Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy budynek musi przezimowac ?

Recommended Posts

Ale to już nie dotyczy "zimowania", gdyż drgania mogą powodować problemy przez cały okres eksploatacji, a nie tylko przez okres "zimowania", o którym tutaj mowa.

Zgadza się,ale jak można się łatwo domyślić są takie przypadki gdzie w domu postawionym w rok coś pęka i wtedy jest winna technologia i szybkość stawiania a często są winne warunki zewnętrzne jw.

• 1 month później...
Gość Arturo72
Witam.

Ja mam trochę inne pytanie.

Czy słyszał ktoś z Was o metodzie wykładania ścian płytami karton-gips , zamiast tynków? Że niby wtedy dom nie potrzebuje czasu na schniecie i nie jest tak obciążony wilgocią jak podczas tynkowania. Dobre to? ;)

Jest to jedna z metod ale pracochłonna a wilgocią przy dobrze wentylowanym domu nie trzeba się przejmować.

Słyszałem opinie, że jeśli dom jest na płycie zimowanie stanu surowego nie jest konieczne, natomiast jeśli dom jest na tradycyjnych ławach to każda ekipa z którą rozmawiałem sugeruje zimowanie które zminimalizuje ryzyko późniejszego pękania tynków.

To nie tynki pękają tylko sciany

Witam.

Ja mam trochę inne pytanie.

Czy słyszał ktoś z Was o metodzie wykładania ścian płytami karton-gips , zamiast tynków? Że niby wtedy dom nie potrzebuje czasu na schniecie i nie jest tak obciążony wilgocią jak podczas tynkowania. Dobre to? ;)

Kolega Daniellos_ robił i opisywał w swoim dzienniku.

Gość Arturo72
Rozmawiałem z jednym z wykonawców co do płyty powiedział że często robią jesienią wtedy trzeba o nią mniej dbać wchodzą z murami na wiosnę latem inwestorzy się już wprowadzają co wy na to ?

Tak właśnie miałem.Płyta na jesieni,SSO w maju i gdyby mi zależało na czasie a nie zależało na kasie po wakacjach lub nawet w wakacje mógłbym się wprowadzać .

• 3 weeks później...
Rozmawiałem z jednym z wykonawców co do płyty powiedział że często robią jesienią wtedy trzeba o nią mniej dbać wchodzą z murami na wiosnę latem inwestorzy się już wprowadzają co wy na to ?

To musi być turbo zgrana ekipa (najlepiej jednak do wszystkiego), żeby z SSO na wiosnę wprowadzić się latem.

A gdzie okna, instalacje, tynki, wylewki, płytki?

My zaczęliśmy budowę pod koniec sierpnia '17, mury stały w grudniu '17, dach pod koniec stycznia '18. Okna w marcu. Potem rekuperacja, odkurzacz centralny, elektryka udało się zgrać na kwiecień, w maju hydraulika i za chwile weszli tynkarze. W czerwcu ogrzewanie podłogowe, w lipcu wchodzą wylewki. Wylewki mają schnąć z miesiąc, potem kilka tygodni wygrzewania i można myśleć o kaflach. Do tego kotłownia, zawieszenie reku, jakieś malowanie, meble i można mieszkać. Ale lato to to na pewno nie będzie ;)

• 4 weeks później...

Płyty KG zamiast tynków jeśli są kładzione przez ekipę mają tylko właśnie tę zaletę że to prace praktycznie suche i teoretycznie po obłożeniu ścian, zaciągnięciu i malowaniu można działać dalej. Jak komuś zależy na czasie. Tak samo są dobre przy starych budynkach z krzywymi ścianami - mieszkałem kiedyś w domku w którym kąty proste istniały tylko dzięki zabudowie KG.

Ale jeśli ma to robić firma - to wybrał bym tynki.

Jeśli samemu - to można się bawić w płyty - wyjdzie taniej, ale efekt też może być różny.

Z tym przezimowaniem budynku - znam sporo osób które zaczynały prace w kwietniu, w wakacje był SSZ, i na jesieni już mieszkały i mieszkają. Ale to wszystko też zależy jak sprawnie uda się kolejne etapy stawiać - bo znajomy np. miał przestój ponad miesiąca czekając na dach, a potem spece od C.O się także opóźnii o 3 tygodnie, co spowodowało przesuniecie wylewek itp - i cała budowa lekko pół roku w plecy. I Chcąc czy nie, budynek już "zimuje".

Moim zdaniem przy obecnych technologiach nie jest to o tyle konieczne, co wynika z warunków pogodowych - przychodzi zima i jeśli nie zamkniemy pewnego etapu to z następnym nie ruszymy, a wielu rzeczy i tak nie zrobimy od grudnia do marca itp.