Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ceny za punkt cwu-zw-kan

Recommended Posts

Ja dlatego jak szukam fachowców to pytam się ile za robotę a nie ile od pkt.

Tak mam wybranego hydraulika, tak robiłem z elektrykiem. Może i trochę przepłacam, może od pkt wyszło by taniej. Ale przy budowie domu nie mam ochoty walczyć o 500zł za dobrym fachowcu (na materiale co innego ;) ) Jak ma być dobrze to musi coś kosztować. Zaletą takiego umawiania się na pracę wg mnie jest to, że taki fachowiec potem często sam doradza co zrobić, czego nie. A jak ma płacone od pkt to czasami woli się nie odzywać z dodatkowym gniazdkiem, żeby nie męczyć się z inwestorem i podejrzeniami o naciąganie.

Tydzień czasu, ok 6000netto za robocizne , dom szkieletowy, żadnego kucia itp. Za pociągnięcie 2 rurek do grzejnika 140 netto, powieszenie grzejnika 70 netto. No bez przesady..

Dokształć się na tym forum za darmo i sam sobie wykonaj hydraulikę, elektrykę i sporo zaoszczędzisz:).

Chyba że masz dwie lewe ręce lub się nie chce, nie ma czasu to wtedy się płaci.

Nikt za darmo nie pracuje.

Ja mam 2 lewe ręce ale ogromny mózg;-)

Sam nie wiele umiem robić, ale próbuje i przeważnie mi nie wychodzi.

Ale jak płacę to chcę płacić uczciwie....za elektrykę, elektyryk krzyknął 3 tyś, będą ją robić 6 dni w 2-osoby więc dniówka wychodzi 250 zl, hydraulik za 5 dniówek wziął 3 tyś ale za podlogówkę 1 dniówka wyszła by mu 5-6 tyś i tyle nie zapłacę bo to zdzierstwo.

Sztuka to znaleźć kogoś kto zrobi swoją robotę bez zdzierania z inwestora.Elewacje wlasnie targuje bo dobra ekipa chce 40 zl, a chce urwać na 35, a wiem że tu na forum ludzie płacą po 50-60 zl.

Z każdym etapem tak jest że za to samo można zapłacić 100% wiecej.

Reasumując jeśli dniowka nie przekracza 300 zl to cena jest ok.

• 2 weeks później...

Ważne że próbujesz:). Ja liczę sobie dniówkę na fuchę elektryki 200zł. To jest chyba uczciwe? Taki domek jak twój to tydzień roboty w 2 osoby.

Chętnie oddam za darmo robotę jednego domku w okolicach Tarnowa bo nie mam czasu, a kumpel wyjeżdża na wiosnę do Belgii.

Ciężko będzie Tobie znaleźć kogoś za 35zł/m2 za elewację ale powodzenia, kumpel po tyle robi ale terminy odległe bo roboty jak nigdy nic.

Znajomy ostatnio mi powiedział za ułożenie kostki 60-70zł z materiałem 110-120zł tyle bierze. Jakbym miał $$$ to bym zlecił ale niestety muszę robić samemu po pracy. To też są koszty bo wtedy nie zarabiam poświęcając swój czas ale jak widzę jak robią to wolę to zrobić samemu.