Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klimatyzacja w domu jednorodzinnym - multisplit? kanałowa?

Recommended Posts

Cześć,

Zastanawiam się na montażem klimatyzacji w domu jednorodzinnym (jest w trakcie budowy) z WM i reku. Początkowo myślałem o poddaszu użytkowym 3 sypialnie - schłodzenie pomieszczeń wieczorem, po upalnym dniu. Ale rozważam też salon na parterze. Domyślam się, że dobór jednostek zależy od wielkości pomieszczeń, przeszkleń, ilości przebywających w pomieszczeniu osób itd. Ale najpierw chciałbym zapytać o:

1. Jaki typ urządzenia jest bardziej opłacalny (montaż, użytkowanie)? Multisplit czy kanałowy? Na poddaszu jest możliwość poprowadzenia kanałów.

2. Czy są dostępne "zestawy": jedna jednostka zewnętrzna i 4 wewnętrzne?

3. Czy w przypadku klimatyzacji kanałowej chcąc schłodzić 1 sypialnię, schłodzę wszystkie 3?

4. Do jakiej mocy urządzenia mogę je kupić bez "pozwoleń freonowych"?

5. Czy każde z urządzeń z funkcją grzania można wykorzystać jako "pompę ciepła" do opóźnienia sezonu grzewczego? Czy trzeba szukać typowych pomp ciepła, gdzie marketingowo deklaruje się pracę do np. -25 na zewnątrz?

Jeśli to istotne, dodam, że dach dwuspadowy ocieplony 30 cm wełny, ściany 24 cm ceraminki i 20 cm styro. Okna dachowe i pionowe "ciepłe" (jak będzie potrzeba to podam parametry ocieplenia i okien)

Cześć,

Zastanawiam się na montażem klimatyzacji w domu jednorodzinnym (jest w trakcie budowy) z WM i reku. Początkowo myślałem o poddaszu użytkowym 3 sypialnie - schłodzenie pomieszczeń wieczorem, po upalnym dniu. Ale rozważam też salon na parterze. Domyślam się, że dobór jednostek zależy od wielkości pomieszczeń, przeszkleń, ilości przebywających w pomieszczeniu osób itd. Ale najpierw chciałbym zapytać o:

1. Jaki typ urządzenia jest bardziej opłacalny (montaż, użytkowanie)? Multisplit czy kanałowy? Na poddaszu jest możliwość poprowadzenia kanałów.

3. Czy w przypadku klimatyzacji kanałowej chcąc schłodzić 1 sypialnię, schłodzę wszystkie 3?

5. Czy każde z urządzeń z funkcją grzania można wykorzystać jako "pompę ciepła" do opóźnienia sezonu grzewczego? Czy trzeba szukać typowych pomp ciepła, gdzie marketingowo deklaruje się pracę do np. -25 na zewnątrz?

Jeśli to istotne, dodam, że dach dwuspadowy ocieplony 30 cm wełny, ściany 24 cm ceraminki i 20 cm styro. Okna dachowe i pionowe "ciepłe" (jak będzie potrzeba to podam parametry ocieplenia i okien)

1. Nie da się na to pytanie odpowiedzieć.

Koszty montażu zależne są od skomplikowania układu i produktu jaki się wybierze.

Multisplit renomowanego producenta do tanich zabawek nie należy, a tu jeszcze miedź x4 i kanalizację do 4 jednostek podłączyć.

2. Są.

3. Tak, w przypadku kanałówki chłodzisz wszystko gdzie poprowadziłeś kanały.

W kanałówce nie robi się sterowania strefowego.

Jest jeden sterownik i jedna temperatura na wszystkie pokoje.

4. Każdy producent, stosuje inne rozwiązania (inne ilości czynników). Ja bym sobie tym głowy nie zawracał, kwestią czasu jest by wszystkie urządzenia chłodnicze podległy CRO.

Imm niej czynnika będzie mieć układ tym taniej w przyszłości.

Ceny czynnika dzisiaj szaleją.

5.Dzisiaj każdy klimatyzator grzeje. Więc te z deklarowaną mocą do -25 st.C to są produkty, gdzie klimatyzator to jedyne źródło ciepła. W twoim przypadku to nieistotny parametr.

• 3 weeks później...

Dziękuje za odpowiedzi.

Wracam z kolejnymi pytaniami.

Zostaję przy ewentualnym chłodzeniu trzech pomieszczeń na poddaszu. Z uwagi, że instalacja klimatyzacji ma być odłożona w czasie o co najmniej jeden sezon (może dwa), uznałem, że klimatyzator kanałowy będzie najlepszym rozwiązaniem, gdyż:

- oszczędzę na ilości miedzi, która będzie czekała w ścianach na montaż splitów (liczę się z tym, że znajdą są inne, pilniejsze wydatki i wystające rury będą szpecić pokoje dłużysz czas).

- zakładam też sytuację, gdy okaże się, że klimatyzacja nie jest niezbędna - rurki miedziane nie zostaną nigdy wykorzystane.

Teraz pytanie:

Skoro split został obliczony według instalatora w poniższy sposób:

- jednostka zew. LG MU3M21 6,2 kW

- jednostki wewnętrzne 2,5 kW

Czy klimatyzator kanałowy również szukać w podobnej mocy? Czyli około 6 KW mocy nominalnej?

Pytam bo chciałbym wstępnie wybrać urządzenie, aby móc doprowadzić na strych miedź o właściwym przekroju. Chyba, ze średnice rurek są uniwersalnej wartości, niezależnie od urządzenia w tym przedziale mocy?

Cześć,

1. Split jest najtańszy i ma najlepsze osiągi.

Multisplit jest gorszy i absurdalnie drogi oraz szpeci ściany we wszystkich pomieszczeniach.

Kanałowa jest nieco gorsza od splita pod względem wydajności i osiągów, ale kosztuje znacznie taniej od multisplita i co najważniejsze będzie najtańszym urządzeniem mogącym ogrzać lub schłodzić cały dom.

Rób kanałówkę póki dom w budowie. Potem będzie trudniej.

3. Zrobisz przepustnice i zamkniesz dopływ do pozostałych. Kanałówką utrzymujesz w przybliżeniu stałą, komfortową temperaturę w całej przestrzeni ocieplonego domu. Różnice temperatur są niewielkie.

4. Każdej jaka występuje w domu jednorodzinnym. Trzeba tylko chcieć.

5. Każda klimatyzacja z funkcją grzania JEST dwustronną pompą ciepła. Typowe pompy ciepła powietrze powietrze to to samo plus dopłata za bełkot marketingowy.

- jednostka zew. LG MU3M21 6,2 kW

- jednostki wewnętrzne 2,5 kW

Czy klimatyzator kanałowy również szukać w podobnej mocy? Czyli około 6 KW mocy nominalnej?

Pytam bo chciałbym wstępnie wybrać urządzenie, aby móc doprowadzić na strych miedź o właściwym przekroju. Chyba, ze średnice rurek są uniwersalnej wartości, niezależnie od urządzenia w tym przedziale mocy?

Wejdź na cieplowlasciwe.pl i sprawdź ile mocy potrzebujesz. Moim zdaniem 6kW to za dużo, ale nie wiem jaki masz dom.

NAJWAŻNIEJSZE to żeby klimatyzator potrafił zejść nisko z pobieraną mocą minimalną. Jego moc maksymalna chłodnicza lub grzewcza wystarczy 3-5kW. Myślę że na 100m2 wystarczy 3kW.

Jeżeli klima może brać 200W, to przy pracy ciągłej w okresie przejściowym weźmie 2,5kWh/24h. Wielki klimatyzator 6kW będzie schodził zapewne do 700W więc będzie pracował w niekorzystnymi i mało ekonomicznym trybie on/off albo brał 17kWh/dobę.

Moc maksymalna grzewcza będzie potrzebna przy kilkunastostopniowych mrozach - ubiegłej zimy miałem -14°C ale mój klimatyzator nie pracował na maks.

Wejdź na cieplowlasciwe.pl i sprawdź ile mocy potrzebujesz. Moim zdaniem 6kW to za dużo, ale nie wiem jaki masz dom.

NAJWAŻNIEJSZE to żeby klimatyzator potrafił zejść nisko z pobieraną mocą minimalną. Jego moc maksymalna chłodnicza lub grzewcza wystarczy 3-5kW. Myślę że na 100m2 wystarczy 3kW.

Jeżeli klima może brać 200W, to przy pracy ciągłej w okresie przejściowym weźmie 2,5kWh/24h. Wielki klimatyzator 6kW będzie schodził zapewne do 700W więc będzie pracował w niekorzystnymi i mało ekonomicznym trybie on/off albo brał 17kWh/dobę.

Moc maksymalna grzewcza będzie potrzebna przy kilkunastostopniowych mrozach - ubiegłej zimy miałem -14°C ale mój klimatyzator nie pracował na maks.

Słusznie zauważyłeś - te 7 kW na trzy pokoje po 12m2 to chyba za dużo na schłodzenie.

Mam OZC dla budynku (bez cwu):

Projektowane obciążenie cieplne: 4571 W

Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie: 8352 kWh/rok

Biorąc powyższe pod uwagę to urządzenie 3kW powinno pokryć zapotrzebowanie na chłód, a w okresie przejściowym pozwoli ogrzewać poddasze użytkowe. A z tego co piszesz, nawet je ogrzewać podczas mrozów (?).

Mam jeszcze wątpliwości czy 3kW wystarczy w chwili pracy WM z reku, które będą "odbierały" chłód z poddasza nieschłodzonym powietrzem z dołu? Już za późno na montaż kanałów na parterze.

Klimatyzator o mocy grzewczej 3,5-4kW będzie optymalny dla typowego budynku. Na ekstra mrozy dokup grzejniki olejowe za łączną sumę kilkaset zł.

Dla trzech pokoi po 12m2 każdy klimatyzator będzie za duży. Nie produkuje się takich małych.

Teoretycznie rekuperator pozwala na obniżenie mocy ogrzewania przy prawidłowym poziomie wentylacji.

• 2 months później...
Ja o kozie, Ty o wozie.

To to samo. Tylko trzeba "obrócić" myślenie. Jak zimą odzyskuje chłód i zwraca go do dworu, tak latem odzyskuje chłód i wraca go do domu. Dlatego nie należy otwierać bypasu, jak w domu masz chłodniej, niż na zewnątrz.

Czy pytasz skąd chłód w domu? Chyba widzisz tytuł wątku, w którym piszemy?

Edytowane przez Kaizen

A z czego odzyskasz chłód, jak dokoła niemiłosierny gorąc?

Może bardziej precyzyjnie - klimatyzator dzięki obiegowi czynnika transportuje ciepło i usuwa je z budynku co skutkuje spadkiem temperatury (i wilgotności). Centrala wentylacyjna z wymiennikiem ciepła (zimna:)) dostarcza świeże powietrze, które oddaje ciepło do powietrza usuwanego i w zależności od sprawności rekuperatora lepiej lub gorzej pomaga utrzymać pożądaną temperaturę wewnątrz pomieszczeń.

Mam multisplita LG, x4. Jest faktycznie absurdalnie drogi. Natomiast chciałem mieć niezależną klimatyzację wszystkich sypialni i salonu i zwykłych splitów musiałbym mieć cztery na elewacji. Trochę słabo wizualnie. Byłyby też wysoko, trudno dostępne. Multisplita postawiłem na ziemi pod ścianą.

Niemniej nie wierzę w klimatyzację kanałową, chyba że w malutkim domu parterowym, gdzie są minimalne długości kanałów i małe zapotrzebowanie na moc chłodzenia. Nawet zakładając, że nie klimatyzuję piwnicy, to zostaje mi prawie 700m3 domu. Centrala wentylacyjna robi 400m3/h maksymalnie. Na zewnątrz 30 stopni, powietrze za wymiennikiem będzie mieć niewiele mniej (grzeje się od silnika wentylatora), dajmy na to 26 stopni. Ile taki klimatyzator kanałowy to ochłodzi? Dajmy na to, że do 16 stopni (moim zdaniem bez szans na taki efekt, ale załóżmy...), na dodatek kosztem oporów w instalacji. Teraz idzie to w stropach, wylewkach, ścianach i tam się ogrzewa. Ile powieje z anemostatu? 20 stopni? Efekt jest żaden.

Ile taki klimatyzator kanałowy to ochłodzi?

Chcesz schładzać powietrze wentylacyjne? Standardowo kanałówka mieli powietrzem wewnętrznym. Mozesz mieć wentylację uszczoną na 100m3/h a klimę kanałową na 1000m3/h. Jak dasz tejsamej mocy, co Twój multisplit, to efekt bedzie podobny co do temperatury. Ale taniej i ciszej. Za to sterowalnośc gorsza.

No tak, ale osobny system do klimy wymaga oddzielnych przewodów, anemostatów, puszek, wentylatora? U mnie nie byłoby już gdzie kłaść styropianu na stropie. :) Ale to i tak lipa. Skąd zaciągać powietrze, czy i w jakim stopniu to zdestabilizuje pracę wentylacji? Moje jednostki wewnętrzne robią w szczycie w sumie 3000m3/h. Hałasują mniej, bo nie zaciągają powietrza cienkimi przewodami. Działają u celu, nie tracą mocy na ochładzanie betonu i ścian. Są sterowalne, teraz salon chodzi na 600m3/h, a pokoje na poddaszu, w których nikogo nie ma są wyłączone. Dają błyskawiczne efekty - wchodzę do domu, odpalam i za kilka minut jest chłodno. Chcąc ochłodzić w taki dzień salon centralną klimatyzacją kanałową, musiałbym ją puścić na maksa i trzymać tak większość doby, chłodząc niepotrzebnie pomieszczenia, w których nie przebywam. Nie, to nie ma zalet. :) To już lepiej kilka splitów.

Nawet w budynkach użytkowych się nie robi nawiewem, albo przynajmniej ja nie widziałem - są jednostki kasetonowe i albo krąży czynnik, albo woda lodowa.

No tak, ale osobny system do klimy wymaga oddzielnych przewodów, anemostatów, puszek, wentylatora? U mnie nie byłoby już gdzie kłaść styropianu na stropie. :) Ale to i tak lipa. Skąd zaciągać powietrze, czy i w jakim stopniu to zdestabilizuje pracę wentylacji? Moje jednostki wewnętrzne robią w szczycie w sumie 3000m3/h. Hałasują mniej, bo nie zaciągają powietrza cienkimi przewodami. Działają u celu, nie tracą mocy na ochładzanie betonu i ścian. Są sterowalne, teraz salon chodzi na 600m3/h, a pokoje na poddaszu, w których nikogo nie ma są wyłączone. Dają błyskawiczne efekty - wchodzę do domu, odpalam i za kilka minut jest chłodno. Chcąc ochłodzić w taki dzień salon centralną klimatyzacją kanałową, musiałbym ją puścić na maksa i trzymać tak większość doby, chłodząc niepotrzebnie pomieszczenia, w których nie przebywam. Nie, to nie ma zalet. :) To już lepiej kilka splitów.

Nawet w budynkach użytkowych się nie robi nawiewem, albo przynajmniej ja nie widziałem - są jednostki kasetonowe i albo krąży czynnik, albo woda lodowa.

W starych labo tanim kosztem postawionych budynkach bywasz.

Dzisiaj nikt już nie robi kaset, bo są nieestetyczne, wszystko jest chłodzone kanałówkami.

Problem w tym, że ty mylisz pojęcia.

Klimatyzator kanałowy, to taki który jest schowany, a powietrze rozprowadza się kanałami.

Nie ma on nic wspólnego z wentylacją - nie zakłóca jej pracy również.

Co to jest 700 m3 kubatury domu, dla kanałówki 5 kW, która obrabia dobre 3 - 5 tys.m3/h

Tak samo w czym problem znaleźć miejsce dla 5 kanałów 150 mm?

Jaki problem zamknąć nawiewnik, w pomieszczeniu gdzie nie potrzebujemy klimy?

Zgodzę się jedynie w kwestii indywidualnego sterowania w każdym z pomieszczeń.

Tutaj kanałówka nie jest dobrym pomysłem.