Marian_D 02.04.2018 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Szukam odmiany żywotnika obrzymiego, jak najbardziej zbliżonej do naturalnej. Z tego co wiem, spośród łatwo dostępnych odmian Kórnik wygląda dość naturalnie. Czy są jakieś inne odmiany? Ewentuanie może ktoś wie gdzie można kupić rośliny typowe dla tego gatunku? (tzn nie odmiany uprawne)? Wiem że można się bawić w siew, ale szukam sadzonek 4-5 letnich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.04.2018 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Typowych nie znajdziesz. Kiedyś eksperymentowano z obsadzaniem lasów, ale ze względu na wysokie potrzeby środowiskowe się nie rozpowszechniły.Najłatwiej byłoby jednak w jakimś ogrodzie botanicznym zebrać nasiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 05.04.2018 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Dziękuję. Nasiona mam, zebrane w naturalnym drzewostanie. Zasiałem w ubiegłym roku i coś tam nawet wykiełkowało. Tyle że są malutkie i rosną dość powoli, a szkoda czekać mi 4 lata jeśli dałoby się kupić kilkuletnie sadzonki. Chcę poeksperymentować, bo mam stanowisko na którym mogłyby się udać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.04.2018 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 tego robić nie wolno w ogrodzie botanicznym, ale z sadzonek pędowych rosną szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts