Zwibel 06.04.2018 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 WitamUdało mi się okazyjnie (chyba ) rekuperator tej firmy model UNIT 4.Czy ktoś posiada taką jednostkę, czy są jakieś opinie??Zastanawiam się czy nie przesadziłem z wielkością tej maszyny. ZA było to że ma wymiennik obrotowy i wbudowaną grzałkę. Planuję go zainstalować do domu o PU ok 128m2 Kubatura wentylowana 300m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 10.04.2018 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Nikt nic?? Reku sprawdziłem, bez obciążenia (nie podłączony rurami) pobór prądu ma od 10W do maksymalnie 320W. Możliwość dopięcia grzałki i wtedy ciągnie około 1300W. Czy jeżeli ustawie na nim małe wartości będzie to miało odbicie w jego trwałości i delcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 10.04.2018 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Jeśli prędkości wentylatorów nastawiasz z jakiegoś wbudowanego sterownika, to nie będzie to miało wpływu na trwałość.Wymienniki obrotowe na szczęście nie przesuszają tak powietrza jak wymienniki przeponowe, więc jego większa wydajność nie jest problemem.Dodatkowo przy niskich nastawach prędkości nie powinno być problemów z zamarzaniem, więc bez tej dodatkowej grzałki powinno się obyć. Rekuperator jest pomyślany na rynki skandynawskie, więc przygotowany na znacznie niższe temperatury stąd to dodatkowe wyjście na grzałkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 11.04.2018 05:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Grzałka jest już wbudowana. Prędkości wentylatorów mogę regulować sterownikiem zewnętrznym. Zastanawia mnie jeszcze jedno-posiada on na środku króciec do podłączenia okapu. Nie wiem czy dam radę dociągnąć przewód od okapu do rekuperatora. Czy muszę go wtedy zaślepić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 11.04.2018 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Zastanawia mnie jeszcze jedno-posiada on na środku króciec do podłączenia okapu. Nie wiem czy dam radę dociągnąć przewód od okapu do rekuperatora. Czy muszę go wtedy zaślepić? Raczej tak. To króciec wpięty zaraz przed wentylatorem wyciągowym z pominięciem wymiennika. Bez jego zaślepienia wentylator zamiast z domu, będzie wyciągał powietrze z pomieszczenia gdzie zamontowana jest centrala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czeno 15.01.2020 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 I jak wrażenia Po przeszło roku używania Flexita Uni 4? Noszę sie z zamiarem zakupu i zbieram opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 16.01.2020 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Wywołany do tablicy podsumowuje. Rekuperator działa cały czas, bez większych problemów. Mam dwa zastrzeżenia. Rotor powoduje sytuację odwrotną do problemów ludzi z wymiennikami krzyżowymi. U mnie raczej walczę ze zbyt dużą wilgotnością w pomieszczeniach. Podejrzewam że jest to związane z suszeniem prania w pralni i gotowaniem. Z jaką mocą bym nie dmuchał i tak nie wypędzę wilgotności. W tamtym roku przy mrozach ratowałem się wietrzeniem pomieszczeń. Na początku w tamtym roku miałem dużo wilgoci w samym reku które stoi na strychu. W tym roku jest trochę obłożony wełną i jest jej mniej (ale nie ma jeszcze mrozów).Jednak jednostka powinna stać w ogrzewanym pomieszczeniu.Filtrów nie kupuje. Dorobiłem ramki i docinam z metra. Myślę że jak docieplę strych sytuacja z wilgotnością też się znacznie poprawi,Sterownik standardowy jest trochę za ubogi . można by pomyśleć nad wymianą na ten elektroniczny ale to koszt 1600zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czeno 18.01.2020 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 Analizował ktoś problem wilgotności czy sam walczysz? Jaki typ instalacji masz? Plastik czy stał? Rury ocieplone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pezet85 11.04.2023 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Wywołany do tablicy podsumowuje. Rekuperator działa cały czas, bez większych problemów. Mam dwa zastrzeżenia. Rotor powoduje sytuację odwrotną do problemów ludzi z wymiennikami krzyżowymi. U mnie raczej walczę ze zbyt dużą wilgotnością w pomieszczeniach. Podejrzewam że jest to związane z suszeniem prania w pralni i gotowaniem. Z jaką mocą bym nie dmuchał i tak nie wypędzę wilgotności. W tamtym roku przy mrozach ratowałem się wietrzeniem pomieszczeń. Na początku w tamtym roku miałem dużo wilgoci w samym reku które stoi na strychu. W tym roku jest trochę obłożony wełną i jest jej mniej (ale nie ma jeszcze mrozów). Jednak jednostka powinna stać w ogrzewanym pomieszczeniu. Filtrów nie kupuje. Dorobiłem ramki i docinam z metra. Myślę że jak docieplę strych sytuacja z wilgotnością też się znacznie poprawi, Sterownik standardowy jest trochę za ubogi . można by pomyśleć nad wymianą na ten elektroniczny ale to koszt 1600zł Cześć, czy dorobienie ramek i docinanie materiału filtracyjnego jest jakoś skomplikowane? Mógłbyś podesłać.jamoes foto jak to ogarnąłes? Pozdrawiam, Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 11.04.2023 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Taka proteza to prawie jak brak filtra Ciekaw ile osób, które tak robią, docinają filtry powietrza z metra w swoich autach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juan 14.04.2023 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2023 Taka proteza to prawie jak brak filtra Ciekaw ile osób, które tak robią, docinają filtry powietrza z metra w swoich autach. W samochodzie masz kilka metrów sześciennych wentylowane dwie godziny na dobę. W domu kilkaset, 24/7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts