pandomu91 07.04.2018 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 Witam forumowicze, zakupiłem nowy dom, przy wejściu do domu wzdłuż schodów jest długa murowana donice około 3 metrów długości i szerokości 60cm.Stan obecny donicy jest taki, że jest wsypany tam zwykły piasek jak z piaskownicy, na to włóknina i wszystko obsypana ozdobnymi kamykami.Ja w tej donice chcę posadzić bukszpany uformowane w kule o średnicy około 40cm.Czy wystarczy jak w tym piasku zasadzę bukszpany i obsypię czarną żyzną ziemią, czy powinienem cały piach w tej donice wymienić? Proszę o pomoc. Pozdrawiampandomu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.04.2018 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 mała szansa, że przezimują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandomu91 07.04.2018 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 ze względu na mury czy ze względu na piasek?Co powinienem zrobić? Wymienić glebę na całej głębokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.04.2018 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 Często spotykane rady sugerują, że można je ocieplić dodatkowo styropianem lub folią bąbelkową, jednak moje wieloletnie doświadczenia w zimowaniu bukszpanów udowadniają, że na ich przetrwanie nie ma rady. One i tak zmarzną. Chyba, że zima jest wyjątkowo łagodna a donice odpowiedniej wielkości. Jedynym sposobem jest przeniesienie donic do zimnego pomieszczenia z temperaturą powyżej zera lub zakopanie bukszpanów z donicami do ziemi, dzięki czemu bryły korzeniowe są w należyty sposób chronione przed mrozem.https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/381-bukszpany-w-donicach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.04.2018 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 W Kórniku zimują dwa bukszpany w donicach na oko 300 l (1-1,2 m średnicy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandomu91 08.04.2018 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Czy ziemię żyzną mam wymienić na całej głębokości i szerokości donicy, czy wystarczy tylko do wysokości korzeni? Proszę o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.04.2018 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Bukszpany mają bardzo głęboki i rozległy system korzeniowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts