Robinson74 16.04.2018 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 warunki zewnętrzne np. duży ruch samochodowy powodujący drgania.Ale to już nie dotyczy "zimowania", gdyż drgania mogą powodować problemy przez cały okres eksploatacji, a nie tylko przez okres "zimowania", o którym tutaj mowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro128 18.04.2018 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 Ale to już nie dotyczy "zimowania", gdyż drgania mogą powodować problemy przez cały okres eksploatacji, a nie tylko przez okres "zimowania", o którym tutaj mowa. Zgadza się,ale jak można się łatwo domyślić są takie przypadki gdzie w domu postawionym w rok coś pęka i wtedy jest winna technologia i szybkość stawiania a często są winne warunki zewnętrzne jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tinka_93 31.05.2018 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Witam. Ja mam trochę inne pytanie. Czy słyszał ktoś z Was o metodzie wykładania ścian płytami karton-gips , zamiast tynków? Że niby wtedy dom nie potrzebuje czasu na schniecie i nie jest tak obciążony wilgocią jak podczas tynkowania. Dobre to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.05.2018 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Witam. Ja mam trochę inne pytanie. Czy słyszał ktoś z Was o metodzie wykładania ścian płytami karton-gips , zamiast tynków? Że niby wtedy dom nie potrzebuje czasu na schniecie i nie jest tak obciążony wilgocią jak podczas tynkowania. Dobre to? Jest to jedna z metod ale pracochłonna a wilgocią przy dobrze wentylowanym domu nie trzeba się przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 31.05.2018 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Słyszałem opinie, że jeśli dom jest na płycie zimowanie stanu surowego nie jest konieczne, natomiast jeśli dom jest na tradycyjnych ławach to każda ekipa z którą rozmawiałem sugeruje zimowanie które zminimalizuje ryzyko późniejszego pękania tynków. To nie tynki pękają tylko sciany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 31.05.2018 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Rozmawiałem z jednym z wykonawców co do płyty powiedział że często robią jesienią wtedy trzeba o nią mniej dbać wchodzą z murami na wiosnę latem inwestorzy się już wprowadzają co wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 31.05.2018 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Wprowadzają się do SSZ? To na pewno bez przestrzegania czasów technologicznych (szczególnie dla betonu) i bez względu na odpowiednie temperatury i wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 31.05.2018 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Do zrobionego przy zgranych ekipach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 01.06.2018 01:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 Na pewno taniej cię wyjdzie obłożenie płytą KG jak zrobisz to samemu niż standardowe tynkowanie przez firmę(ok 25zł/m2). Jednak co tanie to drogie. Trzeba porównać plusy i minusy, ja wybrałbym standardowy tynk CW . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 01.06.2018 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 Witam. Ja mam trochę inne pytanie. Czy słyszał ktoś z Was o metodzie wykładania ścian płytami karton-gips , zamiast tynków? Że niby wtedy dom nie potrzebuje czasu na schniecie i nie jest tak obciążony wilgocią jak podczas tynkowania. Dobre to? Kolega Daniellos_ robił i opisywał w swoim dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.06.2018 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 Rozmawiałem z jednym z wykonawców co do płyty powiedział że często robią jesienią wtedy trzeba o nią mniej dbać wchodzą z murami na wiosnę latem inwestorzy się już wprowadzają co wy na to ? Tak właśnie miałem.Płyta na jesieni,SSO w maju i gdyby mi zależało na czasie a nie zależało na kasie po wakacjach lub nawet w wakacje mógłbym się wprowadzać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 01.06.2018 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 czyli koncepcja słuszna dobrze wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 16.06.2018 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Rozmawiałem z jednym z wykonawców co do płyty powiedział że często robią jesienią wtedy trzeba o nią mniej dbać wchodzą z murami na wiosnę latem inwestorzy się już wprowadzają co wy na to ? To musi być turbo zgrana ekipa (najlepiej jednak do wszystkiego), żeby z SSO na wiosnę wprowadzić się latem. A gdzie okna, instalacje, tynki, wylewki, płytki? My zaczęliśmy budowę pod koniec sierpnia '17, mury stały w grudniu '17, dach pod koniec stycznia '18. Okna w marcu. Potem rekuperacja, odkurzacz centralny, elektryka udało się zgrać na kwiecień, w maju hydraulika i za chwile weszli tynkarze. W czerwcu ogrzewanie podłogowe, w lipcu wchodzą wylewki. Wylewki mają schnąć z miesiąc, potem kilka tygodni wygrzewania i można myśleć o kaflach. Do tego kotłownia, zawieszenie reku, jakieś malowanie, meble i można mieszkać. Ale lato to to na pewno nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajprzeznet 09.07.2018 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Płyty KG zamiast tynków jeśli są kładzione przez ekipę mają tylko właśnie tę zaletę że to prace praktycznie suche i teoretycznie po obłożeniu ścian, zaciągnięciu i malowaniu można działać dalej. Jak komuś zależy na czasie. Tak samo są dobre przy starych budynkach z krzywymi ścianami - mieszkałem kiedyś w domku w którym kąty proste istniały tylko dzięki zabudowie KG. Ale jeśli ma to robić firma - to wybrał bym tynki.Jeśli samemu - to można się bawić w płyty - wyjdzie taniej, ale efekt też może być różny. Z tym przezimowaniem budynku - znam sporo osób które zaczynały prace w kwietniu, w wakacje był SSZ, i na jesieni już mieszkały i mieszkają. Ale to wszystko też zależy jak sprawnie uda się kolejne etapy stawiać - bo znajomy np. miał przestój ponad miesiąca czekając na dach, a potem spece od C.O się także opóźnii o 3 tygodnie, co spowodowało przesuniecie wylewek itp - i cała budowa lekko pół roku w plecy. I Chcąc czy nie, budynek już "zimuje". Moim zdaniem przy obecnych technologiach nie jest to o tyle konieczne, co wynika z warunków pogodowych - przychodzi zima i jeśli nie zamkniemy pewnego etapu to z następnym nie ruszymy, a wielu rzeczy i tak nie zrobimy od grudnia do marca itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts