Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze elektryczne ile kW?

Recommended Posts

Cześć.

Jestem dopiero na początku, jeszcze na etapie mapy do celów projektowych.

Chciałbym jednak już teraz wystąpić o przyłącze energetyczne.

Rok temu przed zakupem działki wystąpiłem o warunki do Tauronu, aby się zorientować czy nie będzie z tym problemu. Warunki otrzymałem na 10kW(w zamyśle miałem kocioł gazowy).

Przechodząc do sedna sprawy.

Jako źródło ogrzewania domu, w tej chwili jednak wybrałbym powietrzną pompę ciepła (wstępnie zakładam że 9kW chociaż na ciepło właściwe z grubsza wychodzi nieco poniżej 5kW maksymalnej mocy grzewczej). Jednak zakładając zawyżone zużycie(błędy w obliczeniach czyli większą pompę 9kW) na ile powinienem wnioskować moc przyłączeniową?20kW?

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W C płacisz abonament zależny od mocy umownej. ZE zazwyczaj twierdzą, że nie możesz mieć G na czas budowy. Nie jest to jednak takie oczywiste i niejeden miał G (ja do przyczepy kempingowej, niektórzy do blaszaka). Przy G abonament nie zależy od mocy umownej.

A po co aż tyle kw żeby bulić dożywotnio zwiększony abonament a po co?

Kiedyś były sztywne przedziały mocy z przypisanymi bezpiecznikami ale teraz nie ja dla przykładu mam 15 kw i zabezpieczenie 3x25A mógłbym obecnie wziąć 12 kw i miałbym to samo . Ale pomimo że wszytko w domu mam na prąd a więc i ogrzewanie i cuw i gotowanie to 10 kw i zabezpieczenie 3x20A to byłby "świat i ludzie"

BTW nie myl cieplnej mocy PC z mocą silnika bi to mylenie penisa z ogórkiem:yes:. Ja mam pc cuw i moc ma owszem 2kw ale pobór mocy przez silnik sprężarki to 0,44 kw.

Przyłącze a taryfa to dwie różne rzeczy. Budujesz docelowo, czyli np. tak jak ja 25kW - tyle wpisujesz we wniosek.

A to że potem podpiszesz sobie umowę na prąd budowalny i będziesz płacił 100 zł miesięcznie za zużycie 20kWh przy mocy max kilka kW to już inna sprawa.

Nie powiedziałem że taryfa determinuje przydział mocy, chodziło mi jedynie o podkreślenie że ogrzewam dom prądem i taryfa 2 strefowa jest jak najbardziej normalna. Ja miałem umowę na 15 kw i od razu na 4 kw na RB i tu nie widzę żadnej sprzeczności.

A gdzie tu jeszcze czajnik, żelazko itp

A co to ma do rzeczy bo nie bardzo rozumiem?

Mniej ważna jest ilość kw a ważniejsze równomiernie rozłożenie obciążenia poszczególnych faz. Ja podłączałem chyba z 45 kw jednocześnie maksymalnie i nic się nie działo. samo ogrzewanie ma moc nominalną 6,5 kw ale pracuje sekwencyjnie zużycie chwilowe oscyluje około 2 kwh zgodnie z licznikiem.

Nie przywiązuj takiej wagi do mocy co do zabezpieczenia. Mocy łącznej tak łatwo nie przekroczysz (bo to na trzech fazach a do tego średnia 15 minutowa).

20kW IMO bez sensu. Sprawdź w swoim ZE od jakiej mocy dostaniesz takie samo zabezpieczenie (prawdopodobnie 32A). 40A prawdopodobnie dostaniesz od 22kW.

Co do meritum - to musisz sprawdzić, jaki mam maksymalny pobór mocy i czy bierze wszystko z jednej fazy, czy z kilku. Czasami sprężarka to jedna faza, a grzałki druga albo i trzecia. Moc znamionowa cieplna PC nic nie mówi o jej maksymalnym poborze prądu. Bo może być osiągana tylko w super warunkach przy wysokim COP i te 9kW wyciągnie z 2kW energii elektrycznej, a przy "biednych" 4kW będzie miała pobór 4kW bo wszystko w danej chwili obsłuży grzałkami.

Ja podłączałem chyba z 45 kw jednocześnie maksymalnie i nic się nie działo

No, to cud. Zwykły śmiertelnik jest kwalifikowany do grupy V i dostaje zabezpieczenie max 63A (gdy zamówi 40kW mocy). Więc jakim cudem pociągnąłeś 65A na każdej fazie (nawet, jak idealnie to rozłożyłeś)?

No, to cud. Zwykły śmiertelnik jest kwalifikowany do grupy V i dostaje zabezpieczenie max 63A (gdy zamówi 40kW mocy). Więc jakim cudem pociągnąłeś 65A na każdej fazie (nawet, jak idealnie to rozłożyłeś)?

Mam zabezpieczenie 3x25A . Nie pisałem że na każdej fazie to są Twoje słowa nie moje. Mogę wziąć odpowiedzialność za to co napisze , ale nie za to czy ktoś to zrozumie. To już nie do mnie pretensja, tylko nie wiem, do rodziców, położników oraz innych mających wpław na zdolność pojmowania.

Mam 40 A przed licznikiem, 26 kW moc przyłączeniowa i umowna. Płacę tyle samo jakbym miał przed licznikiem tylko 32A i 17 kW mocy umownej. A, że było 2 liczniki, z 1-f zrezygnowałem, ale nie zrezygnowałem z mocy i moc została zsumowana, stąd C40 i 26 kW. Po co mam rezygnować z darmowego zwiększenia mocy do 26 kW jak i tak bym tyle samo płacił jak za 17 kW. Nie wiem jak to jest dla nowych przyłączeń, ale przedstawiłem swój przypadek jako przebudowa przyłącza.

Ja zakładałem prąd w 2002 roku i przepisy pewnie się zmieniły (jak wszystko z resztą) doprowadzałem prąd i miałem umowe na RB 4kw+umowę na docelowe 15kw (w tym te 4 kw z RB) Różnica jest bo płacę w tej chwili opłaty stale dla OSD PGE Warszawa-Teren 14,55+VAT/1 miesiąc. i mam innego dostawcę prądu. Przed zmianą dostawcy miałem trochę inaczej bo płaciłem 2.68x15 (ilość kwh) / 1 miesiąc i w tym kontekście branie nie wiadomo ilu kilowatów mocy byłoby bez sensu. Jest jedno zastrzeżenie , chyba że ktoś ma przepływowy ogrzewacz wody .

Panowie, wasza dyskusja częściowo temat mi rozjaśniła.

Przyznam, że nie rozumiem jak to jest z zależnością opłat od zamówionej mocy.

Czy to już jest dożywotnio, czy można później zmniejszyć lub zwiększyć moc.

Wczoraj napisałem maila w tej sprawie do pracownika energetyki (odpowiedzialnego za umowę) aby wydał decyzję na najmniejszą możliwą moc dla zabezpieczenia 20A (dla 16A zaproponowali mi rok temu 10kW). Jedna z osób potwierdziła mi, że z pompą 9kW mając moc 12kW daje radę. Stąd po części moja decyzja.

Jak będzie mało to dopiero wtedy będę kombinował. W tej chwili zbyt dużo niewiadomych (w razie gdybym zmienił zdanie i jednak zdecydował się na gaz).

Dzięki za dyskusję.