Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Airpack 650H czy AERISnext 450 czy VascoX5 czy może Hruc 520?

Recommended Posts

Witam Serdecznie,

Jestem na etapie wyboru rekuperacji do domu jednorodzinnego o powierzchni użytkowej 220 m2 (+125 m2podpiwniczone pomieszczenia rekreacyjne).

Kubatura netto (według projektu) to 1195 m3.

Zaproponowano mi centralę TheslaGreen Airpack 650H ze sterownikiem AIR++.

Sporo już się naczytałem w temacie rekuperatorów i mam coraz większy mętlik, zapytam więc tutaj o kilka kwestii:

1) Czy potrzebny jest rekuperator o tak dużej mocy w przypadku zastosowania dodatkowo klimatyzacji (w salonie mającym około 40 m2, przedpokoju na parterze i przedpokoju na piętrze, ewentualnie także w podpiwniczeniu) ? Mieszkać będą 4 osoby.

2) Instalator zaproponował tłumiki akustyczne 200mm x 800mm 2 szt. Czy takie rozwiązanie eliminuje problem z potencjalną nadmierną głośnością urządzenia? Tak duża centrala nie będzie głośna nawet w przypadku niewielkiego obciążenia? Czy ew. większa ilość tłumików będzie efektywna, czy tylko potencjalnie

zmniejszy efektywność urządzenia?

3) Mam świadomość, że co firma to inne ceny, ale porównałem zaproponowany kosztorys względem cen internetowych i wyszła spora różnica. Dla mnie najważniejsza jest jakość, ale za jedno i to samo nie chciałbym przepłacać bo to po prostu marnotrawstwo. Zapytam więc obeznanych w temacie o opinię, czy są to normalne stawki czy po prostu "rzeźbią". Wiem, że nie mając projektu instalacji, można gdybać jeśli chodzi o materiały, ale podałem wielkość domu i myślę, że oszacować można.

Wszystkie ceny netto:

ETAP I

Wykonanie instalacji wentylacji mechanicznej z przejściami przez strop dla piwnicy, parteu i poddasza, izolacja kanałów ocynkowanych od centrali do czerpni, wyrzutni, oraz od skrzynek rozdzielaczy, instalacja kanałów PE-Flex od rozdzielaczy do skrzynek rozprężnych pod anemostaty. Montaż tłumików, oraz czerpni i wyrzutni 5800 zł

Kanały do wentylacji mechanicznej ocynkowane średnicy od 250mm do 100mm, kształtki ocynkowane, w tym kolana nyple redukcje, trójniki, izolacja do kanałów, taśma izolacyjna, Antygrzybiczna, antystatyczna i antybakteryjna rura d2p 50 i 75mm, rozdzielacze systemowe PE-Flex, materiały montażowe do instalacji, czerpnia wyrzutnia typ C 250mm, tłumiki akustyczne 200mmx800mm 2szt 7400 zł

ETAP II

Dostawa i montaż centrali wentylacyjnej z odzyskiem ciepła, anemostatów wywiewnych i nawiewnych, podpięcie centrali do instalacji kanalizacyjnej, regulacja instalacji, montaż sterownika, siłownika by-passu, uruchomienie instalacji. 2800 zł

Centrala wentylacyjna marki TheslaGreen typ airpack 650H wydajności 650 m3/h 1szt, wraz z automatyką, automatyczny bypass, panel sterujący Air++ dotykowy 1szt, anemostaty nawiewne i wyciągowe, białe, średnicy 125mm serii KE, syfon do centrali wentylacyjnej, pozostałe materiały instalacyjne 10400 zł

Sprawdziłem tylko ostatni ww. akapit, bo mogłem jako laik precyzyjnie sobie ceny sprawdzić i wyszło mi, że mogę to kupić za:

Centrala wentylacyjna AirPack 650H 8700 zł brutto

Panel Air++ 960 zł brutto

= 9660 zł brutto

Oni podali 12800 zł brutto, czy anemostaty nawiewne i wyciągowe, białe, średnicy 125mm serii KE, syfon do centrali wentylacyjnej, pozostałe materiały instalacyjne kosztowałyby ponad 3000 zł?

Jeśli więc w tym punkcie jest drożej o niemal 30% od cen rynkowych to pytanie czy usługi i reszta instalacji także jest na tym samym zawyżonym poziomie?

4) Obawiam się, że przy zastosowaniu klasycznego wymiennika przeciw prądowego i klimatyzacji, powietrze w domu nie będzie zbyt suche, a nie chcę rozstawiać po domu nawilżacze powietrza. Pomyślałem więc, że może dopłacę do wymiennika entalpicznego, ale tutaj mam spory dylemat, bo wszystkie centrale mnie interesujące miewają często nieciekawe opinie użytkowników (nie sprzedawców/monterów).

I tak zastanawiam się, czy jeśli zdecydowałbym się mimo wszystko na przeciwprądowy klasyczny wymiennik to czy wybrać Airpack 650H ew. 500H czy pimpowany niestety głównie przez sprzedawców i copywriterów Hruc 520?

Jeśli natomiast przeciw prądowy z wymiennikiem entalpicznym to czy AERISnext 450 (opinie użytkowników przy wysokiej cenie trochę mnie odstraszyły) lub Vasco X500? Ewentualnie jakiś inny bezawaryjny?

Przepraszam za tyle pytań, starałem się je w punktach zawrzeć by było czytelnie i łatwiej odpisać.

Z góry dziękuję za pomoc, jeśli potrzebne są jakieś dodatkowe informację to oczywiście je podam.

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej,

poniżej w skrócie moje uwagi

1. Trochę drogo Ci to wszystko liczą, ale może tak się cenią. Zawsze możesz wybrać innego (tańszego wykonawcę).

2. Zrób sobie wszystkie poziomy (włącznie z poddaszem) na kanałach typu Flex

3. Pomyśl nad rekuperatorem Thessla Green z serii Home. Jak dla mnie są rewelacyjne. Wystarczająco ciche nawet bez żadnych dodatkowych tłumików.

4. Klimatyzacji w ogóle nie mieszaj do wentylacji, bo ona tylko (nomen omen) miesza powietrze i je chłodzi.

5. Też bym dobierał rekuperator serii 600/650.

Z ciekawości: gdzie jest budowa? Albo inaczej, daleko od Bielska-Białej?

Witaj,

ad.1) Dzięki, ale frazesy niewiele mi pomogą.

ad.2) Wszystko będzie na kanałach PE-Flex, tak jak w wycenie przeze mnie podanej.

ad.3) Faktycznie zdecyduję się na wersję Home, czyli Airpack Home 650H z modułem CF i panelem Air++ (chyba, że zamiast niego można jakąś inną centralę zamontować, która będzie kompatybilna z Airpackiem i pokazywała wszystko to co Air++ ?) .

ad.4) W lecie nie lubię upałów, klimatyzacja musi być, w czasie kiedy będzie włączana, nie będzie włączany rekuperator bo to faktycznie mocno utrudnia efektywność pracy klimatyzacji.

ad.5) Książkowo w moim domu jaka powinna być maksymalna moc rekuperatora?

Budowa jest koło Kalwarii Zebrzydowskiej, jakieś 90 km od Bielska.

Edytowane przez bartek04

To nie są duże ceny przy fachowo wykonanej robocie.

Problemu suchego powietrza nie ominiesz przy każdym wymienniku przeponowym (krzyżowy, przeciwprądowy itp)

Tylko wymienniki entalpiczne (papierowe lub rotory) zapewnią Ci pożądaną wilgotność, bez zbędnego gimnastykowania się w obniżanie wydajności itp.

Tłumiki zamontuj niezależnie od tego jaką centralę weźmiesz, będziesz miał dość mocno rozbudowaną instalację o dużym oporze.

W przypadku tłumików liczy się jakość.

Lepiej jest dopłacić do renomowanego producenta Lindab, lub Trox.

To samo tyczy się zastosowanych flexów - aby tłumiły dobrze muszą być markowe np Sonodec

Centrala jak na 4 os wydaje się być za duża, ale bez spojrzenia na projekt lub koncepcję ciężko doradzić.

Witaj,

ad.1) Dzięki, ale frazesy niewiele mi pomogą.

Takie życie :)

ad.3) Faktycznie zdecyduję się na wersję Home, czyli Airpack Home 650H z modułem CF i panelem Air++ (chyba, że zamiast niego można jakąś inną centralę zamontować, która będzie kompatybilna z Airpackiem i pokazywała wszystko to co Air++ ?) .

Po co miałbyś montować inne sterowanie? Możesz sobie zrobić ze sterownikiem Mobile, wtedy przez smartfona zasterujesz.

ad.4) W lecie nie lubię upałów, klimatyzacja musi być, w czasie kiedy będzie włączana, nie będzie włączany rekuperator bo to faktycznie mocno utrudnia efektywność pracy klimatyzacji.

Oj, nie robiłbym tak. Może pomyśl nad chłodnicą freonową do rekuperatora? Duża szansa, że da radę. Choć na poddaszach klimatyzacja najbardziej się przydaje.

ad.5) Książkowo w moim domu jaka powinna być maksymalna moc rekuperatora?

Budowa jest koło Kalwarii Zebrzydowskiej, jakieś 90 km od Bielska.

Tego nie dobiera się do mocy, tylko do projektu domu, ilości lokatorów.

Zerknij na prywatną wiadomość ode mnie.

Tłumiki zamontuj niezależnie od tego jaką centralę weźmiesz, będziesz miał dość mocno rozbudowaną instalację o dużym oporze.

Szkoda dokładać kolejne elementy jeśli nie ma potrzeby, tłumiki to kolejny element dokładający opór na instalacji. A jeśli rekuperator jest wystarczająco cichy bez tłumików? Wtedy też byś montował?

Problemu suchego powietrza nie ominiesz przy każdym wymienniku przeponowym (krzyżowy, przeciwprądowy itp)

Tylko wymienniki entalpiczne (papierowe lub rotory) zapewnią Ci pożądaną wilgotność, bez zbędnego gimnastykowania się w obniżanie wydajności itp.

Lepiej jest dopłacić do renomowanego producenta Lindab, lub Trox.

To samo tyczy się zastosowanych flexów - aby tłumiły dobrze muszą być markowe np Sonodec

Czy znasz jakiś rekuperator entalpiczny (powiedzmy, że cena gra drugorzędną rolę), który byłby jakością i bezawaryjnością na poziomie Airpack'a?

Tłumiki miałem na myśli markowe ThesslaGreen, chyba, że jest spora różnica przy wymienionych przez Ciebie.

Pe-Flex to mam nadzieję, dobra marka Flexów.

Skłaniam się raczej ku 650, gdyż jak sam wspomniałeś instalacja jest dość rozbudowana o sporym oporze i wolę mieć zapas mocy niż jej niedostatek.

Po co miałbyś montować inne sterowanie? Możesz sobie zrobić ze sterownikiem Mobile, wtedy przez smartfona zasterujesz.

Oj, nie robiłbym tak. Może pomyśl nad chłodnicą freonową do rekuperatora? Duża szansa, że da radę. Choć na poddaszach klimatyzacja najbardziej się przydaje.

Zerknij na prywatną wiadomość ode mnie.

Szkoda dokładać kolejne elementy jeśli nie ma potrzeby, tłumiki to kolejny element dokładający opór na instalacji. A jeśli rekuperator jest wystarczająco cichy bez tłumików? Wtedy też byś montował?

W domu będzie inteligentna instalacja z jednostką centralną. Chciałbym by ona w sposób 'inteligentny' zarządzała pracą CO (ogrzewanie podłogowe + grzejniki kanałowe + klasyczne grzejniki naścienne), klimatyzacją, wentylacją mechaniczną, roletami, alarmem i ew. oświetleniem. Czy w takim wypadku jest sens kupowania Air++?

Odnośnie tłumików, to czy rekuperator będzie głośny czy nie to okaże się dopiero jak się wprowadzę, w stanie w jakim montowany będzie, ciężko będzie ocenić czy jest głośny czy nie. Wiem, że tłumiki zawsze można domówić, ale producent podaje jak głośna (dB) jest instalacja i to natężenie dźwięku chciałbym zmniejszyć mimo wszystko.

Wiadomość sprawdzę, zapewne będzie potrzebował sporo informacji ode mnie, a mnie niestety czas zawsze goni i pewnie trochę czasu mi zajmie żeby przysiąść do tego.

Czy znasz jakiś rekuperator entalpiczny (powiedzmy, że cena gra drugorzędną rolę), który byłby jakością i bezawaryjnością na poziomie Airpack'a?

AerisNext z wymiennikiem ERV, cena sporo większa.

Tłumiki miałem na myśli markowe ThesslaGreen, chyba, że jest spora różnica przy wymienionych przez Ciebie.

Brałbym "zwykłe" dobrych producentów.

Tak

W domu będzie inteligentna instalacja z jednostką centralną. Chciałbym by ona w sposób 'inteligentny' zarządzała pracą CO (ogrzewanie podłogowe + grzejniki kanałowe + klasyczne grzejniki naścienne), klimatyzacją, wentylacją mechaniczną, roletami, alarmem i ew. oświetleniem. Czy w takim wypadku jest sens kupowania Air++?

Sens byłby pod względem ewentualnego podglądu pracy centrali i ewentualnych komunikatów. Rekuperatorem wysterujesz z instalacji inteligentnego domu.

Odnośnie tłumików, to czy rekuperator będzie głośny czy nie to okaże się dopiero jak się wprowadzę, w stanie w jakim montowany będzie, ciężko będzie ocenić czy jest głośny czy nie. Wiem, że tłumiki zawsze można domówić, ale producent podaje jak głośna (dB) jest instalacja i to natężenie dźwięku chciałbym zmniejszyć mimo wszystko.

Kwestia zaplanowania instalacji i dostępnego miejsca.

Wiadomość sprawdzę, zapewne będzie potrzebował sporo informacji ode mnie, a mnie niestety czas zawsze goni i pewnie trochę czasu mi zajmie żeby przysiąść do tego.

:)

Ja mam aeris next 350. Bez tłumików, wszystko na PE-Flex. Generalnie instalacja jest praktycznie bezgłośna (włączając w to reku). Nie wiem o ile rośnie głośność w przypadku większych jednostek.

Minimalnie ale jednak rośnie, bo sam rekuperator jest wtedy głośniejszy.

Jeśli naprawdę koszty nie grają roli, to nr.1 jest Swegon, w twoim przypadku starczy Compact 02.

Kolejna półka to centrale takie jak:

Mitsubishi Lossnay

Swegon Casa R7

Flexit UNI4

A dopiero kolejna: Aeris, Zehnder, Airpack itd.

Każda z tych central jest inna i oferuje co innego.

Swegon Compact to przemysłówka z dużym rotorem (nie zamarzającym) zaprojektowana do ciężkiej harówki.

Lossnay, to centrale z papierowym wymiennikiem przeznaczone raczej dla biurowców

Flexit i Casa to domowe centrale z małymi rotorami

itd... do wyboru, do koloru.

Zdecydowanie tłumiki tylko z tych, które wymieniłem.

Instalacja z tłumikami jest niesłyszalna - nawet dla najbardziej wrażliwego ucha.

Flex, to popularna nazwa kanału elastycznego z izolacją.

Stosuje się je jako tłumik, jak nie ma miejsca na taki z prawdziwego zdarzenia, albo z funduszami krucho.

Czyli zacząć musisz od sprawdzenia, czy centrala obsługuje protokół komunikacyjny po jakim będziesz miał spięte wszystkie urządzenia.

Jeśli będziesz miał BMS, to centrala tak naprawdę nie potrzebuje żadnego "sterownika"

Śledziłem już kiedyś ten wątek. Jak dla mnie nic strasznego, główny problem bierze się z byle jakiego wykonania.

Flex, to popularna nazwa kanału elastycznego z izolacją.

Stosuje się je jako tłumik, jak nie ma miejsca na taki z prawdziwego zdarzenia, albo z funduszami krucho.

Jak w takim razie nazywasz kanały z polietylenu? (PeFlex-y, R-Flexy itd.)

• 2 weeks później...
Jeśli naprawdę koszty nie grają roli, to nr.1 jest Swegon, w twoim przypadku starczy Compact 02.

Kolejna półka to centrale takie jak:

Mitsubishi Lossnay

Swegon Casa R7

Flexit UNI4

A dopiero kolejna: Aeris, Zehnder, Airpack itd.

Każda z tych central jest inna i oferuje co innego.

Swegon Compact to przemysłówka z dużym rotorem (nie zamarzającym) zaprojektowana do ciężkiej harówki.

Czy możesz objaśnić w czym jest słabszy Air Pack od Mitsubishi Lossnay.

Albo Zehnder od Aerisa?

I Aeris od Mitsubishi Lossnay.

AirPack i inne pozostałe, które wymieniłeś nie odzyskują wilgoci "w standardowej cenie"

Polecam czytać ze zrozumieniem całe posty.

A wiesz, że z Mitsubishi ma wymiennik papierowy?

A czy wiesz, że należy go wymieniać co około 5 lat?

A czy wiesz, że to już przestarzała technologia (celulozowe wymienniki)?

A wiesz, że z Mitsubishi ma wymiennik papierowy?

A czy wiesz, że należy go wymieniać co około 5 lat?

Celuloza to nie jest papier.

Producent zaleca wymianę tego wymiennika, ponieważ standardowo w centrali są filtry G3.

Jeśli będziemy stosować lepsze filtry, wymiennik ten będzie w pełni sprawny znacznie dłużej.

Jego wymiana to 1000 - 2000 pln, w zależności od wielkości centrali.

Technologia ta jest stara - to prawda.

Ale to nie sprawia, że nie działa.

Ma najlepszy stosunek ceny do możliwości.

Oczywiście zawsze możesz polecić inne (lepsze) rozwiązanie zamiast produkować bezwartościowe posty.

Lossnay LGH-25RX5 kosztuje <4K zł brutto z 23% VAT.

Ile kosztuje lepszy rekuperator z odzyskiem wilgoci? Co byś polecił nowoczesnego i co ma lepszego, że warto dołożyć $?

AirPack i inne pozostałe, które wymieniłeś nie odzyskują wilgoci "w standardowej cenie"

Polecam czytać ze zrozumieniem całe posty.

Ta cecha nie wynika z uboższych parametrów czy zacofania technologicznego, ale jest wynikiem zastosowania wymiennika przeciwprądowego plastikowego, który z kolei ma nad entalpicznym przewagę trwałości, sprawności, czystości i inne.

Celuloza to nie jest papier.

Producent zaleca wymianę tego wymiennika, ponieważ standardowo w centrali są filtry G3.

Jeśli będziemy stosować lepsze filtry, wymiennik ten będzie w pełni sprawny znacznie dłużej.

Aż dziwne, że producent na takie nowinki nie wpadł !!

Z takimi wymiennikami jest jak z olejem w silniku, nie musisz wymieniać co 10, 20 czy 30 tys km. Na starym oleju także pojeździsz dużo dłużej....

Jego wymiana to 1000 - 2000 pln, w zależności od wielkości centrali.

Troszkę masz "rozjazd" cenowy - 100%

Oczywiście zawsze możesz polecić inne (lepsze) rozwiązanie zamiast produkować bezwartościowe posty.

Też ciekawe teorie prawisz. Piszesz bzdury i chcesz usłyszeć poparcie.

Lossnay LGH-25RX5 kosztuje <4K zł brutto z 23% VAT.

Ile kosztuje lepszy rekuperator z odzyskiem wilgoci? Co byś polecił nowoczesnego i co ma lepszego, że warto dołożyć $?

Aby móc przeliczyć musisz przyjąć jakiś czas. Przyjmując np. 10 lat rekuperator ten kosztuje już około 8-10 tys (wymienisz 2 wymienniki oraz 2 silniki).

Nie licząc już odzysku ciepła...