kp43h8 14.04.2018 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam, mam możliwość wybudowania domu na sprzedaż, dokładniej szeregówki. Jakie opłaty będą mnie czekać jeśli: Zakupię działkę za 100 tys w centrum miasta, wybuduję dom za 250 tys i sprzedam za około 450 tys. Czy budować z fakturami czy systemem gospodarczym? Sprzedaż nastąpi przed upływem 5 lat. Rozumiem, że odliczam 450 tys - 100 tys działka - 250 tys budowa = 100 tys i od tego płacę 19% podatku dochodowego. W jaki sposób się rozliczać z ekipami? Ile podatku powinienem płacić przy fakturach, czy faktury na usługi (oni kupują materiały, a ja dostaje f-vat na usługę np. tak płaciłem za tynki itp tylko nie wiem czy ze wszystkim tak można). Jaki jest sens budowania bez faktur co się ostatnio przewija? Chyba nie będę miał potem udokumentowanych wydatków i będę musiał więcej podatków od dochodu zapłacić, nie? Edytowane 14 Kwietnia 2018 przez kp43h8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 15.04.2018 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 My jako nacja nie dorośliśmy do księgowości i faktur. Mamy jakiś defekt genetyczny. Zbudujesz bez faktur i paragonów, nabywca zarzuci ci odstępstwa od projektu i co zrobisz? Faktury nie kąsają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 15.04.2018 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2018 od dochodu odliczysz tylko te kwoty na które będziesz miał faktury inaczej nie udokumentujesz kosztów budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts