MarzenaTG 08.04.2018 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Mam pytanie do doświadczonych osób - jak uniknąć przewiercenia rurek w ogrzewaniu podłogowym podczas prac na poddaszu? Chodzi o montaż profili na posadzce w celu wykonania ścian kolankowych. Rurki mamy gęsto rozłożone. Jest na to jakiś sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 08.04.2018 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Lepiej nie ryzykuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.04.2018 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Nie wiercić głębiej niż 4cm. Zostaje pół centymetra zapasu. O ile jastrych cementowy i zgodny z zasadami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 08.04.2018 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 włącz ogrzewanie i kamerka termowizyjna wszystko widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.04.2018 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Stawiałem ściany na podłogówce - kleiłem cegły pełne na nie profil dolny -cegła schowana w ścianie nie widoczna, nie pamietam czy ją przycinali na szerokość czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 09.04.2018 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Opcjonalnie, dolny profil można przykleić do wylewki na klej do parkietu - będzie trzymał lepiej niż zaprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weasel123 09.04.2018 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 (edytowane) Zamiast używać kołków zrób tak: 1. pręt gwintowany fi 8 lub 6 potnij na krótkie kawałki ok 4-5 cm2. w posadzce wiercisz powoli bez udaru a jak idzie to na lewych obrotach (może być wkrętarką) na głębokość 2cm wiertłem 12, co chwilę sprawdzając na wszelki wypadek czy coś nie widać bo np rurka wstała przy wylewaniu.3. wklejasz pręty z pkt 1 na kotwę chemiczną 4. jak się trochę miniesz z otworami to poprawiasz otwory w profilu GK i przykręcasz wszystko nakrętką z podkładką Sprawdzone w praktyce i pancerne. Jak to miksokret to 1 dziura zajmuje 3 minuty powolnego wiercenia.Wiertło najlepiej tępe i oczywiście do betonu.Trzeba tylko pamiętać żeby odpylić te otwory odkurzaczem zanim wkleisz pręty, a same pręty po ucięciu trzeba przyszlifować na końcu i sprawdzić czy nakrętka przejdzie - po wklejeniu już będzie trudniej to poprawić.Kotwę do lodówki na jakiś czas przed użyciem bo jak ciepła to masz minutę na wklejenie i potem wiąże. Edytowane 9 Kwietnia 2018 przez weasel123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weasel123 09.04.2018 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 (edytowane) Nie wiercić głębiej niż 4cm. Zostaje pół centymetra zapasu. O ile jastrych cementowy i zgodny z zasadami. Ja bym sie przy takich operacjach nie kierował oklepanym na tym forum stwierdzeniem "zgodny z zasadami" bo potem masz problem. Ja np na piętrze całkowitej grubości posadzki mam 5 cm, z czego odchodzi jeszcze średnica rurki, więc te 4 cm to by był już smutek... Edytowane 9 Kwietnia 2018 przez weasel123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weasel123 09.04.2018 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Stawiałem ściany na podłogówce - kleiłem cegły pełne na nie profil dolny -cegła schowana w ścianie nie widoczna, nie pamietam czy ją przycinali na szerokość czy nie. jak ściana gruba to OK, jak chcesz np z profila 50mm żeby nie było widać cegły to już lipa, taka cienka cegła pęka jak wkręca się kołek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts