Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór ogrzewania elektrycznego

Undertakerthe

Recommended Posts

Witam posiadam małe 32m mieszkanie poddaszowe(łazienka, kuchnia i 1 pomieszczenie pod skosem i jeden 19m pokój, wysokość mieszkania to 2m) które trzeba wyremontować. Problem jest z wyborem ogrzewania. Odpada z węgiel, odpada gaz (administracja nie pozwala na montaż ogrzewania gazowego ze względu na niski komin), zostaje więc prąd. I tutaj zaczynają się schody. Piec akumulacyjny ze względu na rozmiar i ciężar odpada, zostają więc grzejniki elektryczne oraz ogrzewanie podczerwienią. Dom jest dobrze izolowany ze strony dachu(wołna skalna), jest wykonane nowe ocieplenie zewnętrzne i grzane jest z każdej innej strony (inne mieszkania) Który sposób byłby lepszy? Edytowane przez Undertakerthe

Dobrze izolowany to znaczy jak? Dla jednego to oznacza 20cm wełny między krokwie, dla innego 40cm piany natryskowo.

Najtaniej wyjdzie klima - tylko wybierz taką, co nie traci za dużo mocy przy mrozach (z tanich np. Gree Lomo Luxury może być - Lomo Economic odpada)

Drugi sezon z Lomo Economic i obrabia niemalże cały dom...

Jak daje sobie radę w mrozy, to musisz mieć prawie 2x mocniejszy model, niż gdybyś wybrał Luxury.

Lomo Economic ma jakieś 65% nominalnej mocy przy -10* i 5m przewodów.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=405099

Lomo Luxury jakieś 90% nominalnej przy -10* i 4m przewodów.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=405100

Też mam Econo - ale gdyby to miało być jedyne źródło ciepła, to bym kupił Luxury. Economic ma mi chłodzić i dogrzewać w okresach przejściowych, gdy nie będę chciał jeszcze odpalać podłogówki i nie będzie mi się chciało palić w kozie.

Hmm, nie wiem, czy aż 2x większy (stopka), średnia ze stycznia to 400W/h, z lutego 450W/h, a z marca 370W/h, Myślę, że model niżej Economy też dałby radę, bo mój model często pracuje on-off. Ale jeśli miałbym kupować drugi raz, to faktycznie wybrałbym albo Luxury albo całkiem inną firmę, aby tylko schodził z poborem jak najniżej. W każdym razie do autora wątku, jeśli tylko jest możliwość to zakładałbym klimę.

Dobrze izolowany to znaczy jak? Dla jednego to oznacza 20cm wełny między krokwie, dla innego 40cm piany natryskowo.

Najtaniej wyjdzie klima - tylko wybierz taką, co nie traci za dużo mocy przy mrozach (z tanich np. Gree Lomo Luxury może być - Lomo Economic odpada)

Wełna skalna. Klimatyzatory z tego co słyszałem grzeją sprawnie do ok -15 i potem klops, więc dla miejsca położonego u podnóża gór sowich gdzie w zimę lekko powyżej -20 chyba byłoby to mądre rozwiązanie jako dodatkowe a nie główne źródło ciepła. Czy się mylę w tym wypadku?

Średnia nic nie mówi o tym, czy marzłeś w mroźne dni czy noce, ani czy odpalałeś konwektory.

Odpalany był jeden konwektor w sypialni tylko na noc (22-6) aby temp. podnieść do 22,5-22,8*, a i tak chodził max na 50%. Część dzienna domu między 21-22*, ja nie marzłem, pozostałe 2 sypialnie 20-20,5* (nie dogrzewane wyżej bo i po co skoro stoją puste).

@Undertakerthe.

Na 32 m2 wystarczy 1,5kW mocy grzewczej w duże mrozy. Jeśli będzie mieszkała tylko jedna osoba, to swoim ciałem odda ciepła 300W. Klimatyzator świetnie się sprawdzi również w upały. Niestety nie jest niesłyszalny, więc dodatkowy elektryczny grzejnik konwekcyjny 1000W na noc się przyda.

Pozdrawiam

Cezary

cezary.pl

Trochę masz racji że na 32 m2 wystarczy 1,5 kw , ale lepiej dać więcej , wtedy klma będzie pracować z niższą mocą i będzie cichsza , nie mówiąc że też większą sprawnozzść osiągnie

Jeżeli 1,5kW będzie potrzebne w największe mrozy, to przez lwią część sezonu będzie chodziła na minimum mocy i będzie się wyłączała i będzie miała daleki od optymalnego COP. Dołożenie mocy tylko pogorszy COP, bo na min i max jest najmniejszy.

Jeżeli 1,5kW będzie potrzebne w największe mrozy, to przez lwią część sezonu będzie chodziła na minimum mocy i będzie się wyłączała i będzie miała daleki od optymalnego COP. Dołożenie mocy tylko pogorszy COP, bo na min i max jest najmniejszy.

Ale wtedy kiedy się wyłącza jest tak ciepła ,że COP jest i tak b.wysoki . A moc maxymalna pojawi się rzadziej bo temperatura im niższa tym rzadziej występuje .

Ale wtedy kiedy się wyłącza jest tak ciepła ,że COP jest i tak b.wysoki . A moc maxymalna pojawi się rzadziej bo temperatura im niższa tym rzadziej występuje .

Nie warto przewymiarowywać, bo przy -5* - +5*(a to wiele godzin w sezonie) będzie chodziła niższym COPem, niż mogłaby, gdyby była dobrze dobrana. A i w mrozy nie wykorzysta pełnej mocy - i co z tego, że wtedy będzie chodziła z lepszym COP, skoro to kilkanaście czy dwadzieścia kilka godzin w sezonie.

Nie warto przewymiarowywać, bo przy -5* - +5*(a to wiele godzin w sezonie) będzie chodziła niższym COPem, niż mogłaby, gdyby była dobrze dobrana. A i w mrozy nie wykorzysta pełnej mocy - i co z tego, że wtedy będzie chodziła z lepszym COP, skoro to kilkanaście czy dwadzieścia kilka godzin w sezonie.

Oczywiście że warto , dobra 2,5 kw klima może zejść w tych warunkach do 300-500 watt mocy grzewczej przy poborze energii 60-90 wat .

Oczywiście że warto , dobra 2,5 kw klima może zejść w tych warunkach do 300-500 watt mocy grzewczej przy poborze energii 60-90 wat .

A konkretnie to jaki model 2,5kW potrafi brać tylko 60-90W z pracującą sprężarką (czyli pompująca ciepło, a nie tylko robiąca za wentylator)?

W zasadzie każdy z serii PRESTIGE , firma bez znaczenia

A tak konkretnie, razem ze źródłem tej informacji?

Nominal Heating Capacity (min - max) kW 2.3 (0.6 - 4.8) 3.2 (0.6 - 5.8)

Nominal heating power input (min - max) kW 0.375 (0.065 - 1.620) 0.570 (0.065 - 2.250)

Heating capacity Nominal (Min - Max) kW 2.80 (0.70 - 4.00) 3.40 (0.80 - 5.00)

Power input heating Nominal (Min - Max) kW 0.625 (0.180 - 1.000) 0.720 (0.190 - 1.270)

To konkretnie która potrafi grzać tylko 300W i brać tylko 60W?