Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Układ funkcjonalny 72 m2 - 4 pokoje - proszę o opinie i sugestie

anius1985

Recommended Posts

Witam :)

Aranżuję samodzielnie 4 pokojowe mieszkanie o powierzchni 72 m.

Taki mam oto pomysł i licze na wasze opinie:) Wydaje mi sie bardzo funkcjonalny, ale może zwrócicie uwagę na coś, czego ja nie przewidziałam. Okna w kazdym pomieszczeniu, poza najmniejsza sypialnia, są do ziemi. Pralka w przedpokoju.Sypialnia rodziców, sypialnia dziecka, i biuro/goscinny, salon z aneksem kuchennym no i łazienka.

POMOCY :)

rozy.jpg

Mieszkanie fajne, to co na pewno bym zmieniła, to usytuowanie drzwi do pokoju dziecka. Teraz są na wprost korytarza i fotelu w części dziennej. Jeśli dziecko chciałoby pójść do toalety wieczorem, a u rodziców bedą goście, to nie może wyjść w piżamie w sposób dyskretny.

Czy masz rzut mieszkania z naniesionymi wymiarami? Na wizualizacji nie widać wszystkiego i perspektywa jest przekłamana. Być może warto byłoby trochę wydłużyć zabudowę kuchni ze ścianką na tv, ale może tez być na to za mało miejsca.

Po przesunięciu drzwi do pokoju dziecka w kierunku łazienki, być może zmieściłoby się szafa w przedpokoju, ale tego tez nie jestem pewna bazując na wizualizacji.

Poza tym wg mnie układ naprawdę funkcjonalny :)

Bardzo dziekuje za opinię. Spróbuję wrzucić rysunek z wymiarami. Drzwi do pokoju dziecka muszą już tak zostać. Pierwotnie były właśnie bliżej łazienki, planujac ich przesunięcie zupełnie nie pomyślałam o tym o czym piszesz. Póki co mały ma 4 lata więc zupełnie nie przyszło mi to do głowy. Ale przy ewentualnym remoncie, (bo w przyszłosci w tym miejscu beda schody na poddasze) na pewno te drzwi przesuniemy. Teraz uznałam pokój za bardziej ustawny i przestrzenny właśnie przy tym układzie drzwi.

Ta zabudowa kuchenna w ten chwili ma 150 cm. Czyli tak na styk aby zmieścił sie tv.

Według mnie jak wydłużę będzie ciasno ale wrzucę wymiary i poczekam na opinię :)

EDIT:

Jedno twoje małe spostrzeżenie z tymi drzwiami a ja juz zaczynam ząłowac decyzji o ich przesunięciu.... Postawiłabym meble odrobinę inaczej i też byłoby wszytsko ok a i drzwi byłyby od razu na włąściwym miejscu. ehh ;)

Edytowane przez anius1985

Moim zdaniem masz tak mało miejsca, że robienie pokoju dla gości, którzy będą tam spali dwa razy w roku mija się z celem.

Już teraz w sypialni praktycznie szafa stoi przy łóżku - ani nie ma jak wygodnie podejść.

W sypialni tak to wyglada w tej perspektywie. Tam jest miejsce. Wrzucę jeszcze rzut 2d.

Pokój biuro/goscinny juz postanowiony. Jest nam potrzebny. Idealnie byłoby mieć wiekszy salon, jednak póki co musi tak zostać. Ścianę postawiliśmy już :) Teraz trzeba to w tym ukladzie jakośc możłiwie wygodnie urzadzić.

Pokój gościnny bym zostawiła,mieszkanie ma 72m więc jest na tyle duże by pomieścić 4 pokoje.Nie podoba mi się układ części dziennej,jest ciasno,kuchnia dominuje zamiast być na drugim planie.W sypialni bardziej sprawdzi się wysoka zabudowa nad łóżkiem,która pomieści wszystkie rzeczy bo za wiele miejsca do przechowywania tutaj nie ma.

222ba2c9336953efmed.jpg

2093_c9872289-1088-48f4-892e-28cc21e9d142_crop_518_461_lozko-we-wnece-z-zabudowa-meblowa-sypialnia-styl-nowoczesny.jpg

nie wiem ile macie rzeczy, ale ja bym się nie pomieściła z mężem w takich szafach...

Kuzynka ma mieszkanie niewiele większe i ma tam 3 pokoje. Ten, który miał być gabinetem/pokojem gościnnym, jest de facto jest garderobą i składzikiem. Bo brakuje szaf.

nie wiem ile macie rzeczy, ale ja bym się nie pomieściła z mężem w takich szafach...

Kuzynka ma mieszkanie niewiele większe i ma tam 3 pokoje. Ten, który miał być gabinetem/pokojem gościnnym, jest de facto jest garderobą i składzikiem. Bo brakuje szaf.

Przecież w gabinecie też mogą trzymać ubrania, co do pokoju to szkoda z niego rezygnować bo może się rodzina powiększyć :confused:

I co zrobią z tymi ubraniami w zapasowym pokoju, jak trzeba będzie jeszcze jedno dziecko zmieścić?

gdzie trzymać zapasową pościel? Dokumenty? Jakieś walizki? Ręczniki? Mopa, wiadro? Zimowe kurtki? Zimowe buty?

W szafie przy piecu musi być miejsce na pralkę, bo w łazience nie ma na to miejsca.

Edytowane przez Elfir