zarzar 16.04.2018 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 Cześć! Muszę podmurować otwory okienne. Jakiego materiału najlepiej użyć? Ściana z ceramiki 24 cm. W przypadku okna HST zaproponowano wylanie betonu z 5 cm "wkładką" XPS - beton 9,5 cm / xps 5 cm / beton 9,5 cm. W przypadku okien balkonowych zaproponowano pełna cegłę. Tyle że w przypadku podmurowania na wysokość 5 cm, to cegłę trzeba będzie ciąć z wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 17.04.2018 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Niczego nie murować. Zastosować poszerzenia systemowe do okien, a zwłaszcza do HST. Stawianie tego ostatniego na styropianie wydaje się być nieroztropne. Nie wiem jak duże Twoje okna, ale HST może ważyć kilkaset kg. Na zdjęciu HST na poszerzeniu, a poszerzenie na ścianie fundamentowej wylanej w formie belki ze zbrojeniem. Pozdrawiam Cezary PS Pod HST są dwa rzędy poszerzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarzar 17.04.2018 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Nie zamierzam stawiac HST na styropianie, tylko na podwyższeniu z wkładka ze styro XPS. Poniżej przekrój. PS Jedno poszerzenie już jest zaplanowane. Gdzieś wyczytałem, że zbyt wysokie poszerzenia nie są wskazane w szerokich oknach (u mnie 350 cm), bo jest ryzyko "wypchnięcia" przez wylewkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 17.04.2018 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Mam taką samą szerokość HST 3,5m Dokładnie tak jak na Twojej rycinie, tylko zamiast betonu są poszerzenia, które zakotwiłem do chudziaka. Razem z szybami waży 750 kg i przy wylewaniu posadzki nic nie wypchnęło. Nie mam pod poszerzeniami żadnych kliników. Wylałem pod HST w miejscu ostatniego wiersza bloczków idealnie wypoziomowaną zbrojoną belkę. HS dzielony na dwa pola, z czego przesuwa się jedno i bez żadnych zacięć. Czego i Tobie życzę Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.04.2018 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 (edytowane) Nie zamierzam stawiac HST na styropianie, tylko na podwyższeniu z wkładka ze styro XPS. Poniżej przekrój. PS Jedno poszerzenie już jest zaplanowane. Gdzieś wyczytałem, że zbyt wysokie poszerzenia nie są wskazane w szerokich oknach (u mnie 350 cm), bo jest ryzyko "wypchnięcia" przez wylewkę. Przy podłogóce ten beton który od wylewki będzie oddzielony tylko taśmą dylatacyjną to byłby niezły mostek do gruntu. Rób, jak współczesna sztuka monterska przewiduje - poszerzenie systemowe. Przed wypchnięciem zabezpiecza u góry spasowanie i połączenie z profilem okna, a na dole kątowniki zakowotwione do chudziaka. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411296 Edytowane 17 Kwietnia 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glemp 18.07.2022 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Mam taką samą szerokość HST 3,5m Dokładnie tak jak na Twojej rycinie, tylko zamiast betonu są poszerzenia, które zakotwiłem do chudziaka. Razem z szybami waży 750 kg i przy wylewaniu posadzki nic nie wypchnęło. Nie mam pod poszerzeniami żadnych kliników. Wylałem pod HST w miejscu ostatniego wiersza bloczków idealnie wypoziomowaną zbrojoną belkę. HS dzielony na dwa pola, z czego przesuwa się jedno i bez żadnych zacięć. Czego i Tobie życzę [ATTACH=CONFIG]411297[/ATTACH] Pozdrawiam Cezary Cezary witaj w innym wątku pomału dochodzę do tego tematu jak w Twojej odpowiedzi.. czyli co mam wylać w chudziaku pod takiego HSt jak Twoj... Jakie parametry tej belki miałes? Pozdrawiam Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts