mcmrbygg 04.02.2018 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Witam, Zamierzam budowac dom w galach z archona lecz z 2 glownymi przerobkami. Przede wszystkim piwnica pod caloscia oraz scianka kolankowa na poddaszu 100 do 120 cm. Do zamieszkania bedzie tylko parter. Piwnica to wiadomo kotlownia garaz i pomieszczenia na jakies tam graty (rowery, sloiki lub ziemniaki). Ogrzewana powierzchnia bedzie okolo 130 m2. Piec w piwnicy. Zastanawiamy sie nad rodzajem ogrzewania. Mi najbardziej odpowiadaloby piec na eko groszek i palenie caly rok. (u rodzicow tak dziala i w sezonie letnim worek 20 kg na tydzien idzie tylko na bojler a w zime 20 kg na dzien srednio). Lecz tutaj pojawia mi sie dodatkowa opcja ze wzgledu ze mam dostep do taniego paliwa a dokladnie wszelkie odpady drewniane typu stare okna drewniane, palety itp. Czyli zwykly wiekszy smieciuch na wszystko plus do tego bufor ciepla powiedzmy 1500 litrow. Nie chce by mnie tu zaraz zjedli ekolodzy gdyz dopiero mysle nad dobrym wariantem. Co sadzicie o tych rozwiazaniach? Ktory system lepiej sie sprawdzi oraz ktory bedzie faktycznie tanszy. Czas na palenie w smieciuchu bylby bez problemu. Dodam ze dom bedzie murowany z silikatow ze stropami lanymi a na to welna 20 cm (elewacja). Fundament bedzie mial 10 cm styropianu. Dodatkowo rekuperator. Okna 3 szybowe. aha i najwazniejsze to brak gazu i przez najblizsze 50 lat napewno nie bedzie. Przepraszam za brak PL znakow lecz poprostu ich nie mam na lapku. Dziekuje za pomoc z gory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 04.02.2018 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Fajny projekt, kiedyś mieliśmy go budować, ale stanęło na zupełnie innym.Nie jestem eko-terrorysta, ale sadze, że tragedia.z tym śmieciuchem to serio? Już ten groszek lepszy, ale pewnie nie tańszy, a o pompie powietrznej nie myślałeś? albo pradzie? Pewnie, że drożej, ale bezobsługowo, nie trujesz dzieci, siebie, sasiadow, raczki czyste... Już widzę co się tu zaraz rozpęta...idę po popcorn:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmrbygg 04.02.2018 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Fajny projekt, kiedyś mieliśmy go budować, ale stanęło na zupełnie innym. Nie jestem eko-terrorysta, ale sadze, że tragedia.z tym śmieciuchem to serio? Już ten groszek lepszy, ale pewnie nie tańszy, a o pompie powietrznej nie myślałeś? albo pradzie? Pewnie, że drożej, ale bezobsługowo, nie trujesz dzieci, siebie, sasiadow, raczki czyste... Już widzę co się tu zaraz rozpęta...idę po popcorn:) co to prada? pierwsze slysze. pompa ciepla to nie chce ze wzgledu na mozliwe zaniki pradu a jesli kotlownia ma byc w piwnicy to moj instalator twierdzi ze bez pradu do eko to zrobi tak by caly czas dzialalo. okaze sie. ewentualnie agregat. no smieciuch bylby ok dla mnie pod warunkiem by to dopasowac z buforem lecz nie znam sie na tym ani moj instalator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 05.02.2018 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Nie prada tylko prąd Śmieciuch nijak pasuje do tego domu przy takim ociepleniu, ale nie drąże. Warunek przeciw pompie powietrznej jako zanik prądu - słaby... takie przypadki zdarzaja się bardzo rzadko a większość dobrze ocieplonych domów traci temp. 1 - 1,5 ST. na dobę, więc nawet jakby nie było prądu przez 24 godziny to nic się nie stanie. Jako użytkownik PC PW mogę ci powiedzieć, że cała kotłownia z pompą wyniosłaby około 25 000 PLN a rachunki za sezon grzewczy 1200-1500 PL (CO + CWU) Ogrzewanie wody poza sezonem - 15-20 PLN miesięcznie. Co do prądu - dużo osób idzie teraz w kable grzejne + fotowoltanika, gdyż kable + piec elektryczny to niski wydatek inwestycyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.02.2018 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 budować dom by pracować na dodatkowym etacie palacza.Myślałam, ze dom jest do wypoczynku poza pracą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmrbygg 05.02.2018 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 budować dom by pracować na dodatkowym etacie palacza. Myślałam, ze dom jest do wypoczynku poza pracą. Tak tylko ze ja pracuje w 90 % w domu a reszta to montaz u klienta. Czasu mam sporo a ze wzgledu na moja dzialalnosc ktora bede kontynuowal na poddaszu to mam czas by w dzien przez kilka godzin palic a w nocy cieplo z bufora. Ktos te odpady drewniane musi zuzyc. Nie sa to plyty lecz glownie drewno impregnowane oraz drewno malowane farbami wodnymi ekologicznymi. Najwazniejsze ze te odpady sa suche max 15 % wilgotnosci. A okna tez sa malowane farbami nie olejnymi takze mysle ze ramy sa w tym samym stopniu szkodliwe co wegiel badz mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 05.02.2018 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 (edytowane) Eko-groszek bez prądu to też nie za bardzo podziała - podajnikiem będziesz ręcznie "kręcił"? Daj pompę ciepła lub kocioł na gaz (z zewn.zbiornikiem) w pralni i masz w kotłowni miejsce np na biuro - z osobnym wejściem od zewnątrz dla klientów. Ewentualnie, jak bardzo chcesz sobie "popalić", to podłogówka wodna po całości, grzana z kotła elektrycznego wspomagana kominkiem z płaszczem wodnym (oczywiście kominek nie do odpadów tylko do "normalnego" drewna kominkowego). To, że odpady malowane farbami ekologicznymi nie oznacza, że przy ich spalaniu w domowym śmieciuchu nie emitują czegoś szkodliwego. Farby eko mają gwarancję "eko" przy normalnym zastosowaniu. Edytowane 5 Lutego 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.02.2018 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 a potem te impregnaty i farby zaciąga wentylacja do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmrbygg 07.02.2018 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Eko-groszek bez prądu to też nie za bardzo podziała - podajnikiem będziesz ręcznie "kręcił"? Daj pompę ciepła lub kocioł na gaz (z zewn.zbiornikiem) w pralni i masz w kotłowni miejsce np na biuro - z osobnym wejściem od zewnątrz dla klientów. Ewentualnie, jak bardzo chcesz sobie "popalić", to podłogówka wodna po całości, grzana z kotła elektrycznego wspomagana kominkiem z płaszczem wodnym (oczywiście kominek nie do odpadów tylko do "normalnego" drewna kominkowego). To, że odpady malowane farbami ekologicznymi nie oznacza, że przy ich spalaniu w domowym śmieciuchu nie emitują czegoś szkodliwego. Farby eko mają gwarancję "eko" przy normalnym zastosowaniu. a jaka pompe ciepla byscie polecili. kiedys rozwazalem gruntowa lecz znam kilka osob i narzekaja ze malo wydajna. jakos w szwecji bardzo duzo osob ma takowa a klimat sporo zimniejszy. licze sie ze sporym kosztem takiej instalacji lecz nie do konca wiem czy warto. jesli policze komin dymny plus instalacja na eko groszek to tez spory koszt. przy pompie ciepla jest tylko taki problem jakie ogrzewanie alternatywne w razie awarii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.02.2018 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Planujesz mały dom. Walniesz dobre ocieplenie, dobre okna i za 2-2,5 tyś rocznie ogrzejesz prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masera 02.04.2018 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Po ponad miesięcznym zastanawianiu się nad domem z poddaszem wybraliśmy parterówkę z pracowni archon to jest dom w galach.https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-galach-m386212cca9ee9 Działka ma 35x400 metrów i wejście niestety od południa - południowego zachodu. Podoba nam się osłonięty od ulicy salonem taras. Czy ktoś budował może tą wersję i wprowadziłby jakieś zmiany do projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.04.2018 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 na pewno nieco kłopotliwe będzie nagrzewanie sie kuchni światłem południowo-zachodnim.Warto też przemyśleć okna bo dośc drogie bedą. No i troche mało miejsca w wiatrołapie na szafy.Szkoda, ze nie ma miejsca na zacieniony latem taras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 21.06.2018 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 i jak budujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 21.06.2018 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 i jak, budujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts