pecet0 11.04.2018 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Witam, Startowałem w jednym projekcie gdzie miała być poma ciepła 6KW gruntowa z odwiertami pionowymi + zasobnik do co 300L i podgrzewacz do cwu 300L.Niestety ceny nie były odpowiednio dostosowane do dzisiejszych realiów i muszę z czegoś zrezygnować aby projekt nie przepadł. Dom 78 m2 powierzchni użytkowej100 % podłogówkaOcieplenie styropian 20 cm w podłogach i na ścianie, sufit 30 cm wełny.Taryfa G12W, wszystko w domu na prąd.mieszkańcy: 2 dorosłych + dziecko Proszę o informację jaki zestaw będzie lepszy:- Pompa ciepła gruntowa + zasobnik do CO 300Lczy- Pompa ciepła gruntowa + podgrzewacz do CWU 300l? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 11.04.2018 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 taki mały dom i pompa gruntowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.04.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Dom 78 m2 powierzchni użytkowej 100 % podłogówka Ocieplenie styropian 20 cm w podłogach i na ścianie, sufit 30 cm wełny. Taryfa G12W, wszystko w domu na prąd. Jakie dokładnie OZC? PC pewnie ze 20 lat będzie się zwracała - więc pewnie szybciej się rozpadnie albo będzie wymagała kosztownych napraw. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=410953 Jak już masz instalację wodną, to chyba najlepiej kocioł elektryczny do CO i osobno bojler z grzałką do CWU. Bo zasobnik z wężownicą wyjdzie drożej, i niepotrzebnie skomplikuje układ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 12.04.2018 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2018 Zbiornik zintegrowany 180l, temperatury górze i na dole zbiornika w ostatniej dobie na wykresie. Do kranów leci ta cieplejsza. Wody nie brakuje. Pompa 10kW wpięta bezpośrednio w podłogówke bez żadnego bufora. Powierzchnia podłogówki ok 250m2. Pompa pracuje 50h na CWU/miesiąc Wady: 1. Z większym zbiornikiem można mieć 2 uruchomienia sprężarki , ja mam 5 2. Z większym zbiornikiem można spróbować grzać wode tylko w taniej taryfie, choć wieczorem 20-22 też może być to problematyczne 3. Ciekawe ile będzie kosztowała wymiana zbiornika i jak długo wytrzyma. Szacuje że 15 lat bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.04.2018 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2018 2. Z większym zbiornikiem można spróbować grzać wode tylko w taniej taryfie, Fajny wykres. Rejestrując takie dane możesz sporo poeksperymentować i zaoszczędzić oraz podzielić się z innymi możliwościami oszczędności. Np. na wykresie widać, że zazwyczaj dogrzewasz wodę od 40* na dole zasobnika - na górze rzadko spada poniżej 50*. A przecież 40* na górze chyba jeszcze wystarczy, żeby wziąć prysznic a nawet kąpiel? A to dałoby oszczędność (bez kosztu komfortu) dzięki temu, że grzejąc zimniejszą wodę pompa ma wyższy COP. Na tym wykresie masz dogrzanie o 12 a potem chyba jakieś drobne pobory - czy cokolwiek zmieniłoby dogrzanie 15:00-17:00? Co więcej - im więcej czasu masz w zasobniku niższą temperaturę, tym mniejsze straty. Więc nawet nie patrząc na tanią strefię większy sens ma grzanie jak najchłodniejszej wody (bo wyższy COP) krótko przed większymi poborami (bo mniejsze straty) a w innych porach i tak temperatura powinna wystarczyć do umycia rąk czy żeliwnej patelni. Próbowałeś grzać tylko w taniej taryfie? Masz wykresy z takiego "eksperymentu"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malachio 12.04.2018 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2018 Jakie dokładnie OZC? PC pewnie ze 20 lat będzie się zwracała - . A nie chodzi tu o dotację do pompy ciepła? Bierz z zasobnikiem c.w.u. Przy podłogówce bufor zbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 13.04.2018 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 (edytowane) @Kaizen masz we wszystkim rację ale mieszkam jeszcze z żoną i dziećmi:) Lepiej zapłacić trochę wiecej a być szczęśliwym człowiekiem:) Masz rację mam dość wysoką temperaturę cały czas. Powód jest taki że jak napuścisz sobie wody do wanny i za jakiś czas chcesz sobie zwiekszyć jej temperaturę to w takiej konfiguracji da się to zrobić. A jak masz tylko 40-45 stopni to nie bardzo. Druga sprawa jest taka że sterownik nie do końca pozwala na ustawienie wszystkiego dokładnie tak jak się chce. Wnioski jakie udało mi się wyciągnąć jeśli chodzi o straty. Obecnie pompa na CWU pracuje 50godzin miesięcznie. Tu masz wykres kiedy woda nie była pobierana. Pompa grzała ją co 3 dni. W miesiącu grzała 9 razy +2 legionella po ok 20 minut. Czyli 4 godziny na miesiąc na pokrycie strat. Widać że bardzo duże znczenie ma temperaura pomieszczenia jesli chodzi o wychładzanie wody. Wykres przy 45-40 jest niewiele mniej pochyły niż przy 45-55. Można oszacować że na straty idzie 10-15%, reszta to normalne zużycie. Zmniejszając straty o połowe oszczędzamy na rachunku 5-7%. A utrata komfortu ogromna i nie warto. Jesli już bardzo chcemy oszczędzać to lepiej ograniczyć zużycie wody. No i wiecej zaoszczedzimy grzejąc w taniej taryfie niż zmniejszając temperatury.(nie wiem jak w powietrznych) Co do grzania tylko w taniej, próbowałem. O ile dla dzieci w godzinach 19-20:30 jeszcze wystarczało spokojnie wody, to my z żona musielibyśmy czekać do 22:15 co nie jest wygodne. Tzn woda nadal była przyjemnie ciepła i nadająca się pod prysznic ale lubimy jednak gorącą wode. Gdyby to wieczorne dogrzewanie przesunąć do taniej taryfy to zysk byłby 5zł/miesiąc, nie warto. Jedynie moge popracowac nad tym żeby grzanie w godzinach 15-22 startowało tylko raz, a nie jak obecnie 2. Edytowane 13 Kwietnia 2018 przez zibizz1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 13.04.2018 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Też mam zasobnik ciepłej wody zintegrowany w PC. Jest nas 7 osób, a dwie są w domu cały czas. Na początku to było wyzwanie, aby ustawić tak grzanie ciepłej wody, aby wystarczyło dla wszystkich (dwie wanny i dwa prysznice). Odpadało grzanie w T II, chociaż również próbowałem:( Puściłem to samopas i przez całą dobę mam ustawione 48*, jedynie w godzinach 19:00-22:30 mam podbicie do 56*. To wystarcza. Zużywam dziennie 6-7 kWh (dane z ostatnich 4 miesięcy) co daje ok 14 pln na osobę na miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 08.05.2018 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 Witam, W sprawie odpowiedzi na wszystkie pytania odnośnie wyboru pompy ciepła, zachęcam Pana do kontaktu z jednym z naszych Autoryzowanych Instalatorów. Pomogą oni w doborze odpowiedniego typu pompy ciepła o odpowiedniej mocy, oraz wykonają jej montaż. Ich wyszukiwarkę w zależności od lokalizacji można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Znajduje się tam wyszukiwarka na podstawie miejsca ich lokalizacji. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) tel. 801 777 801 lub też poprzez formularz kontaktowy: http://www.buderus.pl/kontakty/formularz-kontaktowy.html Bardziej szczegółowe informacje o pompach ciepła z rodziny Logatherm, dostępne są również na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts