Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przykręcanie profili a podłogówka

Recommended Posts

Zamiast używać kołków zrób tak:

1. pręt gwintowany fi 8 lub 6 potnij na krótkie kawałki ok 4-5 cm

2. w posadzce wiercisz powoli bez udaru a jak idzie to na lewych obrotach (może być wkrętarką) na głębokość 2cm wiertłem 12, co chwilę sprawdzając na wszelki wypadek czy coś nie widać bo np rurka wstała przy wylewaniu.

3. wklejasz pręty z pkt 1 na kotwę chemiczną

4. jak się trochę miniesz z otworami to poprawiasz otwory w profilu GK i przykręcasz wszystko nakrętką z podkładką

Sprawdzone w praktyce i pancerne.

Jak to miksokret to 1 dziura zajmuje 3 minuty powolnego wiercenia.

Wiertło najlepiej tępe i oczywiście do betonu.

Trzeba tylko pamiętać żeby odpylić te otwory odkurzaczem zanim wkleisz pręty, a same pręty po ucięciu trzeba przyszlifować na końcu i sprawdzić czy nakrętka przejdzie - po wklejeniu już będzie trudniej to poprawić.

Kotwę do lodówki na jakiś czas przed użyciem bo jak ciepła to masz minutę na wklejenie i potem wiąże.

Edytowane przez weasel123

Nie wiercić głębiej niż 4cm. Zostaje pół centymetra zapasu. O ile jastrych cementowy i zgodny z zasadami.

Ja bym sie przy takich operacjach nie kierował oklepanym na tym forum stwierdzeniem "zgodny z zasadami" bo potem masz problem.

Ja np na piętrze całkowitej grubości posadzki mam 5 cm, z czego odchodzi jeszcze średnica rurki, więc te 4 cm to by był już smutek...

Edytowane przez weasel123

Stawiałem ściany na podłogówce - kleiłem cegły pełne na nie profil dolny -cegła schowana w ścianie nie widoczna, nie pamietam czy ją przycinali na szerokość czy nie.

jak ściana gruba to OK,

jak chcesz np z profila 50mm żeby nie było widać cegły to już lipa, taka cienka cegła pęka jak wkręca się kołek.