Pytajnick 03.05.2018 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 A wiesz, że z Mitsubishi ma wymiennik papierowy? A czy wiesz, że należy go wymieniać co około 5 lat? A czy wiesz, że to już przestarzała technologia (celulozowe wymienniki)? Skąd masz tę wiedzę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 03.05.2018 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 Skąd masz tę wiedzę ? Jakie to ma znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 03.05.2018 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 Skąd masz tę wiedzę ? Na codzien zajmuje sie miedzy innymi rekuperacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 03.05.2018 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 A czy wiesz, że to już przestarzała technologia (celulozowe wymienniki)? Dziwne. Skoro technologia ta jest stara. Dlaczego w internecie nie ma informacji o jego nieopłacalności / zawodności / itp? Wszak, nie sprzedaje go tylko Mitsubishi a niemal każdy duży producent klimatyzacji. Aż dziwne, że producent na takie nowinki nie wpadł !! Jest fabryczna przystawka do tego rekuperatora z filtrem F7. Aby móc przeliczyć musisz przyjąć jakiś czas. Przyjmując np. 10 lat rekuperator ten kosztuje już około 8-10 tys (wymienisz 2 wymienniki oraz 2 silniki). Nie licząc już odzysku ciepła... Silniki powiadasz. To może wymianę płyty głównej też warto podliczyć w tych 10 latach? Odzysku lepiej nie porównywać. Bo może i wymiennik przeponowy uzyska w warunkach laboratoryjnych wyższą sprawność. To jednak ten "papierowy" odzyska w sezonie ciepła więcej, bo nie musi być cyklicznie rozmrażany. Odzyska też ciepło utajone, które w przeponach jest w większości tracone. Troszkę masz "rozjazd" cenowy - 100% Koszty zależne są od wielkości centrali i ilości wymienników. Zamiast pajacować, wystarczy spytać przedstawiciela. Też ciekawe teorie prawisz. Piszesz bzdury i chcesz usłyszeć poparcie. Nie liczę na poparcie. Tym bardziej Instalatora, gdzie obiektywizm = 0. Nie jest to rozwiązanie bez wad. Izolacja obudów tych urządzeń jest zawsze mizerna. Spręże wentylatorów są słabe, bo nie są to urządzenia przemyślane do domów jednorodzinnych. Takie urządzenie trzeba umieć połączyć z odpowiednią instalacją. Nie jest to zatem produkt łatwy do instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.05.2018 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 (edytowane) Aby móc przeliczyć musisz przyjąć jakiś czas. Nie takie było pytanie. Jaki konkretnie proponujesz model? Przyjmijmy, że każdy psuje się tuż po gwarancji tak, że naprawa nie jest opłacalna. Jak jest trwalszy, to i gwarancję producent da chyba dłuższą? Nie licząc już odzysku ciepła... Czemu nie? Tylko policz odzysk ciepła, a nie sprawność temperaturową. Edytowane 3 Maja 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 03.05.2018 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 Dziwne. Skoro technologia ta jest stara. Dlaczego w internecie nie ma informacji o jego nieopłacalności / zawodności / itp? Czy Ty czytasz co piszesz? Poszukaj, poszperaj a znajdziesz wiele na temat tych rekuperatórów Wszak, nie sprzedaje go tylko Mitsubishi a niemal każdy duży producent klimatyzacji. Piszemy o rekuperatorach, a nie o klimatyzacji. Jest fabryczna przystawka do tego rekuperatora z filtrem F7. I filtr zapewnia pracę na dłuższe lata... ciekawostka. To załóż może F9 - będzie wtedy jeszcze dłużej Silniki powiadasz. To może wymianę płyty głównej też warto podliczyć w tych 10 latach? Płyta główna, jak to płyta. Natomiast wentylatory nie są górnych lotów, dlatego śmiało można przyjąć, że wymiana będzie konieczna. Odzysku lepiej nie porównywać. Bo może i wymiennik przeponowy uzyska w warunkach laboratoryjnych wyższą sprawność. To jednak ten "papierowy" odzyska w sezonie ciepła więcej, bo nie musi być cyklicznie rozmrażany. Czyli rozumiem, że tworzysz nową fizykę - w jednym wymienniku się wykrapla i trzeba rozmrażać, a w drugim się nie wykrapla Albo się wykrapla, ale wymiennik nie zamarza... hmmm. Takich nowinek się nawet nie chce komentować Nie jest to rozwiązanie bez wad. To prawda Izolacja obudów tych urządzeń jest zawsze mizerna. Izolacja jest wadliwa nie tylko u tego producenta. Spręże wentylatorów są słabe, bo nie są to urządzenia przemyślane do domów jednorodzinnych. My rozmawiamy o instalacjach domowych, a nie przemysłowych !! Takie urządzenie trzeba umieć połączyć z odpowiednią instalacją. Nie jest to zatem produkt łatwy do instalacji. Jeśli instalacja jest przemyślana to PASUJE pod każdy rekuperator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 03.05.2018 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 Nie takie było pytanie. Jaki konkretnie proponujesz model? Przyjmijmy, że każdy psuje się tuż po gwarancji tak, że naprawa nie jest opłacalna. Jak jest trwalszy, to i gwarancję producent da chyba dłuższą? Z założenia przyjąłeś błędne podejście. Sercem każdego rekuperatora są wymienniki, ich trwałość uzależniona jest od tego z czego są zrobione. Przepływ powietrza zapewniają wentylatory (silniki) i tutaj także są całkowicie inne (zapraszam do poczytania DTR wszystkich omawianych rekuperatorów). Nie myl TRWAŁOŚCI z GWARANCJĄ - to są dwie różne rzeczy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 03.05.2018 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 (edytowane) Co to znaczy, że "wentylatory nie są górnych lotów"? Edytowane 3 Maja 2018 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.05.2018 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 Z założenia przyjąłeś błędne podejście. Sercem każdego rekuperatora są wymienniki, ich trwałość uzależniona jest od tego z czego są zrobione. Przepływ powietrza zapewniają wentylatory (silniki) i tutaj także są całkowicie inne (zapraszam do poczytania DTR wszystkich omawianych rekuperatorów). Nie myl TRWAŁOŚCI z GWARANCJĄ - to są dwie różne rzeczy ! Czemu unikasz odpowiedzi na pytanie, jaka jest alternatywa? Mam tymczasowy rekuperator z Recairem i prawdopodobnie wymienię go na coś z odzyskiem wilgoci. Wolę takie rozwiązanie, niż wywalić kolejne 3 klocki na przyzwoity nawilżacz który będzie ciągnął w sezonie średnio z 500W. Jeżeli coś jest trwałe, to ma odpowiednią gwarancję. Dlatego np. wybrałem dachówkę ceramiczną. Tu trwałość to nie tylko puste słowa marketingowców - ale realne zapisy w gwarancji. Jak coś ma taką samą gwarancję, to twierdzenie o trwałości jest tylko obietnicą wyborczą, a nie pewnością producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 03.05.2018 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 (edytowane) Jakie to ma znaczenie? Dla mnie ma. Najbardziej mnie interesują opinie ludzi, którzy dany sprzęt użytkują. Piszesz, że wystarczy chwilkę poszperać i wyszukać negatywne na temat Mitsu n? To, proszę, daj jakiegoś linka, bo ja widać za stary jestem i nie umiem. Na dodatek mam pecha i owszem, trafiam...na innych forach, na te same osoby co tutaj. Ci fachowcy mają mnóstwo postów, wiedzę i np piszą - cytuję -Nie wiem, czy Pan wie, że rekuperację do wentylacji instaluje się po to, by nie robić centralnego. - Prędzej z nimi źle będzie działać. Takich czujników się po prostu nie montuje. (mowa o czujnikach CO2 i wilgoci) -Szczerze dla mnie constant flow to rzecz zbędna. Dobrze wykonana instalacja nie potrzebuje constant flow. Odpowiadając na pytanie - jaki reku polecacie - najpierw przez kilkanaście stron wszystkie krytykują a kiedy ktoś im to wypomina, to polecają TYLKO wymiennik ALUMINIOWY i najlepiej w reku Jangaz. Może i słusznie, ja się nie znam ... ..ale nie wiem dlaczego, jakoś mnie nie przekonują. W tej chwili najbardziej miarodajną opinią na temat Mitsu dał mi moj znajomy, ktory przez 9 lat miał w biurze reku ale ściennny. Nie wiem czy to to samo, ale miało ponoć odzysk wilgoci. Przez okres pracy znajomego wszystko chodziło a 3-4 razy w roku przychodził serwisant i "coś tam odkurzał i wymieniał filtry" Edytowane 3 Maja 2018 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 04.05.2018 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Jeżeli coś jest trwałe, to ma odpowiednią gwarancję. Dlatego np. wybrałem dachówkę ceramiczną. Tu trwałość to nie tylko puste słowa marketingowców - ale realne zapisy w gwarancji. Jak coś ma taką samą gwarancję, to twierdzenie o trwałości jest tylko obietnicą wyborczą, a nie pewnością producenta. Rekuperator to urządzenie które pracuje w różnych warunkach i jego żywotność jest uzależniona od wielu czynników (miejsca usytuowania, wymiana filtrów itp.). Rekuperator porównaj z urządzeniami np. lodówką, pralką, zmywarką, piekarnikiem, płytą indykcyjną itp. Praktycznie każde urządzenie posiada gwarancję dwuletnią (z możliwością przedłużenia). Wymienniki entalpiczne nie są lekiem na wszystko (jak wymienisz sobie recaira na ERV to po roku użytkowania możemy wrócić do rozmowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.05.2018 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Sugerujesz by nie koniecznie pchać w wymiennik entalpiczny, czy w sytuacji niskiej wilgotności powietrza w zimie taki właśnie wymiennik mógłby się sprawdzić?Zastanawiam się nad zakupem takiego właśnie wymiennika i wymieniać go tylko na okres zimowy. Jest jakaś alternatywa dla entalpi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 04.05.2018 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 (edytowane) Dla mnie ma. Najbardziej mnie interesują opinie ludzi, którzy dany sprzęt użytkują. Piszesz, że wystarczy chwilkę poszperać i wyszukać negatywne na temat Mitsu n? Pan Brzęczykowski, którego tutaj cytujesz otrzymuje regularne bany na większości forum w Polsce za szerzenie nieprawdy i herezji. Dawno temu pewien inżynier budownictwa zaproponował Panu TB "poligon" doświadczalny przy budowie jego własnego domu, tzn. zaproponował mu, aby zrobić systemy zgodne z przekonaniami TB, a wykładnikiem będą rachunki za ogrzewanie. Temat finansów był także bardzo ciekawy, ponieważ owy inżynier zaproponował podwójną stawkę, jeśli wszystko będzie funkcjonowało prawidłowo.... Jak się domyślasz Pan TB nie przystał na propozycję. Sugerujesz by nie koniecznie pchać w wymiennik entalpiczny, czy w sytuacji niskiej wilgotności powietrza w zimie taki właśnie wymiennik mógłby się sprawdzić? Zastanawiam się nad zakupem takiego właśnie wymiennika i wymieniać go tylko na okres zimowy. Jest jakaś alternatywa dla entalpi? Trzeba iść zgodnie z powiedzeniem "z gówna bata nie ukręcisz". Znam przypadki domów pasywnych, gdzie szczelność budynków n50 wynosiła 0,4-0,5 krotności wymian (czyli były bardzo szczelne) i także były problemu z wilgotnością w domu. Edytowane 4 Maja 2018 przez Tomaszs131 Łączenie postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.05.2018 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Rekuperator to urządzenie które pracuje w różnych warunkach i jego żywotność jest uzależniona od wielu czynników (miejsca usytuowania, wymiana filtrów itp.). To na jakiej podstawie twierdzisz, że jakiś rekuperator jest trwalszy od innego, skoro to takie niemierzalne i nieporównywalne? Zaproponujesz alternatywę do tego Mitsubishi, czy dalej będziesz unikał odpowiedzi, co uważasz za lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.05.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 kerado28 spodziewałem się trochę innej, jaśniejszej odpowiedzi, no cóż jakoś przeżyję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 05.05.2018 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 To na jakiej podstawie twierdzisz, że jakiś rekuperator jest trwalszy od innego, skoro to takie niemierzalne i nieporównywalne? Może na podstawie tego że celulozowe czy papierowe wymienniki wg instrukcji się wymienia co kilka lat, a aluminiowych i plastikowych nie trzeba. Dla mnie to oczywiste, że skoro się je wymienia, to są mniej trwałe od tych których się nie wymienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.05.2018 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Może na podstawie tego że celulozowe czy papierowe wymienniki wg instrukcji się wymienia co kilka lat Możesz mi zacytować takie zalecenie w instrukcji Loosnay? Wg informacji sprzedawców żywotność wymiennika to 15 lat. Mam mniej więcej w tym wieku Recaira który po czyszczeniu wygląda tak: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=402410 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=402411 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=402415 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=402422 Więc też dawno nadaje się do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 05.05.2018 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 No to kup ten celulozowy. Może ja też sobie kupię i wstawię zamiast Recair? Wymiary pewnie te same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.05.2018 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 No to kup ten celulozowy. Może ja też sobie kupię i wstawię zamiast Recair? Wymiary pewnie te same. Inny kształt i inne wymiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 06.05.2018 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Na zabrudzenie się wymiennika ma wpływ wiele czynników (m.in. częstość przeglądów (mycia wymiennika), częstość wymiany filtrów, rodzaj filtrów, położenie czerpni itp.) Postaram się znaleźć kilka zdjęć wymienników po kilku latach pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts