tilnen 16.04.2018 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 (edytowane) Cześć wszystkim. Dziś mam taki temat. Mam ważne pozwolenie na budowę. Chciałbym dokonać paru zmian konstrukcyjnych ale nie określonych w prawie budowlanym wprost jako istotne (żadnych zmian kubatury, powierzchni zabudowy etc). Chodzi mi o:- zmianę pokrycia dachowego z blachodachówki na dachówkę cementowa (trzeba przeliczyć więźbę)- zamiana części jednej ze ścian nośnych na belkę - wymaga policzenia belki i pewnie przeprojektowania zbrojenia stropu opierającego się na tej ścianie- podciągnięcia podciągu wykusza do góry aby licował się z sufitem kosztem powstania progu na balkon na poddaszu. Projektant od razu stanął oporem, że wszelkie zmiany konstrukcyjne są zmianami istotnymi i wymagają projektu zastępczego i nowego pozwolenia na budowę...Nie mówimy tu o sytuacji gdzie faktycznie projektant/konstruktor przeliczy i powie że się nie da technologicznie bo wtedy sytuacja byłaby jasna.Czy ma rację? Bo ja szczerze wątpię na podstawie własnej lektury...Coś czuję, że mnie chce poprostu orżnąc na większą kasę w związku z wykonaniem projektu zastępczego.Co robić? Zgłosić się do powiatowego wydziały budowlanego, nadzoru z prośbą o opinię? Cisnąć o zgodę na wykonanie zmian i iść do innego projektanta bardziej "przyjaznego" inwestorom?Oczywiście liczę się, że projektantowi trzeba będzie jakąś kasę za zmiany zapłacić, nie jest tak, że domagam się usługi gratis. Zresztą już w ogóle nie chodzi tu o kasę. Boli mnie to, że projektant chce mnie skierować na ścieżkę uzyskania nowego pozwolenia - to trwa i trzeba się najeździć a ja chciałbym rozpocząć prace wkrótce. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Edytowane 16 Kwietnia 2018 przez tilnen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 16.04.2018 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 Jakbyś chciał zmienić położenie ściany działowej to wtedy tak, ale grzebanie w konstrukcji ścian nośnych oraz pokryciu dachu niesie za sobą zmiany na tyle istotne że również mi się wydaje że trzeba projekt zastępczy i aneks i pokazać to w PINB. Poza tym nie zapominaj że to Twój dom i Ty odpowiadasz za samowolę, projektant zaprojektuje jak wymusisz na nim, ale jest jeszcze kierownik budowy i Twoje papiery do odbioru, jak coś wymusisz to później Ty będziesz w tym mieszkał trzepiąc gaciami jak się ktoś dopatrzy nieścisłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tilnen 16.04.2018 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 Ja rozumiem, że to musi zostać przeprojektowane i przeliczone przez osoby z odpowiednimi uprawnieniami a przede wszystkim odpowiednią wiedzą. Nie zamierzam nic robić "na pałę" i potem trząść się jak mówisz o to czy się zawali czy nie.Chodzi mi o to, że nie rozumiem dlaczego takie zmiany wymagają aż projektu zastępczego i zmiany pozwolenia na budowę - zwłaszcza w świetle zmian przepisów od stycznia zeszłego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.04.2018 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 A kierownik budowy co na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tilnen 16.04.2018 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 Kierownik budowy to moja rodzina może być nieobiektywny:) Twierdzi, że projektant "wydziwia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 16.04.2018 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 zmiana pokrycia moze byc zmiana istotna- zmieniasz wyglad zewnetrzny. reszta to raczej wydziwanie projektanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tilnen 16.04.2018 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 Wybacz Gambit ale tutaj na 100% nie masz racji - mówię o wspomnianym wyglądzie zewnętrznym. Jeśli MPZP albo wydane warunki zabudowy nie wykluczają jakiegoś konkretnego pokrycia (kolor, kształt, typ) to można sobie zastosować co się chce - oczywiście dochodzi konstrukcyjne przeliczenie nośności (pod czym ktoś musi się podpisać i wziąć za to odpowiedzialność) więźby a to już innym temat, nad którym tu dyskutujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 16.04.2018 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 Zmiana istotna ale czy na tyle że potrzebny projekt zamienny?To pytanie do architekta a najpewniej zapytać w organie który wydał PNB. U mnie w 2014 roku zmienialiśmy strop, a dokładniej nad jednym pomieszczeniem był lekki a zrobiliśmy po całości monolit, oraz zmieniliśmy podciągi na nadciągi.Projektant wpisał zmianę w DB wraz z opisem wykonania zbrojenia itp KB podpisał się że wykonał zgodnie ze zmianami.Do odbioru poszły skserowane strony z projektu z zaznaczonymi zmianami podpisane przez projektanta i KB i wystarczyło nikt się nie czepiał-dom odebrany bez projektu zastępczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 16.04.2018 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 Cześć wszystkim. Dziś mam taki temat. Mam ważne pozwolenie na budowę. Chciałbym dokonać paru zmian konstrukcyjnych ale nie określonych w prawie budowlanym wprost jako istotne (żadnych zmian kubatury, powierzchni zabudowy etc). Chodzi mi o: - zmianę pokrycia dachowego z blachodachówki na dachówkę cementowa (trzeba przeliczyć więźbę) - zamiana części jednej ze ścian nośnych na belkę - wymaga policzenia belki i pewnie przeprojektowania zbrojenia stropu opierającego się na tej ścianie - podciągnięcia podciągu wykusza do góry aby licował się z sufitem kosztem powstania progu na balkon na poddaszu. Projektant od razu stanął oporem, że wszelkie zmiany konstrukcyjne są zmianami istotnymi i wymagają projektu zastępczego i nowego pozwolenia na budowę...Nie mówimy tu o sytuacji gdzie faktycznie projektant/konstruktor przeliczy i powie że się nie da technologicznie bo wtedy sytuacja byłaby jasna. Czy ma rację? Bo ja szczerze wątpię na podstawie własnej lektury...Coś czuję, że mnie chce poprostu orżnąc na większą kasę w związku z wykonaniem projektu zastępczego. Co robić? Zgłosić się do powiatowego wydziały budowlanego, nadzoru z prośbą o opinię? Cisnąć o zgodę na wykonanie zmian i iść do innego projektanta bardziej "przyjaznego" inwestorom? Oczywiście liczę się, że projektantowi trzeba będzie jakąś kasę za zmiany zapłacić, nie jest tak, że domagam się usługi gratis. Zresztą już w ogóle nie chodzi tu o kasę. Boli mnie to, że projektant chce mnie skierować na ścieżkę uzyskania nowego pozwolenia - to trwa i trzeba się najeździć a ja chciałbym rozpocząć prace wkrótce. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Z Ustawy Prawo Budowlane wynika, że : Art. 36a.6. " Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę, a w przypadku uznania, że jest ono nieistotne, obowiązany jest zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące tego odstąpienia. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę." oraz Art. 36a. 1. 5 " Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę stanowi odstąpienie w zakresie: 1) projektu zagospodarowania działki lub terenu; 2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji obiektu budowlanego, z zastrzeżeniem ust. 5a; 3) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z obiektu budowlanego przez osoby niepełnosprawne; 4) zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części; 5) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, innych aktów prawa miejscowego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu; 6) wymagającym uzyskania lub zmiany opinii, uzgodnień i pozwoleń, które są wymagane do uzyskania pozwolenia na budowę lub do dokonania zgłoszenia: a) budowy, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1a, 2b i 19a, lub b) przebudowy, o której mowa w art. 29 ust. 2 pkt 1b. " oraz 5a. Nie jest istotnym odstąpieniem od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę zmiana wysokości, szerokości lub długości obiektu budowlanego niebędącego obiektem liniowym, jeżeli odstąpienie łącznie spełnia następujące warunki: 1) nie przekracza 2% wysokości, szerokości lub długości obiektu budowlanego określonych w projekcie budowlanym; 2) nie zwiększa obszaru oddziaływania obiektu; 3) nie mieści się w zakresie odstępstw, o których mowa w ust. 5 pkt 3–6, z wyjątkiem odstępstwa od projektowanych warunków ochrony przeciwpożarowej, jeżeli odstępstwo zostało uzgodnione z rzeczoznawcą do spraw zabezpieczeń przeciwpożarowych; 4) nie narusza przepisów techniczno-budowlanych. ... no i teraz możesz sobie porównać zakres planowanych zmian z zapisami w Ustawie, pamiętając o Art. 36a.6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 16.04.2018 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 Zmiana istotna ale czy na tyle że potrzebny projekt zamienny?To pytanie do architekta a najpewniej zapytać w organie który wydał PNB. Organ zapewne stwierdzi, że decyduje projektant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tilnen 16.04.2018 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 Z Ustawy Prawo Budowlane wynika, że : Art. 36a.6. " Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę, a w przypadku uznania, że jest ono nieistotne, obowiązany jest zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące tego odstąpienia. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę."/QUOTE] Czyli jestem zdany na łaskę i niełaskę projektanta i jego fanaberii bo prawo jest nieprecyzyjne. Kier-bud przytaczał realizacje pod swoim nadzorem, kiedy do domów dokładano piwnice, zmieniano fundamenty z ław na płytę, zmieniano typ stropu, materiał na ściany z solidniejszego na słabszy (z porotherm na ytong) i nigdy nie miał inwestor takich problemów z projektantem. A mi się musiała trafić "pinda" co stoi na stanowisku, że KAŻDA zmiana konstrukcyjna wymaga projektu zastępczego... Pięknie mi się zaczyna budowa:) Swoją drogą wyprzedzając komentarze. Działkę kupiłem już z PNB, projekt mi pasuje poza paroma własnie zmianami stąd cały mój temat. Chyba podejdę do tematu tak. Jeśli szanowna Pani projektant chce zarobić to niech zrobi mi te zmiany jako nieistotne. Jeśli natomiast uprze się że ma być projekt zastępczy to niech się cmoknie, skoro i tak mam przechodzić całą ścieżkę uzyskania PNB to wezmę sobie inny projekt pode mnie. A jeśli zmian nie chce wykonać bo jej się nie chce liczyć albo coś to niech chociaż da zgodę na wykonanie tych zmian to pójdę do innego "normalniejszego" projektanta. Łaski bez... Dziękuję wszystkim za zabrany głos. Tematu jednak nie zamykam jeśli ktoś ma coś jeszcze do dodania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.04.2018 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 A co ty na to, zapytaj kierownika , zrób projekt wykonawczy na wskazane elementy - konstruktor. Jak kierownik to wykona masz czysty układ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tilnen 16.04.2018 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 jajmar, Twoja odpowiedz chyba jest najlepszą z dotychczasowych - dzięki. W związku z tym, że kierownik to moja rodzina więc tu na pewno nie będzie problemu:) Dam jednak szansę Pani projektanki - jej decyzja czy będzie chciała zarobić czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 17.04.2018 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 " Czyli jestem zdany na łaskę i niełaskę projektanta i jego fanaberii bo prawo jest nieprecyzyjne "- akurat w tym zakresie Prawo jest bardzo precyzyjne i " kawa na ławę " w przepisach podane możliwości zmian w zatwierdzonym projekcie. I okazuje się ( np. ) że zmiany konstrukcyjne nie są zmianami istotnymi, chyba ,że " naruszają przepisy techniczno - budowlane ". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tilnen 17.04.2018 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Dzwoniłem do powiatowego inspektoratu nadzoru budowlanego. Z likwidacją balkonu może być problem (bo mocno zmienia się wygląd elewacji oraz liczony jest on do kubatury), ale reszta to według nich zmiany nieistotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts