Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Airpack 650H czy AERISnext 450 czy VascoX5 czy może Hruc 520?

Recommended Posts

kerado28 spodziewałem się trochę innej, jaśniejszej odpowiedzi, no cóż jakoś przeżyję.

Nikt nie potrafi jednoznacznie wskazać ilości podniesionej wilgotności w domu dzięki wymiennikom entalpicznym. Jedni wskazują 10% od posiadanej wilgotności (czyli np. z 28 +10% = 31%), inni zaś twierdzą, że o 10 stopni względem tego co posiadamy (czyli jeśli posiadamy 28% +10=38%).

Obserwuje te wymienniki (różnych producentów) od wielu lat i nie doszedłem do konkretnych wniosków...

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nikt nie potrafi jednoznacznie wskazać ilości podniesionej wilgotności w domu dzięki wymiennikom entalpicznym. Jedni wskazują 10% od posiadanej wilgotności (czyli np. z 28 +10% = 31%), inni zaś twierdzą, że o 10 stopni względem tego co posiadamy (czyli jeśli posiadamy 28% +10=38%).

Obserwuje te wymienniki (różnych producentów) od wielu lat i nie doszedłem do konkretnych wniosków...

To trzymajcie kciuki, bym jak najszybciej się wybudował :) Będzie jakieś porównanie, bo na sąsiednich działkach mam domy z WM. W obydwu zimą chodziły nawilżacze, bo są bez odzysku i właściciele mieli bez nawilżaczy poniżej 30%. Ja buduję mały domek i na dzień dzisiejszy pierwszy reku to będzie coś z odzyskiem wilgoci, bo mnie to bardziej trapi niż mniejszy odzysk ciepła. Czy będzie ostatnim, zobaczymy :)

To trzymajcie kciuki, bym jak najszybciej się wybudował :) Będzie jakieś porównanie, bo na sąsiednich działkach mam domy z WM. W obydwu zimą chodziły nawilżacze, bo są bez odzysku i właściciele mieli bez nawilżaczy poniżej 30%. Ja buduję mały domek i na dzień dzisiejszy pierwszy reku to będzie coś z odzyskiem wilgoci, bo mnie to bardziej trapi niż mniejszy odzysk ciepła. Czy będzie ostatnim, zobaczymy :)

A co ma wymiennik entalpiczny do tego?

Pytajnick mieszkałeś kiedyś w bloku?

A co ma wymiennik entalpiczny do tego?

Pytajnick mieszkałeś kiedyś w bloku?

Będę miał porównanie (oczywiście obarczone jakimś błędem, bo każdy dom, domownicy robią różnicę) w temacie ilości % podniesionej wilgotności.

Od czasu podjęcia decyzji o budowie mieszkam w bloku, po 24roletniej przerwie, ale w jakim celu pytasz?

Przy okazji - ktoś pisał, że niska wilgotność na dworze i ludziom nic, więc z ciekawości od kilku dni obserwuję.

Rano - ok 7.30 wilgotność 44-47%

Południe - ok 14.00, 30-34%

Wieczorem- ok 21.00, 37-41%

Noc - ok 00.00, 44-51%

Te "skoki" to jest ta różnica... w domu, zimą przy WM chyba takich nie ma.

A, i rośliny - w obecnym mieszkaniu (okna wschód -południe)mam zdecydowanie mniejszą wilgotność. Wcześniej, w kamienicy (mieszkanie dwa razy większe, okna wschód-zachód ) była średnio 15% wyższa. Teraz storczyki rosną jak na sterydach :D więc bardziej suche im pasuje.

Każda działająca wentylacja gdy na dworze chłodno przesusza powietrze. To, że "obrywa" się WM to tylko dowód na to, że zazwyczaj WG nie działa.

Tak naprawdę wentylacja nie wysusza powietrza. Ono ma tyle samo wilgotności bezwzględnej. Zmienia się tylko jego wilgotność względna wskutek ogrzania. Ilość pary wodnej jest dokładnie taka sama.

Można to łatwo sprawdzić. Należy w domu utrzymywać taką samą temperaturę jak na zewnątrz i sprawdzić czy będzie się różniła wilgotność.

Tak naprawdę wentylacja nie wysusza powietrza. Ono ma tyle samo wilgotności bezwzględnej. Zmienia się tylko jego wilgotność względna wskutek ogrzania. Ilość pary wodnej jest dokładnie taka sama.

Można to łatwo sprawdzić. Należy w domu utrzymywać taką samą temperaturę jak na zewnątrz i sprawdzić czy będzie się różniła wilgotność.

Dokładnie tak jest.

Hm.. znowu się "pokłócimy" ;) Wczoraj wieczorem miałem taką samą temperaturę w mieszkaniu jak na dworze, pootwierane okna i balkonowe drzwi a różnica wilgotności była 11% Może, gdyby mieszkanie było puste dłuższy okres to wtedy by było tak samo jak na zewnątrz ?

W temacie bloków - jako że od lat lokuję swoje oszczędności w mieszkania na wynajem,adaptację strychów itp. mam 3 w bloku. 2 w typowej wielkiej płycie i jedno w bloku z cegły. W płytowcach jest problem zimą z przesuszaniem a w ceglanym nie. Może budulec ma znaczenie, może coś innego? Wszystkie bloki ocieplone 10cm styro, w płytowcach ogrzewanie miejskie plus..problemy z niedrożną wentylacją, czego się ciągle kominiarze czepiają. W ceglanym wentylacja chodzi książkowo, bo musiało tak być, byśmy dostali zezwolenia na przejście z ogrzewania miejskiego na indywidualne (gazowe piecyki 'turbo') i nigdy tu nie spadła ostatniej zimy wilgotność poniżej 40% w przeciwieństwie do "płytowców" :) Ja jestem przyzwyczajony, że w życiu nie wszystko jest jak w książce pisze i nie chce podlegać normom..szczególnie wentylacja grawitacyjna :D i się nie przejmuję zbytnio...a przynajmniej nie przejmowałem do momentu czytania FM w temacie WM...hmm :rolleyes:

Nie przeczę, że Wasze teorie są trafne, tym bardziej że to Wasza praca, ale jak widać są ciekawostki :)

A propos.. kerado28, nie masz możliwości wsadzenia w jakieś dwa bliźniacze pomieszczenia reku z odzyskiem i bez, by rozwiać nasze i swoje wątpliwości? ;)

Z ciekawostek - dziś rano sprawdzam wilgotność na zewnątrz a tu o 7.30 przy14,9stC -64% . Tyle jeszcze nie było, więc nawet fotkę zrobiłem. Jeszcze większe zaskoczenie - 20 min później 16,3stC i 54%. W dzień mnie nie było a teraz 21,7stC i 55%

Ponoć deszcze idą ...

Hm.. znowu się "pokłócimy" ;) Wczoraj wieczorem miałem taką samą temperaturę w mieszkaniu jak na dworze, pootwierane okna i balkonowe drzwi a różnica wilgotności była 11% Moż.

11% może wynosić błąd pomiarowy albo opóźnienie pomiaru. Z pewnością nie miałeś takiej samej temperatury jak na zewnątrz, bo jest jeszcze promieniowanie słoneczne, promieniowanie nagrzanych ścian itp.

ynajem,adaptację strychów itp. mam 3 w bloku. 2 w typowej wielkiej płycie i jedno w bloku z cegły. W płytowcach jest problem zimą z przesuszaniem a w ceglanym nie. Może budulec ma znaczenie, może coś innego? Wszystkie bloki ocieplone 10cm styro, w .

Inna ekipa robiła i jest mniej nieszczelności lub fuszerek. Bloki są dziurawe. Wiem, bo budowałem.

Z ciekawostek - dziś rano sprawdzam wilgotność na zewnątrz a tu o 7.30 przy14,9stC -64% . Tyle jeszcze nie było, więc nawet fotkę zrobiłem. Jeszcze większe zaskoczenie - 20 min później 16,3stC i 54%. W dzień mnie nie było a teraz 21,7stC i 55%

Ponoć deszcze idą ...

Czym mierzysz? Jest choćby namiastka klatki meteorologicznej? Bo jak nie to nie zawracaj sobie głowy pomiarem wilgotności. Moje tanie stacje pogodowe zainstalowane obok siebie mają czasem 20% różnicy pomiaru. Twoja zapewne też nie jest dokładna. Opadająca rosa potrafi zafałszować pomiar - zwykle zawyża. Wiatr może działać odwrotnie.

Kup sobie Davis Vantage Pro 2 z termometrem i higrometrem w klatce chłodzonej wentylatorem, to będziesz miał większą dokładność.

https://www.facebook.com/MeteoZary/ o taką jak moja.

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.