Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Układ funkcjonalny 72 m2 - 4 pokoje - proszę o opinie i sugestie

anius1985

Recommended Posts

Elfir napisał:
anius - ile jest miejsca między szafą a łóżkiem? 40 cm?

Kosztem hipotetycznego gościa raz na ruski rok robicie sobie kompletnie niewygodne codzienne korzystanie z sypialni.

Między łóżkiem a szafą to 80 cm jest min.

Elfir, nie bardzo rozumiem bo sypialnia a pokój gościnny są w różnych miejscach i nie mają na siebie wpływu. Ten pokój goscinny który na codzień ma być biurem robimy kosztem salonu. Ale tak jak zauważyłeś mamy tam 40 cm. Obecnie mam bardzo małe mieszkanie dlatego wydaje mi się to 40 cm znośne ;) Bo gdzie indziej dac tą szafę...

kinka napisał:
Pokój gościnny bym zostawiła,mieszkanie ma 72m więc jest na tyle duże by pomieścić 4 pokoje.Nie podoba mi się układ części dziennej,jest ciasno,kuchnia dominuje zamiast być na drugim planie.W sypialni bardziej sprawdzi się wysoka zabudowa nad łóżkiem,która pomieści wszystkie rzeczy bo za wiele miejsca do przechowywania tutaj nie ma.

222ba2c9336953efmed.jpg

2093_c9872289-1088-48f4-892e-28cc21e9d142_crop_518_461_lozko-we-wnece-z-zabudowa-meblowa-sypialnia-styl-nowoczesny.jpg

to rozwiazanie w sypialni jest bardzo ciekawe. Pokój dziecka musi miec wiecej przestrzeni wolnej do zabawy wiec garderoba odpada. Salon, rozważałam podobny układ, ale niel ubie otwartych kuchni. Choc jeszcze nie podjełąm decyzji czy jednak tak nie zrobić

Elfir napisał:
nie wiem ile macie rzeczy, ale ja bym się nie pomieściła z mężem w takich szafach...

Kuzynka ma mieszkanie niewiele większe i ma tam 3 pokoje. Ten, który miał być gabinetem/pokojem gościnnym, jest de facto jest garderobą i składzikiem. Bo brakuje szaf.

mamy jeszcze strych :D będzie fajnie wykonczony z wypuszczanymi schodami, ale nie chcemy go wykorzytsywać na codzień jako pomieszczenie dzienne. Raczej jako "szafa"

anius1985 napisał:
to rozwiazanie w sypialni jest bardzo ciekawe. Pokój dziecka musi miec wiecej przestrzeni wolnej do zabawy wiec garderoba odpada. Salon, rozważałam podobny układ, ale niel ubie otwartych kuchni. Choc jeszcze nie podjełąm decyzji czy jednak tak nie zrobić

edit: mowiac otwartych kuchni chodzi mi o brak jakiejkolwiek ścianki ktora nieco przesłania np. zlew

anius1985 napisał:
Elfir, nie bardzo rozumiem bo sypialnia a pokój gościnny są w różnych miejscach i nie mają na siebie wpływu. Ten pokój goscinny który na codzień ma być biurem robimy kosztem salonu. Ale tak jak zauważyłeś mamy tam 40 cm. Obecnie mam bardzo małe mieszkanie dlatego wydaje mi się to 40 cm znośne ;) Bo gdzie indziej dac tą szafę...

Mają ogromny wpływ, jeśli przeprojektujesz wnętrze. Chociażby przenosząc łazienkę.

• 1 month później...
  INTER DOOR napisał:
A może rozważyć drzwi przesuwne do sypialni lub do pokoju dziecka? Pozwalają zaoszczędzić sporo miejsca i są bardzo wygodne.

Moim zdaniem oszczędność miejsca jest mocno dyskusyjna.