Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykwity na nowym kominie

Recommended Posts

IMG_0990.jpg

Jakie metody usuwania polecacie? Komin jest z listopada czy będzie się to cały czas odnawiało po usunięciu?

Materiały zostały użyte dobre, więc nie wiem jaka jest tego przyczyna.

Cegła klinkierowa pełna – Wienerberger

Zaprawa do klinkieru POZMUR-KL NANO 130

http://www.kreisel.pl/PRODUKTY/ZAPRAWY-MURARSKIE/POZMUR-KL-NANO-130-Specjalistyczna-oparta-na-nanotechnologii-zaprawa-murarska-z-trasem-do-elementow-klinkierowych

Spróbuj oczyścić te wykwity np. szczotką z twardym włosiem czasem schodzi większość wykwitów ,wszystko rzadko,resztę możesz umyć np. wodą z płynem ale nie ma reguły.To jest niestety tylko próba walki ze skutkami złego zabezpieczenia,ale nie wszystko stracone,najlepiej działać profilaktycznie i po wymurowaniu i wyschnięciu fug zabezpieczyć cegłę specjalnym impregnatem do klinkieru lub zrobić to starszą,tańszą i skuteczną metodą czyli pomalować zwykłym olejem roślinnym np. kujawski z pierwszego tłoczenia,najlepiej 2 razy.

Wykwity na cegle mogą się brać z dwóch źródeł: tego że zaprawa jaka byłą użyta była robiona na kiepskim cemencie (zasadniczo wszystkie szare, poza niewielkimi wyjątkami luzu w typie IR), do tego niemal na pewno za mocna i zbyt mało przepuszczalna do tego co wymaga cegła. Drugie możliwe źródło to kiepskiej jakości cegła z marglem w środku. Jedno nie wyklucza drugiego. Będą się pojawiać dopóki nie wyjdzie wszystko. Na chwilę obecną ocet lub kwas (lub czyścik- co na jedno wychodzi) poczekać aż wyschnie i impregnacja.

Dziwne, że tylko z jednej strony wychodzi i że materiały jak najbardziej OK. Nie ma na tym kominie czapki z badziewnego cementu? Może te "wykwity" to to, co spływa z góry?

hmmm jest czapka z cementu u góry - to może to? ale to z góry raczej nie kapie na cegłe, chyba, że jakoś wewnątrz penetruje

Panowie,miałem kilka razy podobne sytuacje,ostatnia jakieś 4/5 lat temu,robiliśmy klinkier na ulicy gdzie było chyba z 10 domów obok siebie co miały klinkier na ogrodzeniach i kominach,pewnego ranka na wszystkich pojawiły się wykwity z tej samej strony,nie ważny producent,kolor,jedynie na zabezpieczonych olejem przez nas było czysto.Co do diagnozy pewności 100% nie mam bo nie jestem chemikiem,ale tej nocy padał deszcz,jak podejrzewam mógł to być tzw. kwaśny deszcz i po prostu wywaliło siarkę od strony opadu,stąd te wykwity.Niektórzy twierdzą że z cegieł wychodzi sól pod wpływem wilgoci,do końca nie wiem jaka jest przyczyna ale jednego jestem pewien,po zabezpieczeniu dobrym impregnatem lub olejem problemu nie było.Przyczyną może być też np. brudna woda stosowana do urabiania zaprawy,lub jak koledzy napisali sama zaprawa.Dawno temu jak mnie uczono kłaść klinkier to robiło się zaprawę samemu i konieczne było stosowanie cementu 1 bez dodatków,właśnie czystej woda i tzw. czarnidło w woreczkach...

Co do czyszczenie octem to bym uważał,bo jeden t tych sąsiadów właśnie, tak zrobił i na cegłach porobił białe duże plamy które już nie zeszły.

• 2 weeks później...
Panowie,miałem kilka razy podobne sytuacje,ostatnia jakieś 4/5 lat temu,robiliśmy klinkier na ulicy gdzie było chyba z 10 domów obok siebie co miały klinkier na ogrodzeniach i kominach,pewnego ranka na wszystkich pojawiły się wykwity z tej samej strony,nie ważny producent,kolor,jedynie na zabezpieczonych olejem przez nas było czysto.Co do diagnozy pewności 100% nie mam bo nie jestem chemikiem,ale tej nocy padał deszcz,jak podejrzewam mógł to być tzw. kwaśny deszcz i po prostu wywaliło siarkę od strony opadu,stąd te wykwity.Niektórzy twierdzą że z cegieł wychodzi sól pod wpływem wilgoci,do końca nie wiem jaka jest przyczyna ale jednego jestem pewien,po zabezpieczeniu dobrym impregnatem lub olejem problemu nie było.Przyczyną może być też np. brudna woda stosowana do urabiania zaprawy,lub jak koledzy napisali sama zaprawa.Dawno temu jak mnie uczono kłaść klinkier to robiło się zaprawę samemu i konieczne było stosowanie cementu 1 bez dodatków,właśnie czystej woda i tzw. czarnidło w woreczkach...

Co do czyszczenie octem to bym uważał,bo jeden t tych sąsiadów właśnie, tak zrobił i na cegłach porobił białe duże plamy które już nie zeszły.

Ocet to kwas. Kafli też nie radzę tym czyścić...:cool: