Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podmurowanie otworu okiennego - co zastosować?

Recommended Posts

Cześć!

Muszę podmurować otwory okienne. Jakiego materiału najlepiej użyć? Ściana z ceramiki 24 cm.

W przypadku okna HST zaproponowano wylanie betonu z 5 cm "wkładką" XPS - beton 9,5 cm / xps 5 cm / beton 9,5 cm.

W przypadku okien balkonowych zaproponowano pełna cegłę. Tyle że w przypadku podmurowania na wysokość 5 cm, to cegłę trzeba będzie ciąć z wysokości.

8e3075b0c2d7f4e9.png

Niczego nie murować. Zastosować poszerzenia systemowe do okien, a zwłaszcza do HST. Stawianie tego ostatniego na styropianie wydaje się być nieroztropne.

Nie wiem jak duże Twoje okna, ale HST może ważyć kilkaset kg.

HST Parapet.jpg

Na zdjęciu HST na poszerzeniu, a poszerzenie na ścianie fundamentowej wylanej w formie belki ze zbrojeniem.

Pozdrawiam

Cezary

PS Pod HST są dwa rzędy poszerzenia.

Nie zamierzam stawiac HST na styropianie, tylko na podwyższeniu z wkładka ze styro XPS. Poniżej przekrój.

PS Jedno poszerzenie już jest zaplanowane. Gdzieś wyczytałem, że zbyt wysokie poszerzenia nie są wskazane w szerokich oknach (u mnie 350 cm), bo jest ryzyko "wypchnięcia" przez wylewkę.

55992f60e21888aa.png

Mam taką samą szerokość HST 3,5m

Dokładnie tak jak na Twojej rycinie, tylko zamiast betonu są poszerzenia, które zakotwiłem do chudziaka. Razem z szybami waży 750 kg i przy wylewaniu posadzki nic nie wypchnęło.

Nie mam pod poszerzeniami żadnych kliników. Wylałem pod HST w miejscu ostatniego wiersza bloczków idealnie wypoziomowaną zbrojoną belkę. HS dzielony na dwa pola, z czego przesuwa się jedno i bez żadnych zacięć. Czego i Tobie życzę:)

OknoTaras.jpg

Pozdrawiam

Cezary

Nie zamierzam stawiac HST na styropianie, tylko na podwyższeniu z wkładka ze styro XPS. Poniżej przekrój.

PS Jedno poszerzenie już jest zaplanowane. Gdzieś wyczytałem, że zbyt wysokie poszerzenia nie są wskazane w szerokich oknach (u mnie 350 cm), bo jest ryzyko "wypchnięcia" przez wylewkę.

55992f60e21888aa.png

Przy podłogóce ten beton który od wylewki będzie oddzielony tylko taśmą dylatacyjną to byłby niezły mostek do gruntu.

Rób, jak współczesna sztuka monterska przewiduje - poszerzenie systemowe.

Przed wypchnięciem zabezpiecza u góry spasowanie i połączenie z profilem okna, a na dole kątowniki zakowotwione do chudziaka.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411296

Poszerzenie.jpg

Edytowane przez Kaizen

• 4 years później...
Mam taką samą szerokość HST 3,5m

Dokładnie tak jak na Twojej rycinie, tylko zamiast betonu są poszerzenia, które zakotwiłem do chudziaka. Razem z szybami waży 750 kg i przy wylewaniu posadzki nic nie wypchnęło.

Nie mam pod poszerzeniami żadnych kliników. Wylałem pod HST w miejscu ostatniego wiersza bloczków idealnie wypoziomowaną zbrojoną belkę. HS dzielony na dwa pola, z czego przesuwa się jedno i bez żadnych zacięć. Czego i Tobie życzę:)

[ATTACH=CONFIG]411297[/ATTACH]

Pozdrawiam

Cezary

Cezary witaj w innym wątku :)

pomału dochodzę do tego tematu jak w Twojej odpowiedzi..

czyli co mam wylać w chudziaku pod takiego HSt jak Twoj...

Jakie parametry tej belki miałes?

Pozdrawiam

Konrad