big_ba7 09.04.2018 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Dzień dobry, dom 230 m2, dobrze ocieplony, rok budowy 2004. Rodzina 2+1 z raczej większym niż umiarkowanym zużyciem wody( średnio 4 długie prysznice dziennie). W sumie to nieistotne ale podaję. Sprawa wygląda tak. Do tej pory grzeję CO i CWU za pomocą kotła Stąporków Aqua duo 20kW.Poza sezonem grzewczym, kocioł na potrzeby tylko CWU zużywa mniej więcej 1 zasobnik (120 kg) ekogroszku na około 3 tygodnie (tryb lato w sterowniku). Stwierdziłem, że nie mam sił/chęci również w lecie dźwigać węgla, czyścić pieca itd.Rozważam dwie opcje: 1. Pompa ciepła tylko do CWU, z wężownicą do podłączenia kotła na ekogroszek. 2. Grzałka elektryczna, zamontowana w zasobniku CWU, który jest podłączony do kotła węglowego. (zasobnik 150L) Muszę nadmienić, że posiadam instalację fotowoltaiczną, 3.5 kWp (wkrótce 4.5 kWp). Jeżeli chodzi o wybór priorytetem jest: 1. wygoda/bezobsługowość2. ekonomia, współpraca z instalacją fotowoltaiczną (chodzi o możliwość sterowania czasem pracy) Co sądzicie i co polecilibyście?W przypadku pompy ciepła będę wdzięczny za wskazanie konkretnych modeli. Zasobnik w pompie ciepła chciałbym 250-300 litrów. pozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 09.04.2018 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 https://www.atlantic-polska.pl/termodynamiczny/explorer-coil/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 09.04.2018 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Pomyśl o kompakcie Daikin.2 wejścia do współpracy z instalacja PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.04.2018 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Licząc 100l dziennie wody ogrzanej o 45* i 60gr/kWh kosztowałoby Cię poza sezonem grzewczym jakieś 500zł przy grzaniu grzałką.PC pewnie ze 200zł.Oszczędzasz co roku 300zł.Sprawdź warunki gwarancji, czy nie wydasz tyle co roku na przegląd. Nawet, jeżeli nie trzeba przeglądów dla gwarancji, to i tak zapewne dokona żywota albo będzie wymagała kosztownej naprawy zanim sie zwróci. Nawet jakiś najtańszy Nuos się nie opłaci. A to przy założeniach najbardziej korzystnych dla PC. Im więcej prądu użyjesz własnego, tym gorsza opłacalność PC. A jak wybierzesz taryfę G12(x) i będziesz grzał w taniej strefie po 35gr (albo i taniej) to jeszcze bardziej PC przegrywa. Wybierz grzałkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.04.2018 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 3,5 kWp fotowoltaiki i zastanawianie się czym grzać CWU po za sezonem grzewczym.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.04.2018 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Dzień dobry, dom 230 m2, dobrze ocieplony, rok budowy 2004. Rodzina 2+1 z raczej większym niż umiarkowanym zużyciem wody( średnio 4 długie prysznice dziennie). W sumie to nieistotne ale podaję. Sprawa wygląda tak. Do tej pory grzeję CO i CWU za pomocą kotła Stąporków Aqua duo 20kW. Poza sezonem grzewczym, kocioł na potrzeby tylko CWU zużywa mniej więcej 1 zasobnik (120 kg) ekogroszku na około 3 tygodnie (tryb lato w sterowniku). Stwierdziłem, że nie mam sił/chęci również w lecie dźwigać węgla, czyścić pieca itd. Rozważam dwie opcje: 1. Pompa ciepła tylko do CWU, z wężownicą do podłączenia kotła na ekogroszek. 2. Grzałka elektryczna, zamontowana w zasobniku CWU, który jest podłączony do kotła węglowego. (zasobnik 150L) Muszę nadmienić, że posiadam instalację fotowoltaiczną, 3.5 kWp (wkrótce 4.5 kWp). Jeżeli chodzi o wybór priorytetem jest: 1. wygoda/bezobsługowość 2. ekonomia, współpraca z instalacją fotowoltaiczną (chodzi o możliwość sterowania czasem pracy) Co sądzicie i co polecilibyście? W przypadku pompy ciepła będę wdzięczny za wskazanie konkretnych modeli. Zasobnik w pompie ciepła chciałbym 250-300 litrów. pozdrawiam Bartek Bez sensu pompa ciepła tylko do cwu,nawet głupota. Przychodzisz na G12W,kupujesz zasobnik 200l z grzałka i grzejesz tanio w inwestycji i eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 09.04.2018 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 grzałka. przy czterech prysznicach na dobę pompa ciepła to dobry wybór dla handlarza, nie dla Ciebie. poza tym jesteś kolejnym przykładem na to, jak paliwa stałe są drogie i uciążliwe. spalasz na CWU dziennie 10 kg węgla? przecież to około 70 kWh czystej energii. Twój kocioł musi mieć fatalną sprawność, bo wykorzystujesz z tego pewnie maksymalnie 10 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 09.04.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 grzałka. przy czterech prysznicach na dobę pompa ciepła to dobry wybór dla handlarza, nie dla Ciebie. poza tym jesteś kolejnym przykładem na to, jak paliwa stałe są drogie i uciążliwe. spalasz na CWU dziennie 10 kg węgla? przecież to około 70 kWh czystej energii. Twój kocioł musi mieć fatalną sprawność, bo wykorzystujesz z tego pewnie maksymalnie 10 kWh. przy eko groszku podtrzymanie ciepła to takie zużycie, kiedyś myślałem że pelet z rozpalaniem będzie lepszy na CWU, ale czas napierw rozgrzania pieca a potem bojlera zżera podobne ilości paliwa. Czyli też nie wiele lepiej. Jak ma być pompa ciepła tylko do CWU to czasem duży zbiornik + grzałka ok. Ale jak ma być pompa do ogrzewania domu to wtedy opcja CWU jest już tanim dodatkiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 09.04.2018 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Ale jak ma być pompa do ogrzewania domu to wtedy opcja CWU jest już tanim dodatkiem . generalnie jak nie ma gazu, to nie ma co się zastanawiać - najlepszym rozwiązaniem jest pompa ciepła. wtedy jest tanio CO i CWU w każdym typowym domu (oczywiście, jeśli instalacja jest OK, a nie wysokotemperaturowa pod kopciucha). niestety większość inwestorów najpierw kupuje kocioł na paliwo stałe, bo miało być tanio, potem orientuje się że nie dość że drogo, to jeszcze bardzo obsługowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 09.04.2018 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Dzień dobry, dom 230 m2, dobrze ocieplony, rok budowy 2004. Rodzina 2+1 z raczej większym niż umiarkowanym zużyciem wody( średnio 4 długie prysznice dziennie). W sumie to nieistotne ale podaję. Sprawa wygląda tak. Do tej pory grzeję CO i CWU za pomocą kotła Stąporków Aqua duo 20kW. Poza sezonem grzewczym, kocioł na potrzeby tylko CWU zużywa mniej więcej 1 zasobnik (120 kg) ekogroszku na około 3 tygodnie (tryb lato w sterowniku). Stwierdziłem, że nie mam sił/chęci również w lecie dźwigać węgla, czyścić pieca itd. Rozważam dwie opcje: 1. Pompa ciepła tylko do CWU, z wężownicą do podłączenia kotła na ekogroszek. 2. Grzałka elektryczna, zamontowana w zasobniku CWU, który jest podłączony do kotła węglowego. (zasobnik 150L) Muszę nadmienić, że posiadam instalację fotowoltaiczną, 3.5 kWp (wkrótce 4.5 kWp). Jeżeli chodzi o wybór priorytetem jest: 1. wygoda/bezobsługowość 2. ekonomia, współpraca z instalacją fotowoltaiczną (chodzi o możliwość sterowania czasem pracy) Co sądzicie i co polecilibyście? W przypadku pompy ciepła będę wdzięczny za wskazanie konkretnych modeli. Zasobnik w pompie ciepła chciałbym 250-300 litrów. pozdrawiam Bartek Hej, podobnie jak Ty - najpierw zacząłem myśleć tylko o PC do CWU. A kiedy zacząlęm czytać o PC-wtedy pojawiły się i wnioski... Na dzisiaj jestem praktycznie już po trzeciej zimie na PC w domu ( nawet w firmie postawiłem na PC). A co doradzić ?Ja mam akurat same Panasy-ale to nie wiele znaczy w tym momencie ,mogę doradzić sposób doboru : -COP-y potwierdzone wg danej normy -moc przy najniższych temp -renomę i jakość podzespołów -serwis i koszt części zamiennych -cena W tym roku ponownie będę dobierał PC do kolejnego obiektu - i zrobię to wg w/w pkt (wygra najlepszy ) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts