carollaaa 08.04.2018 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Witam, mam bardzo nieustawną łazienkę. Pierwotne były to dwa pomieszczenia (kibelek i łazienko-kuchnia), które zostały połączone w jedno. Początkowo stwierdziłam, że najlepszym wyjściem będzie zamontowanie toalety jak najbliżej pionu (pomarańczowe kółko), czyli w tym przypadku na kominie (zdjęcie nr 1). Trochę czytałam i wiem, że montują także w większych odległościach, co podkusiło mnie do tego, żeby przenieść toaletę na drugą stronę pomieszczenia (zdjęcie nr 2). Zastanawiam się, czy usytuowanie w tym miejscu toalety będzie ok ze względu na konieczność zawrotki o 180 stopni i odległość do pionu - 2m. Wiem też, że byłabym w stanie przy pionie schować całą rurę w podłodze (obecnie jest tam dziura). Jakkolwiek by się zamontowało toaletę, zawsze będą jakieś zakręty. Czy ktoś mialby jakąś radę lub pomysł co do tej nieszczęsnej łazienki i toalety? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 08.04.2018 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Jesli od muszli uda się zachować spadek od 2% do 5% (2 do 5cm na metrze) do pionu kanalizacyjnego, to foto nr 2 jest sensowniejszym rozwiązaniem. Do spadku liczysz tylko to co schowasz pod podłogą, odcinek w stelażu idzie na straty przy takim ustawieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 09.04.2018 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 To nie tak do końca bo jeżeli przestawimy kibelek w odległości 2m od pionu to sam spadek już nie wystarczy. Powinno się albo zwiększyć średnicę rury czyli za fi 100 na 160 lub podłączyć do odpowietrzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 09.04.2018 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Jak zwiększy na fi160, to faktycznie obejdzie się bez napowietrzania. Za muszlą w stelażu jest dławica fi 90, więc gdy dalej zamontujesz fi 160 (przekrój ponad 3 razy większy) to zrzutem z muszli nie wypełnisz światła rury. Oczywiście przy zachowaniu rozsądnego spadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carollaaa 09.04.2018 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 W przypadku oddalenia toalety o te 2 m od pionu nie obejdzie się bez dodatkowej wylewki, żeby schować rurę. Obawiam się trochę o strop, czy to wytrzyma. Jak w takim razie zrobić to napowietrzanie, gdybym nie chciała zwiększać średnicy rury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 09.04.2018 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 W narożniku stelaża i ścian trzeba zrobić jeszcze jeden pion 110 (teoretycznie i zgodnie ze sztuką). Choć może i 75 wystarczy? Tu nie jest wymagany ciąg dla wywiewu (to złatwia głowny pion), tu trzeba tylko napowietrzyć ten 2metrowy odcinek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carollaaa 09.04.2018 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 W takim razie chyba łatwiej dać po prostu rurę z większą średnicą. Gdzie ten dodatkowy pion powinien mieć ujście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts