Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tooba to nie pracownia tylko pośrednik.

Autorem projektu jest Domato:

https://domato.pl/nowoczesne-stodoly/podpiwniczony-01/

Od jakiej strony świata jest wjazd na działkę?

Drzwi otwierane do środka w spiżarni wskazują na problemy z ergonomią u projektanta.

Garderoba przy sypialni rodziców to raczej kanciapka pod skosami. Nie wiem czy da się tam normalne drzwi wstawić ze względu na skosy.

Edytowane przez Elfir

Wydaje mi się, że konstrukcja jest dosc skomplikowana - duża częśc parteru opiera sie na podciągach (kosztowne zbrojenie, deskowanie).

Od południa jest jedno małe okno w salonie i jedno w pokoju. Słabo wykorzystuje ten dom południowe światło.

Ja bym poprawiła kilka rzeczy:

- zmniejszyła okno w kuchni a obok dała drzwi tarasowe - upalnym latem będziecie wypoczywać od północy a nie od południa

- powiększyła nieco wiatrołap, bo teraz jest dość ciasny

- zmieniła wejście do spiżarki i przy okazji powiększyła pokój na parterze

05e7bd80fc2dee2agen.jpg

Drzwi do spiżarki również myśleliśmy przenieść i powiększyć to okno w salonie od strony południowej.

Nad wiatrołapem się nie zastanawialiśmy, ale może i masz rację. Zupełnie nie zwróciliśmy na to uwagi.

A co myślisz o poddaszu? Zastanawiałem się nad oknami dachowymi w pokojach od strony południowej? Jest to dobry pomysł?

Może mała rewolucja we wnętrzu - miejsce do oglądania TV od północy (aby słońce nie raziło) i duże, poziome okno do łapania południowego słońca w salonie.

8f00b9069fe2dceagen.jpg

eclectic-bedroom.jpg

eff87bb026f9e74eca307bcd428f2a4a.jpg

Na twoim miejscu przemyślałabym robienie tych ram pergoli z betonu. Mostki cieplne! lepiej z drewna lub szkielet stalowy obity OSB, na to styopian i tynk.