błękitny rycerzyk 09.04.2018 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Witam, przymierzam się do budowy domku szkieletowego o powierzchni 55m2, będą w nim mieszkały max 2 osoby. Finalnie zapotrzebowanie energetyczne ma wynosić ok 75 kwh/rok. Moje pytanie jest takie: jaki system ogrzewania będzie najrozsądniejszy dla takiego domku. Dodam, ze na miejscu nie ma gazociągu... Jesli takie pytanie już padło, to przepraszam za zasmiecanie forum, jestem tu po raz pierwszy i jeszcze nie bardzo się rozeznaję w tematyce.Pozdrawiam, Agnieszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid_dawid 14.04.2018 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 Wydaje mi się, że przy takim zapotrzebowaniu na ciepło wystarczy żarówka 20W. Więc system ogrzewania jest zbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.04.2018 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 To zapotrzebowanie, to EUco+w? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 15.04.2018 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 Witam, przymierzam się do budowy domku szkieletowego o powierzchni 55m2, będą w nim mieszkały max 2 osoby. Finalnie zapotrzebowanie energetyczne ma wynosić ok 75 kwh/rok. Moje pytanie jest takie: jaki system ogrzewania będzie najrozsądniejszy dla takiego domku. Dodam, ze na miejscu nie ma gazociągu... Jesli takie pytanie już padło, to przepraszam za zasmiecanie forum, jestem tu po raz pierwszy i jeszcze nie bardzo się rozeznaję w tematyce. Pozdrawiam, Agnieszka. I bardzo dobrze że nie ma gazu. Najrozsądniejsze ogrzewanie elektryczne konwektorami elektrycznymi bez żadnych układów wodnych ewentualnie podłogówka kablowa w wylewce akumulacyjna ale to na pewno na parterze i na pewno w kuchni i łazience. Do cuw polecam PC powietrzną jeżeli jest kanalizacja lub POŚ, jeżeli szambo to bojler 100 l spokojnie wystarczy. Co do tego wyliczonego zapotrzebowania to się nie przejmuj to są wyniki sorry za kolokwializm z dupy. U mnie zapotrzebowanie jest identyczne dom mam drewniany i mieszkam w nim już 14 lat ale zużycie energii na cele grzewcze wynosi od 38 do 50 Kwh według faktur tych planowanych 75 NIGDY nie osiągnąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 15.04.2018 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 To zapotrzebowanie, to EUco+w? A kto i po co montuje centralny układ ogrzewania w takim domu ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 15.04.2018 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 Gawel wyjaśnił Ci prawie wszystko, ogrzewanie elektryczne jest najmądrzejszą opcją, planuj tak by było miejsce na dachu na panele fotowoltaiczne i nie żałuj kasy na ocieplenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
błękitny rycerzyk 15.04.2018 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 miało być, 70kwh/m2 na rok Ale dzięki za odpowiedż, you made my day Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
błękitny rycerzyk 15.04.2018 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 Dzięki za odpowiedź, własnie brałam pod uwagę gaz albo ogrzewanie elektryczne. Co do elektryki mam troche obaw, czy nie pojde z torbami, ale może nie będzie tak źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 24.04.2018 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 warto też pomyśleć o pompie ciepła jako ogrzewaniu. Również można podpiąć taką pompę do paneli na dachu i jest wygoda i oszczędność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 27.04.2018 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Masz dwa rozwiązania. 1. Ogrzewanie elektryczne za ok 8k plus 16 paneli PV 5kWp za 20k i ogrzewanie masz za cenę opłat stałych za podłączenie do prądu. Pytanie jest czy masz gdzie zainstalować te 16 paneli PV dla rozwiązania #1. Tylko co wtedy jak w zimie większość dni jest pochmurnych ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 08.05.2018 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 Witam, Przy takim zapotrzebowaniu na energię może Pani zastanowić się nad powietrzną pompą ciepła lub gazowym kotłem kondensacyjnym zasilanym ze zbiornika LPG. Obydwa rozwiązania są bardzo komfortowe w użytkowaniu oraz jednoczenie mogą służyć do wytworzenia ciepłej wody użytkowej. W sprawie doboru odpowiedniego rozwiązania, jego wyceny oraz montażu zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów naszej marki. Ich wyszukiwarkę w zależności od regionu można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem marki pod numerem infolinii: 801 777 008. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts