Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełne deskowanie, papa i przeciekająca woda

Halszka

Recommended Posts

Witam,

Mam dom w stanie surowym otwartym, z dachem dwuspadowym, pełnym deskowaniem i papą tekturową przybitą papiakami z podkładkami. Wszystkie papiaki na wierzchu, dach przecieka, a w słoneczny dzień, patrząc od wewnątrz domu, całymi pasami prześwituje słońce przez dach.

Co teraz z tym zrobić?

Zgrzać na całym dachu papę termozgrzewalną? Jeżeli tak, to jakiej grubości, żeby za bardzo nie obciążyć dachu?

Pozdrawiam.

Edytowane przez Halszka

Membrany nie można kłaść na papę ponieważ wytwarza ona gazy. Jak Papa która masz jest w miare dobrej jakości to najtańszym kosztem będzie zaszpachlowanie papniaków odpowiednim mazidłem, tak aby nie narażać na koszta. Dodam że krycie wstępne czyli papa jest najważniejsze które ma ochronić przed suchym śniegiem

Witam,

Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi. Kochani jesteście za tę bezinteresowną pomoc :-)

Panie Janie, jak powyciągać blaszki spod papiaków na dachu? Rozumiem, że te podkładki nie mogą zostać pod papiakami, kiedy na dachu będzie zgrzewana papa termozgrzewalna, bo ją uszkodzą? Przepraszam, Janie, za być może głupie pytania, ale ja nie dość, że kobieta, to jeszcze bez doświadczenia budowlanego :-)

Andrzeju, wiem, że pokrycie dachu papą musi być szczelne. Na papę chcę dać blachę, ale jaką, to jeszcze się zastanowię.

Kamil, dziękuję za Twoją uwagę o niełączeniu papy z membraną. Nie wiedziałam o tym. Gdzie się o tym dowiedziałeś?

Zaszpachlowanie papiaków lepikiem czy innym mazidłem - pewnie pomoże na przecieki pod papiakami. Co zrobić z całymi pasami wolnej przestrzeni, prześwitującej przez deski? Nie wiem, jak oni to zrobili. Podejrzewam, że bez papy termo się nie obędzie, niestety.

Kupiłem dachówkę - ano zgadza się, problemy są wszędzie.

Pozdrawiam,

Halszka

Edytowane przez Halszka

• 1 month później...
  • 1 month później...

Jeżeli papa asfaltowa na dachu z łatwością się przerywa, to lepiej ją usunąć, niż przygrzewać do niej papę termozgrzewalną. Tak czy nie? Rozmawiałam o moim dachu z jedną zachwalaną firmą od dachów i zaproponowali mi położenie na nieszczelną papę Izobud w400/1200 papy Icopal v60s32h. Czy papa termozgrzewalna, przygrzana do rozpadającej się papy asfaltowej na tekturze, nie spadnie z dachu razem z nią? Mnie się zdaje, że to fizycznie nie da rady.

Czy nie najlepiej byłoby zdjąć całkiem uszkodzoną papę asfaltową, w razie potrzeby wymienić deski i dopiero na to położyć porządną papę podkładową i termozgrzewalną albo membranę wysokoparoprzepuszczalną i blachodachówkę?

Proszę napiszcie, co o tym myślicie.

Pozdrawiam wszystkich.

Jeżeli papa asfaltowa na dachu z łatwością się przerywa, to lepiej ją usunąć, niż przygrzewać do niej papę termozgrzewalną. Tak czy nie? Rozmawiałam o moim dachu z jedną zachwalaną firmą od dachów i zaproponowali mi położenie na nieszczelną papę Izobud w400/1200 papy Icopal v60s32h. Czy papa termozgrzewalna, przygrzana do rozpadającej się papy asfaltowej na tekturze, nie spadnie z dachu razem z nią? Mnie się zdaje, że to fizycznie nie da rady.

Czy nie najlepiej byłoby zdjąć całkiem uszkodzoną papę asfaltową, w razie potrzeby wymienić deski i dopiero na to położyć porządną papę podkładową i termozgrzewalną albo membranę wysokoparoprzepuszczalną i blachodachówkę?

Proszę napiszcie, co o tym myślicie.

Pozdrawiam wszystkich.

Papa termo i membrana wysoko-przepuszczalna :no :Paranoja . Jan

Profesjonalna odpowiedź możliwa po oględzinach dachu. Natomiast skoro jakaś papa się rozpada to ile czasu dach stal pod tą papą? Nie ma żadnej potrzeby przygrzewania nowej papy do starej! Dekarz powinien stwierdzić czy należy coś usunąć z istniejącego pokrycia. Następnie zamontować papę podkładową termozgrzewalną ( mocować mechanicznie tylko w górnym rzędzie). W przypadku gdy kąt nachylenia połaci jest poniżej 25* zgrzać połączenia. Kontrłata, łata i blachodachówka. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Janie, nie membrana i papa, ale membrana albo papa. Chodzi mi o to, że obecny problem na dachu zaczął się od położenia papy na mokre deski. Fakt, że to była papa tekturowa, nie termo, ale jednak nie powinna zdegenerować się po paru miesiącach.

Firmy dekarskie nie mają terminów na od raz. Najbliższe to wrzesień/październik. Załóżmy, że umawiam się z firmą na naprawę dachu na jesień i ekipa trafia akurat na tydzień solidnych ulew. Robią robotę znowu na mokrych deskach, bo nie ma mocnych, żeby nie zmokły.

Czy w takich warunkach nie jest bezpieczniej bezpośrednio na mokrych deskach położyć membranę wysokoparoprzepuszczalną niż papę? Chyba że papa termo, po instalacji w takich warunkach mimo wszystko nie powtórzy losu papy tekturowej.

Instalował ktoś papę termo na mokre deski i czy potem wyniknęły z tego problemy?

Andrzeju, dziękuję za Twoją odp. Kolejny raz. Dobry człowiek z Ciebie. Lokalne firmy dekarskie żądają papu ładnych tysięcy na naprawę dachu. Jeżeli nie wydarzy się cud, to będzie bardzo źle.

Andrzeju, papa leży na dachu od połowy grudnia zeszłego roku. Zaczęła się psuć już w marcu. Murarz, który ją instalował zapewniał, że taka papa spokojnie dwa lata wytrzyma. Teraz mam podejrzenia, że papa mogła zepsuć się tak szybko z powodu złego przechowywania w składzie /pod chmurką/.

Pozdrawiam

Edytowane przez Halszka

też mam pytanie. Dach zapapowany rok temu. Podczas silnego deszczu pojawiają się przecieki. Tylko żeby nie było prosto pojawiają się zawsze w innym miejscu. Raz kapie z jednej strony przy drugim deszczu kapie z innej strony a pierwsze miejsce suche :( Wydaje mi się że problemem może być to że papa była kładziona późną jesienią. Przy upałach papa się trochę pofalowała i deszcz chyba leci falą i podcieka jak znajdzie sobie miejsce. Czy taka papa wymaga renowacji lub drugiej warstwy czy po prostu jeżeli połozy się pokrycie właściwe to już deszcz nie będzie tak zaciekał i będzie wszystko ok ?

papa to taka https://www.swisspor.pl/hydroizolacja/swisspor-BIKUTOP/bikutop-podkladowa-200-pye-pv200-s40, a kąt nachylenia dachu blisko 45 stopni. Dach zwykły 2 spadowy bez żadnych udziwnień. Dołączyłem zdjęcie. Papiaki bite na zewnątrz bez podkładek( tu wiem że źle ale nie mogli se poradzić z lepikiem przy niskiej temperaturze jak kładli).1.jpg Edytowane przez Slyder

Przy tym kącie nachylenia nie powinno przeciekać. Natomiast połączenia prostopadłe do okapu powinny być wykonane z lekkim skosem a nie są. Może występowakapilarne podciąganie wody. Nic groźnego się nie dzieje. Przed kryciem docelowym dekarz powinien przejrzeć i uszczelnić krycie wstępne. Dobrze by było pozaznaczać na deskach miejsca przecieku. Pozdrawiam.

Przy tym kącie nachylenia nie powinno przeciekać. Natomiast połączenia prostopadłe do okapu powinny być wykonane z lekkim skosem a nie są. Może występowakapilarne podciąganie wody. Nic groźnego się nie dzieje. Przed kryciem docelowym dekarz powinien przejrzeć i uszczelnić krycie wstępne. Dobrze by było pozaznaczać na deskach miejsca przecieku. Pozdrawiam.

dzięki :)