Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja w kotłowni

kurtz

Recommended Posts

Obecnie w kotłowni mam 1 kanał wentylacyjny i przekutą dziurę w stropie na strych nieużytkowy, Czy należny wykuć jeszcze otwór do napływu świeżego powietrza czy otwór w stropie + nieszczelności drzwi będą wystarczające? Kocioł na ekogroch.

Zrób tak

W kanale wentylacyjnym otwór ,możesz tam dać jakąś kratkę ale nie musi być,wystarczy otwór,tak z 10cm x 15cm,tak aby pole otworu było około 150,tyle wystarczy............a górna krawędż otworu to tak z dziesięć centymetrów od sufitu w kotłowni

w ścianie przy drzwiach,jak masz miejsce,to wykuj otwór tak z 10cm x 20 cm,szerokość to 10cm a wysokość to 20cm,albo inny wymiar ale aby pole otworu było 200

dolna krawędż otworu przy drzwiach to tak z 30 cm od podłogi w kotłowni.W otwór przy drzwiach daj jakąś siatkę ,taką raczej drobniejsze oczka aby myszy nie wlazły.

Otwor na strych zatkaj ,najlepiej zamuruj ,to konieczne aby działało jak należy

Jeżeli nie zmieścisz się przy drzwiach to wybij taki otwór w ścianie bocznej ,staraj się jak najbliżej drzwi.

Jak tak zrobisz to raz że zgodnie z przepisami,zgodnie ze zdrowym rozsądkiem i zgodnie z praktyką.

Przy otwarciu drzwi zasypowych do pieca dym nie będzie walił na kotłownię i będzie na tyle powietrza że zawsze z tej kotłowni wyjdziesz cało

Jak masz pytania to pisz

Powodzenia

Nic wiało nie będzie.

Możesz sprowadzić zetką powietrze ze strychu i tak z dwadzieścia centymetrów od podłogi wylot.Nie musi być zetka,możesz rurami,ale.....

super będzie działało w zimie,jednak wiosną,latem czy jesienią już nie do końca.Wtedy może zassać z komina.Miałem taki wynalazek przy kominku bo nie chciałem pruć podłogi.Skończyło się na pruciu podłogi i nowych kafelkach.

Tez mam piec na ekogroch i w kotłowni zawsze dodatnia temperatura.Nic nie wieje.

Na styropian możesz dać kratkę,taką z marketu,niklowana,czy inaczej ozdobma,..rzecz gustu.Ważna aby pole wlotów w wycięciach kratki zrobiły te 200.

Jak dasz kratkę to nie musisz dawać siatki.

Tylko jaki jest sens zetki przy sprowadzeniu ze strychu? nie boje się wychłodzenia kotłowni.

Jak wytworzy się podciśnienie w kotłowni to powietrze zostanie pobrane ze strychu dziurą w stropie.

Niby tak ale nie do końca,przerabiałem to

Kotłowni nie wychlódzisz,bo piec chodzi całą dobę na okrągło i zawsze w kotłowni będzie na plusie.

Chodzi o to że jak nie będziesz miał ze strychu rury albo innej zetki,to zimą na bank zassie powietrze z komina z wentylacji a wywali na strych przez dziurę w stropie.Na strychu będziesz miał wilgoć i kurz i wszystkie pyły z kotłowni.

A zaciągnie przez kanał wentylacyjny w kominie bo komin będzie zimny i zadziała jak zetka,no jak pompa jaka.

Zrób tak jak napisałem a będziesz miał spokój .

Piec nie ma znaczenia,czy to zasypowy czy z podajnikiem czy na pelet czy na groch,czy jaki śmieciuch...

nigdzie nie znalazł, tylko sobie wymyślił.

@kurtz, musisz zrobić nawiew, o przekroju minimum takim jak napisał @Kroitz

nie wymyślił....przepisy mówią o 200cm2 nie podając mocy jakiej dotyczy,

Kominiarz akceptuje F120 dla kotłów do 20kW, dla typowego kotła jest to wystarczający strumień powietrza.

Jak ktoś chce być w 100% zgodny z przepisami to polecam lekturę.

http://www.kominypolskie.com.pl/wp-content/uploads/2016/07/SKP_Budzynowski_wentylacja.pdf

nie wymyślił....przepisy mówią o 200cm2 nie podając mocy jakiej dotyczy,

Kominiarz akceptuje F120 dla kotłów do 20kW, dla typowego kotła jest to wystarczający strumień powietrza.

wymyślił, wymyślił. Kominiarze wiele rzeczy akceptują bo w większości nie znają przepisów, a dokładniej ich nie rozumieją. To co Twój kominiarz akceptuje , nie zaakceptuje ubezpieczyciel i w razie pożaru, zatrucia, czy innego nieszczęścia nie wypłaci odszkodowania, bo nawiew nie będzie zgodny z przepisami i projektem budowlanym.

W/g przepisów ma być " otwór niezamykany o powierzchni co najmniej 200 cm2"

TO mi się podoba bo jest uzależnione od mocy, bo bez przesady kocioł 12kW i 25 kW raczej nie potrzebuje tyle samo powietrza.

"Pole przekroju nawiewu powinno wynosić minimum 5 cm na każde1,2 KW nominalnej mocy palenisk, lecz nie mniej niż 200 cm2 - dla kotłów o

mocy do 30 KW i nie mniej niż 300 cm2 - dla kotłów o mocy powyżej 60 KW. W przypadku braku możliwości wykonania nawiewu przez ścianę zewnętrzną budynku, należy powietrze nawiewne doprowadzić kanałem pionowym znad dachu budynku.

Przekrój kanału nawiewnego powinien być o 50 (chyba cm2)większy niż pole otworu nawiewnego"

ale dalej masz "nie mniej niz 200cm2".

Policz, 5cm2 na kazde 1,2kW. Masz piec 12kW czyli 12kW/1,2kW*5cm2=50cm2, ale i tak musisz dac co najmniej 200cm2, wiec po cholerę to liczyć skoro minimalny otwór jest dla pieca do 48kW? dopiero powyzej tej mocy trzeba zwiekszac o te 5cm2 na kazde 1,2kW mocy, i tak aż do 60kW gdzie trzeba dać już co najmniej 300cm2 choć przy 60kW wystarczyłoby 250cm2.

wymyślił, wymyślił. Kominiarze wiele rzeczy akceptują bo w większości nie znają przepisów, a dokładniej ich nie rozumieją. To co Twój kominiarz akceptuje , nie zaakceptuje ubezpieczyciel i w razie pożaru, zatrucia, czy innego nieszczęścia nie wypłaci odszkodowania, bo nawiew nie będzie zgodny z przepisami i projektem budowlanym.

W/g przepisów ma być " otwór niezamykany o powierzchni co najmniej 200 cm2"

Widać ja trafiłem na takiego kominiarza co zna i rozumie przepisy, po pierwsze dokonywał odbioru kotłowni która jest objęta dofinansowanie z NFOŚiGW, wiec musi być zgodne z przepisami, sam w protokole wpisał wymagane przekroje na podstawie mocy kotła.

A dla nowego domu z rekuperacją nie maiła zastrzeżeń, że pomieszczenie z piecem gazowym nie ma kratek wentylacyjnych i nie szukał komina. :-)

Warto zapytać o to lokalnego kominiarza, to on się podpisuje na kwitach.