Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Jeśli to coś przed wejściem to oszklony ganek to raczej wersja w której nie wystaje częściowo spod dachu czyli jestem za B. Popracowałabym nad salonem bo masz tam duże okno które oświetla akurat głównie zwężoną część stołową i jest widoczne tylko częściowo od wejścia z holu. Hol przy wejściu ma nieregularny kształt - z jednej strony róg gabinetu, z drugiej skos spiżarni. Narysowałam przykładową propozycję z dwoma skośnymi ścianami (45o) - opcjonalnie w ścianie spiżarni wnęka na szafę, drzwi do spiżarni i trójkątne siedzisko lub szafkę. Małą łazienkę zwęziłam do ok.160cm.

hol.jpg

• 1 month później...
  • 1 year później...

Ach od zadania pytania minęło trochę czasu , zmieniła się powierzchnia domu 155m2

Przeznaczone własne środki 500

Na całość planujemy 600

Jak będzie potrzeba to resztę środków z kredytu?

Podtrzymujemy pytanie dotyczące przeszkleń,

Edytowane przez Wiktor1111

• 2 weeks później...
Ach od zadania pytania minęło trochę czasu , zmieniła się powierzchnia domu 155m2

Przeznaczone własne środki 500

Na całość planujemy 600

Jak będzie potrzeba to resztę środków z kredytu?

Podtrzymujemy pytanie dotyczące przeszkleń,

600-700 brzmi realnie, w zależności od wkładu pracy i oszczędności.

Elewacja i wnętrze podobają mi się bardziej przy przeszkleniach 60%. Ale ja jestem bardzo światłolubna.

sandwitch ,dziękuje

Powierzchni okien nie zmniejszamy

Korekta - okien w salonie

Koszty - na pewno szaleć nie będziemy

Usytuowanie domu na działce

-dom przesunięty o trzy metry do północy

b1726ef075ea93a1med.jpg

Działka niezabudowana od południowego wschodu

Analiza działki, sąsiedztwa

Działka niezabudowana, która ma wpływ na lokalizacje naszego domu zacienienie, po rozmowie z właścicielem mamy ustalenia, że pomieszczenia śmietnik i domek narzędziowy będą w granicy , starostwo ok

Domu sąsiada ,zastanawia się czy parter a może piętrowy?

Planuje postawić dom 12-14m od granicy, ale jak by zmienił zdanie to może pojawić się 4m

Budynek piętrowy wysokość 9m w opcji od granicy 4m

Cień w/w budynku 22-12-2020 o 9: 00 sięga

5d4f611cbb5811famed.jpg

Możemy przybliżyć się do granicy północnej

- przekraczając jeszcze 2m

-mamy cień w oknie w jadalni, który jest generowany w zimę przez drzewa iglaste, dwa metry przed są drzewa liściaste w lato będzie trochę zacienia a zimo będzie więcej słońca

-przybliżając się z domem do północnej granicy mamy wiosno muszki, na wschodzie jest staw w odległości 70m od działki, sąsiedzi od południowego

zachodu i północnego zachodu mają drzewa i dzikie ogrody a dla meszek to świetne miejsce