecież taka odwrócona lodówka.

Jak to mówią Czesi :

To se ne vrati...

Sprzęt celowo jest produkowany z ograniczoną żywotnością, teraz na tym polega buisness...

Samochód kupujesz np co 5 lat , a PC chciałbyś piłować 40 lat ?

Samochód jeden mam od 1998 a drugi od 1987 i nie narzekam.

PC dzisiaj produkowane są z myślą wieloletniej pracy dlatego tyle kosztują.

Jak PC będzie kosztować tyle co lodówka to można ją zmieniać co 10 lat.

Wieloletnia eksploatacja , to dla jednych 15 lat - dla innych 40 lat...

Ja kalkuluję w krótszym terminie.

Co do samochodów-to ludziska w Polsce jednak kupują coraz więcej nowych samochodów, ale ok-z samochodami pass

6 lat temu odwiedziłem w Falun Szweda który ogrzewał swój dom pompą ciepła zainstalowaną jeszcze przez poprzedniego wlaściela domu jakieś 25 lat wcześniej. Ta PC pracuje do dzisiaj. Kompresor tłokowy, podobny do tych ze starych chłodziarek sklepowych, stoi poza domem bo jest hałaśliwy ale nadal pracuje. To jest pompa z gruntowym wymiennikiem wywierconym w skale.

Wszystko fajnie , ale :

-raczej nie był to chiński produkt ( ok-proste on/offy każdy lokalny Guru Pitka chłodnictwa naprawi) i zapewne był drogi

-ile kosztowały odwierty w skale ( mieszkam w Sudetach i miałem ten problem)

-nie każdy instalator potrafi wykonać jak należy DZ

-i na koniec : ciekawe co by ten Szwed kupił , gdyby były wtedy dostępne obecne PC P/W

Podoba mi się taka rozmowa.

Sugerujesz że 40 letnie urządzenie nie ma prawa dzisiaj istnieć a kiedy podam Ci przykład to znajdujesz tysiąc innych pytań nie odnosząc się do podanego przykładu.

Co do dzisiejszych PC PW to czy wiesz że w Falun jezioro zamarza już w listopadzie a w grudniu po tym jeziorze jeżdżą samochodami?

Nie mam nic przeciwko długo pracującym urządzeniom-po prostu jestem przekonany , że nie można w 100% stwierdzić że jeden typ PC jest lepszy od drugiego.

Każdy system ma swoje plusy i minusy (było to już wałkowane tutaj wielokrotnie)

Chciałbym mieć tylko pełną informację i dokonać świadomego wyboru - np zapłacę więcej za GW , ale dostanę to i tamto...

Jak dla mnie, taki wybór to jest jakiś kompromis.

Co do zamarzniętego jeziora-to trudno mi się do tego odnieść (może chociaż jeździły po nim min 5 letnie samochody ? )...

Ok-zostawmy skandynawię , jest tam klimat pod GW .

Może pokręćmy się w naszym kraju-bo chyba to forum ma taki zasięg

Edytowane przez bobrow
Uzupełnienie

Przypomina mi się taki slogan reklamowy Forda model T...

"Klient może kupić samochód w każdym dowolnym kolorze pod warunkiem że będzie to kolor czarny"...

Tak właśnie jest z pompami ciepła...

Użytkownik powietrznej twierdzi że trzeba przeanalizować to czy tamto ale pompa ma być powietrze-woda...

Podobnie z gruntowymi...

Dla mnie np samo to istnienie pudła z wiatrakami obok chałupy nie jest warte kilku tys oszczędności ... bardziej skomplikowana konstrukcja powietrznej też nie jest argumentem abym miał"przychylić" się za takim rozwiązaniem...

Przypomina mi się taki slogan reklamowy Forda model T...

"Klient może kupić samochód w każdym dowolnym kolorze pod warunkiem że będzie to kolor czarny"...

Tak właśnie jest z pompami ciepła...

Użytkownik powietrznej twierdzi że trzeba przeanalizować to czy tamto ale pompa ma być powietrze-woda...

Podobnie z gruntowymi...

Dla mnie np samo to istnienie pudła z wiatrakami obok chałupy nie jest warte kilku tys oszczędności ... bardziej skomplikowana konstrukcja powietrznej też nie jest argumentem abym miał"przychylić" się za takim rozwiązaniem...

Jasiek-pijesz do mnie , tylko niepotrzebnie.Nigdy nie napisałem ,że ktokolwiek powinien kupić sobie PC PW.

Nie mam nic do GW-kupił bym gdyby były tańsze oraz producenci podawali pełne informacje o parametrach.

Ludzie mają pewne rozterki zadają tu pytania dot PC-chcieliby dowiedzieć się o "plusach dodatnich i ujemnych" danego rozwiązania.

Kolejny raz to napiszę ,ogólna zasada jest taka :

-GW są droższe w zakupie , ale za to tańsze w eksploatacji i serwisie (on/off)

-PW są tańsze z zakupie , ale za to są hałaśliwe i droższe w eksploatacji (ale nieznacznie)

W/w porównanie nie jest 100% ,ale powiedzmy prawie.

Problem się zaczyna kiedy zaczynamy dyskusję pt : "kiedy PC się spierniczy i co wtedy ?"

No i się zaczyna...

Tyle

Myślę że nie ma sensu dalej ciągnąć tego tematu skoro sam autor nie jest już zainteresowany. Skończyły się święta i skończył mu się czas jaki przeznaczył na ten problem.

Podsumowując, ja nie rozważałem powietrznej PC ze względu na długoterminowy charakter tej inwestycji.

Urządzenie mechaniczne, stojące na zewnątrz narażone na warunki atmosferyczne do mnie nie przemawia.

Gruntowa pompa to zupełnie inne zwierze. Cała wrażliwa część tego urządzenia stoi w domowych warunkach dlatego ma znacznie większe szanse przeżyć te 40 lat w dobrym zdrowiu.

Prawda że DZ jest droższe ale dla pomp małej mocy jego koszt nie zabija finansowo.

Moje DZ kosztowało 12k i albo warunki ma idealne albo jest przewymiarowane do moich potrzeb bo PC nigdy nie musiała włączać się na dłużej niż 2 godziny i nie częściej niż 3 razy na 24 godziny przy mrozach -20C na zewnątrz.

Wygoda jaką zapewnia PC jest nie do przecenienia i pomimo kosztu początkowego gdybym miał wybierać ponownie decyzja byłaby ta sama.

No widzisz-jesteś świadomy oraz wiesz czego chcesz i za co płacisz.I o to tu chodzi.

W życiu bym Ci nie napisał , że robisz błąd kupując GW.

Oby jak najdłużej nasze maszynerie prawidłowo pracowały i oby zawsze pod ręką byli ludzie , którzy będą potrafili to naprawić:yes:

Zapewne będziesz miał dobrze ocieplony dom , tak więc pompa o mocy 7kWh będzie wystarczająca. Cena około 18.000 zł. Do tego zbiornik CWU. Do pompy ciepła musi mieć dużą wężownice . Najlepiej powyżej 3m 2. Cena od 2000 zł. Do tego dochodzi montaż.To już zależne od instalatora. Przegląd raz w roku około 300zł, aby nie stracić gwarancji. I to wszystko.

Dziękuję. To już mniej więcej naświetliło temat kosztów. Jeśli zmieszczę się z pompą, zasobnikiem i instalacją w 25.000zł to chyba rzeczywiście głupotą byłoby skazywać się na kopcenie węglęm

Smród jest za darmo.

Z całego serca Ci rzyczę abyś nie skończył jako palacz we własnym domu dlatego poważnie rozważ tą pompę.

Dziękuję. To do mnie jak najbardziej przemawia. Chyba nawet pozwoliło podjąć decyzję. Pozostaje tylko kwestia kosztów. Wiecie jak jest... człowiek liczy każdy grosz, zaciąga kredyt na wiele lat. Dodatkowe 10-15 tys. to jest czasem koszt trudny do ogarnięcia. Dlatego zanim zaadoptuję projekt pod PC chcę wiedzieć ile będzie mnie to kosztowało.

galanau jeśli w bezpośredniej granicy działki masz pola uprawne to lepiej zrezygnować z pompy PW.

Niestety pola uprawne mam z dwóch stron. Czy to definitywnie przekreśla możliwość zastosowania PW czy tylko zwiększa ryzyko wystąpienia awarii?

Dla autora do poczytania. Jeśli znajdzie czas i ochotę zagłębić się w jeden z licznych tematów dotyczących PC.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?341258-Uwaga-nowe-f-gazy

Widzę, że zaczyna się robić ciekawie w temacie PC. W moim przypadku (powierzchnia całkowita domu 117m2) większość pomp które znalazłyby zastosowanie to PC o mocy do 8kW i ilość czynnika R410A jest poniżej wymaganego do rejestracji 2,4kg. Pytanie jak temat będzie się dalej rozwijał i czy za kilka lat nie będzie wymagana rejestracja wszystkich PC

Dla takiej pc rury CO to miedż 28 mm

Czy instalację podłogową można wykonać wyłącznie z miedzi czy plastik też wchodzi w grę? Bo jeśli tylko miedź, to różnica w cenie pomiędzy podłogówką z miedzi i plastikiem jest kolejnym kosztem, który należy ponieść w związku z inwestycją w PC

Edytowane przez galanu

Czy instalację podłogową można wykonać wyłącznie z miedzi czy plastik też wchodzi w grę? Bo jeśli tylko miedź, to różnica w cenie pomiędzy podłogówką z miedzi i plastikiem jest kolejnym kosztem, który należy ponieść w związku z inwestycją w PC

jak z miedzi?

mam podłogówke w całym domu i nie mam miedzi... i dziwne, ale działa :)

Z miedzi od rozdzielacza do pompy ciepła...

Sama podłogówka na pex...

Dziękuję. To już mniej więcej naświetliło temat kosztów. Jeśli zmieszczę się z pompą, zasobnikiem i instalacją w 25.000zł to chyba rzeczywiście głupotą byłoby skazywać się na kopcenie węglęm

Dziękuję. To do mnie jak najbardziej przemawia. Chyba nawet pozwoliło podjąć decyzję. Pozostaje tylko kwestia kosztów. Wiecie jak jest... człowiek liczy każdy grosz, zaciąga kredyt na wiele lat. Dodatkowe 10-15 tys. to jest czasem koszt trudny do ogarnięcia. Dlatego zanim zaadoptuję projekt pod PC chcę wiedzieć ile będzie mnie to kosztowało.

Niestety pola uprawne mam z dwóch stron. Czy to definitywnie przekreśla możliwość zastosowania PW czy tylko zwiększa ryzyko wystąpienia awarii?

Widzę, że zaczyna się robić ciekawie w temacie PC. W moim przypadku (powierzchnia całkowita domu 117m2) większość pomp które znalazłyby zastosowanie to PC o mocy do 8kW i ilość czynnika R410A jest poniżej wymaganego do rejestracji 2,4kg. Pytanie jak temat będzie się dalej rozwijał i czy za kilka lat nie będzie wymagana rejestracja wszystkich PC

Ja przy takim domku to zastanowiłbym się mocniej nad ogrzewaniem z np kotłem elektrycznym i o różnicę między pompą ciepła pomniejszył kredyt...

• 4 weeks później...
Szanowni forumowicze,

Na początku proszę o wyrozumiałość. Znam zasady funkcjonowania forum i wiem do czego służy wyszukiwarka, ale najzwyczajniej w świecie nie mam czasu przekopywać się przez tysiące tematów na forum w poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytania. Dlatego mam nadzieję, że post nie zginie i ktoś obeznany w temacie mi pomoże.

Przechodząc do sprawy...

Planuję budowę domu. Projekt wybrany, zakupiony, ale przed adaptacją. Ze względu na brak gazu na działce jako źrodło ogrzewania wybór padł na kocioł na ekogroszek. Jednak ostatnio zaczął mi po głowie krążyć pomysł z pompą ciepła woda-powietrze. Zacząłem studiować co nieco temat i bylbym w stanie się zdecydować ale nurtuje mnie temat kosztów.

Sama pompa ciepła to koszt ok 20.000zł (dom niecałe 120m2 całkowitej). To dwa razy więcej niż dobry kocioł na ekogroszek, ale odpada koszt budowy komina więc już nie jest tak strasznie. Zakładam ogrzewanie podłogowe w każdym pomieszczeniu (bez względu na rodzaj ogrzewania).

I tu dochodzę do sedna... 20.000zl pompa i co dalej? Jakie dodatkowe koszty musiałbym ponieść w związku z montażem pompy (jakieś dodatkowe elementy instalacji itp?). Nie liczmy podłogówki która tak czy siak będzie

Witam,

Nie może Pan porównywać pompy ciepła do kotła na ekogroszek jedynie pod kątem kosztów inwestycji. Pompa ciepła jest całkowicie bezobsługowa, więc nie będzie musiał Pan wykonywać czynności związanych z podkładaniem paliwa do kotła, czyszczeniem kotła oraz wynoszeniem popiołu. Nie będzie wymagane także przeznaczenie pomieszczenia do przechowywania paliwa oraz nie będzie problemu z zakupem paliwa o dobrej kaloryczności.

Koszty związane z pracą pompy ciepła są niższe niż w innych rozwiązaniach. Będzie wymagany coroczny serwis pomp. Jak już Pan wspomniał koszty inwestycji będą pomniejszone o koszty budowy kominów spalinowych oraz wydzielenia oddzielnego pomieszczenia kotłowni. W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o pompach ciepła z rodziny

Moderowano

W razie pytań lub wątpliwości, pozostaję do dyspozycji.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Edytowane przez Tomaszs131
Reklama wykraczająca po za ramy PP.