Mały Domek 02.04.2018 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Cześć, Przygotowuję się do realizacji swojego pierwszego projektu domku. Choć zakładam, że dla większości z Was ów projekt wywoła rozbawienie to jednakże liczę na Waszą pomoc i rady. Rodzice pozwolili mi wybudować na swojej działce domek dla siebie pod warunkiem, że pomysł będzie z głową i będzie trzymał się kupy. Ponieważ mam ograniczone fundusze zaczęłam od projektu minimum, czyli od pow. użytkowej 25m2, przy czym maksimum to 35m2 pow.zabudowy, więc chodzi o domek na zgłoszenie. Jeśli chodzi o instalacje to do domku ma być podciągnięty jedynie prąd. Domek będzie typu szkieletowego z konstrukcji stalowych. Czemu właśnie taki? Szkielet stalowy jest wytrzymały, więc daje mi możliwość dalszej piętrowej rozbudowy w przyszłości. Póki co, planuję zrobić zielony dach. Poza tym kiedy domek okaże się być niewypałem to zawsze będzie można go rozebrać i przerobić na szklarnię. Dodatkowo, tego typu domek szybko się nagrzewa, co jest dla mnie istotne z tego względu, że nie planuję w nim siedzieć 24h na dobę, a użytkować go od czasu do czasu kiedy przyjeżdżam do rodziców - również zimą. I tu zaczyna się cała bajka... z izolacją ścian, podłogi i sufitu. Na tę chwile zamysł jest taki: 1 pokój (cały domek) o wym.wew. 600x400x H:260 - podłoga: deska panelowa / folia polietylenowa / mata grzewcza (ogrzewanie na podczerwień) / folia paroizolacyjna termoizolacyjna / płyta MFP / płyta warstwowa PIR-PUR 120 mm ocynk - ściany dwuwarstwowe: płyta gipsowo-włóknowa 125 mm / folia paroizolacyjna termoizolacyjna / płyta warstwowa PIR-PUR 120 mm ocynk - dach płaski: płyta gipsowo-włóknowa 125 mm / folia paroizolacyjna termoizolacyjna / płyta warstwowa PIR-PUR 120 mm ocynk Pytanie do Was czy to 'zadziała'? W sensie, czy taka ochrona termoizolacyjna wystarczy bym nie zmarzła w zimową noc i nie narażała rodziców na wysokie rachunki za prąd? Druga sprawa, jak powinna wyglądać wentylacja takiego pomieszczenia? Czytałam, że są jakieś problemy z parą i skraplaniem się wody na ścianach. Czy ta folia paroizolacyjna zapobiegnie temu? Oczywiście nie ja osobiście będę budować ten domek, zlecę to komuś. Ale zanim to zrobię chcę wiedzieć i mieć pewność jak taka konstrukcja powinna wyglądać. Póki co działam sama, a informacje czerpię z tego co udaje mi się znaleźć na necie. Także będę Wam bardzo wdzięczna za wszelkie porady i ulepszenia tego co Wam przedstawiłam. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 02.04.2018 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Płyta warstwowa PIR jest moim ulubieńcem.Ale namawiam na narysowanie swojej koncepcji i udanie się z nią do architekta.W tak małym domku przydałaby się sypialnia na antresoli, taka po drabinie, a wtedy na parterze można przyjąć sporą grupkę znajomych.Trochę dziwi brak łazienki. Jeśli na przegrody użyjesz płyty warstwowej, to paroizolacja z folii jest zbędna. Wystarczy uszczelnić połączenia płyt od wewnątrz.Do ogrzewania tak małej kubatury świetnie się sprawdzi klimatyzator z funkcją grzania.Do wentylacji są rekuperatory o bardzo małym wydatku powietrza (100m3/h) PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.04.2018 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 bez kuchni, bez łazienki?Czyli taka samodzielność na niby? Bo z praniem, myciem i gotowaniem lecisz do mamusi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martyna8 08.05.2018 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 Faktycznie bez wody to ciężko będzie ci się żyło Niewiele jest dostępnych, ładnych domków w takim małym metrażu. Mi osobiście najbardziej podoba się taki: https://z500.pl/projekt/25938/Z448_D,domek-w-technologii-drewnianej-na-mala-dzialke.html Ma duże przeszklenia w razie przerobienia na szklarnie ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts