młotek 30.04.2018 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Znaczy się, wszelkie więżby co mają stać choć kilka lat muszą mieć te znaczki? I te deklaracje według standardów EN 14081-1:2005+A1:2011, czy nowszych? Bo ja w kropce jestem. Tyle dachów stoi. Nawet i setki lat mają. A nie dojrzałem na nich unijnych znaczków ani pieczątek CE. Ludzie nie dajcie sie zwariować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.04.2018 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 ...nie ma co przepłacać... Co znaczy "przepłacać"? Masz wbudować drewno certyfikowane a nie budowlane. To nie jest żadne przepłacanie, to jest zapłata za certyfikowaną jakość. Jak przykryjesz drewno folią to z pewnością nie wyschnie a zbutwieje. Nad sztaplem należy wykonać przewiewny daszek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekgmail 03.05.2018 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 Tak zgadza się, mam w planie pokrycie całości grubszą folią w ten sposób by był zapewnione przewiew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 08.05.2018 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 Potrzebuję się skonsultować, docelowa oferta drewno na więźbę - krokwie łaty kontrłaty, suszone strugane, końcówki krokiew rzeźbione na wzór, więźba prefabrykowana. Łącznie 8,2 m3 drzewa cena za to 21 tys. Czy to nie za drogo? W tym jest wszystko do złożenia jak puzle. Bez blachy i pokrycia. Chciałem zostawić widoczne krokwie ale według Pana kod którego mam ofertę tyle to się ceni. Można oczywiście obić krokwie od dołu deską w docelowo widocznym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 08.05.2018 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 (edytowane) u nas na dachu już z 100 lat drewno niecertyfikowane a pewnie jeszcze 2 tyle wytrzyma IMO dobre drzewo z dobrego tartaku na więźbę niech tartak sprawdzi przy tobie miernikiem i tyle już kupę lat ludzie tak robią bez żadnych certyfikatów i dachy trzymają po 20 lat i nic nie butwieje nie gnije ważne żeby dobrze wysuszone Edytowane 8 Maja 2018 przez creative_21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 09.05.2018 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 sto lat temu drewnem zajmowali się rzemieślnicy z prawdziwego zdarzenia , wiedzieli kiedy drzewo wyciąć , jak je sezonować i która część drewna do czego się nadaje . Koszt tamtego drewna był bardzo wysoki - tak samo jak dzisiaj tylko drewna najwyższej jakości . Dzisiaj dla tartaku liczy się przerób a dla nas cena , więc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 09.05.2018 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Więc tak czy siak muszę zrezygnować z widocznych krokiew itp. Kupić więźbę "taką jak większość" budujących i tyle . Nie stać mnie na takie cuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 09.05.2018 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 No wiesz taka gotowa więźba to prócz drewna duży nakład pracy , plusem jest że montaż powinien być tani - chyba że ta cena to z montażem ? Ja polecam dachy z wiązarów lub belek dwuteowych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 09.05.2018 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Cena bez montażu, gość poleca składać samemu ( ponoć tak mi to wszystko przygotuje że wszystko samo się składa jak puzzle). A że drogo, cóż o faktach się nie dyskutuje, każdy chce z czegoś żyć, jednego stać drugiego nie i trzeba to przełknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.05.2018 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Nie ma takiego pojęcia, że kogoś nie stać aby budować zgodnie z przepisami. Ja go nie stać to nie buduje. Kolejny raz zapytam czy jak ktoś leje fundamenty to dzisiaj sypie do betonu gruz czy kamienie bo go nie stać na czysty beton? Czy jak ma w projekcie betom np. B20 to zastosuje B10 bo go nie stać? Należy stosować drewno certyfikowane. Jak kierownik budowy dopuści nie certyfikowane to bierze to na własną d... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 09.05.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 i masę bierze to na własną d... i dachy już stoją po 20 lat i będą jeszcze po 200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.05.2018 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Nie ma takiego pojęcia, że kogoś nie stać aby budować zgodnie z przepisami. Ja go nie stać to nie buduje. I mieszka w przedwojennym, rozpadającym się domku? Przepisy są bezsensowne, bo uniemożliwiają upgrade warunków życia o 500%, domagają się od razu 2000%. Kolejny raz zapytam czy jak ktoś leje fundamenty to dzisiaj sypie do betonu gruz czy kamienie bo go nie stać na czysty beton? To nie wiesz, że beton to w dużej mierze kamienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.05.2018 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 ... będą jeszcze po 200 Tak, to co piszesz jest śmiechu warte. Pisz o tym na czym się znasz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.05.2018 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 To nie wiesz, że beton to w dużej mierze kamienie? Po pierwsze kamienie o odpowiedniej ściśle dobranej frakcji i w odpowiedniej proporcji (potocznie zwane żwirem i do tego płukanym). Po drugie kamienie o o określonej frakcji to nie gruz. Po trzecie nie ja ustalam normy i przepisy. Po czwarte czemu kwestionowane jest stosowanie certyfikowanego drewna a nie innych materiałów? Po piąte a jakie to oszczędności w stosunku do kosztów domu? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 09.05.2018 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Tak, to co piszesz jest śmiechu warte. Pisz o tym na czym się znasz. Pozdrawiam. piszę z życia wzięte ... myślisz że 100% domów które powstaje ma certyfikowane drewno ? w mojej okolicy powstało ze 200 domów jak ze 2 będą miały z tymi znaczkami CE to będzie dobrze nie żebym nie był za tym ale po prostu jak ktoś ma zapłacić 20-40% więcej to cóż... a dach wytrzyma tyle samo dużo rzeczy się kwestionuje nie tylko drzewo na więźbę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.05.2018 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Po pierwsze kamienie o odpowiedniej ściśle dobranej frakcji O takiej, jak sobie wymyśli betoniarnia i jeszcze jest to ich tajemnica. Więc skąd wiesz, jaką i że ściśle dobrana frakcja? Po drugie kamienie o o określonej frakcji to nie gruz. Znasz jakiś przepis zabraniający betoniarni używania gruzu? Po trzecie nie ja ustalam normy i przepisy. Jesteś "tylko" ich adwokatem. Pewnie w tej branży też przydałaby się "deregulacja". Po czwarte czemu kwestionowane jest stosowanie certyfikowanego drewna a nie innych materiałów? Bo wypowiadam się w wątku o więźbie. Mam tutaj kwestionować wymogi co do EP? Co do certyfikatu dla betonu? Popytaj klientów, ilu z nich ma certyfikat na beton konstrukcyjny. Po piąte a jakie to oszczędności w stosunku do kosztów domu? W czym? W więźbie certyfikowanej? Nie wiem. Nikt mi nie chciał sprzedać więźby z certyfikatem. Więc to nie była kwestia "za ile" tylko "czy" ewentualnie "kiedy" znajdę kogoś, kto mi sprzeda. Dasz namiary na jakieś tartaki co sprzedają certyfikowane drewno? Z ciekawości zapytam o wycenę, termin realizacji i koszt dostawy do mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 09.05.2018 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 A co mi się stanie z tym dachem jak będę miał drewno bez certyfikatu ? Mam strop wylany nad poddaszem, dach mi się może zawalić i co ? I w sumie nic. Ci którzy mają nad głową belki, płatwy, krokwie, KG, OSB to fakt drewno nie sprawdzone może mieć poważne skutki podczas wieloletniej eksploatacji. Ale szczerze mówiąc nie słyszałem żeby się komuś takie coś stało, w sensie dach na głowę zawalił. Konstrukcja chyba jest tak zaprojektowana że nawet ileś słabych elementów nie powinno spowodować katastrofy budowlanej ... hm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.05.2018 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 A co mi się stanie z tym dachem jak będę miał drewno bez certyfikatu ? Jak bierzesz drewno o parametrach teoretycznie jak to z certyfikatem - to ze świecą szukać różnic innych, niż brak oznaczeń. Jak bierzesz drewno jakie zazwyczaj sprzedają tartaki - mokre, to kilka % "odparuje". Więc kupując mokre drewno kupujesz go kilka % mniej, niż gdyby było suche. Murłaty ubyło mi z pół centymetra w każdą stronę i pewnie jestem jednym z nielicznych, co dokręcili nakrętki na kotwach (sporo poszło leciutko, samymi palcami). Do tego ryzykujesz (zwłaszcza nie znając się) że będą to wycinki ze słabszej części pnia czy z gorszego egzemplarza. Jak przy wszystkim - jak ktoś się pod czymś podpisuje, to jest spora szansa, że parametry są prawdziwe. Nie ma 100% pewności, ale niewiele mniej. A jak ktoś się nie podpisuje, to możesz kupić coś, co jest równie dobre - ale jak się nie znasz, to szanse na to są niewielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 09.05.2018 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 (edytowane) Dasz namiary na jakieś tartaki co sprzedają certyfikowane drewno? Z ciekawości zapytam o wycenę, termin realizacji i koszt dostawy do mnie. Zanim się zdecydowałem na drewno z własnego lasu zadzwoniłem do 5 okolicznych składów drewna z prośbą o wycene więźby. Nigdzie nie mieli drewna certyfikowanego... Edytowane 9 Maja 2018 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.05.2018 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Zanim się zdecydowałem na drewno z własnego lasu zadzwoniłem do 5 okolicznych składów drewna z prośbą o wycene więźby. Nigdzie nie mieli drewna certyfikowanego... U mnie podobnie. Ale może to ta sama okolica i gdzie indziej wygląda to inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts