Fugaz 05.04.2018 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Witam, Mam takie pytanie - sąsiad ma plan wymurować ogrodzenie. Dla Nas to w sumie żaden problem - się coś ładnego wymyśli z naszej strony. Tylko martwi mnie jeden temat - nie jestem budowlańcem - ale chyba jakiś fundament trzeba wykonać. Martwię się tym, że nasza działka delikatnie opada w jego kierunku i kiedy postawimy takie ogrodzenie to co z deszczówką? Boje się, że się wszystko nie wchłonie (ziemia jest piskowo gliniasta) i będzie mi stać woda. Żeby nie zakręcić tematu to dziłałka z 2 stron ma już murowane / betonowe ogrodzenie ( z lewej i prawej strony) i teraz po środku ma powstać kolejny mur (taka litera U) Żeby mi się naturalny basen nie zrobił . Murek sąsiad chce zrobić tak na około 1.8 metra - i wogóle nam to nie przeszkadza z wyjątkiem tej wody. Może macie jakieś pomysły co zrobić? Może jakąś "szparę" jakieś otwory? Z góry dziękuję za pomysły! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 05.04.2018 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Przepusty sie robi drenarskie pod ziemią, tylko nie za duże przerwy miedzy nimi. Jak robi podmurówkę na kilkadziesiat cm to woda i tak wsiaknie i pojdzie tam gdzie niżej. Gorzej jak ten fundmanet bedzie taki jak pod dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 05.04.2018 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Sasiad co bedzie chciał to i tak zrobi. Wybuduje ogrodzenie na granicy działki i może zrobic fundament nawet na 2m. Wody opadowe na swojej działce musisz sam zagodpodarowac (np studnia chlonna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Briksdal 07.04.2018 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 Zgodnie z prawem wodnym zabrania się ingerencji w spływ powierzchniowy wody oraz zmian stosunków wodnych na terenach przyległych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 07.04.2018 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 Zgodnie z prawem wodnym zabrania się ingerencji w spływ powierzchniowy wody oraz zmian stosunków wodnych na terenach przyległych. :lol2::lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugaz 11.04.2018 05:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Dziękuję za odpowiedzi. Czy ktoś może zna jakąś metodę jak sprawdzić chłonność na działce? Może się nie potrzebnie martwię i okaże się że woda znika jak kamfora Myślałem żeby wykopać dziurę i lać wodę - może ktoś coś podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts